imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Asta este, revoluția AI a venit peste noi: am eșuat în DOTA 2!


Ultima noastră fortăreață a căzut, Singularitatea a sosit. Ce ne va mai rămâne dacă deja am început să pierdem în fața inteligenței artificiale în e-sport? Zarurile au fost aruncate (alea iacta est); OpenAI a venit, a văzut și a cucerit (veni, vidi, vici); decăderea a fost adusă asupra noastră de Elon “Și tu?” Musk (Et tu, Elon?).

Ultima speranță a omenirii a fost distrusă. Când computerul Deep Blue, dezvoltat de IBM, l-a învins pe campionul mondial de șah de la acea vreme, Garry Kasparov, într-un meci în 1997, unii au spus: bine, dar șahul este un joc destul de previzibil, dar avem jocul de go care necesită abilități de intuiție și analiză a situației. Vom rămâne campionii acestui joc.

Această teză a rămas în picioare aproape 20 de ani, dar chiar și ea a fost infirmată în primăvara anului trecut. Inteligența artificială creată de Google, numită AlphaGo, a ajuns să-l învingă pe legendarul campion sud-corean, Lee Se-dol. Ei bine, ne-am gândit că încă mai avem e-sport-urile, ca DOTA 2, care necesită o gândire strategică foarte bună, nu putem fi învinși la aceste jocuri. Ei bine, s-a dovedit că nici acest lucru nu este adevărat.

În plus, Singularitatea ne-a venit de unde nu ne-am fi așteptat vreodată. De la Elon Musk cel care ne-a atras atenția de atât de multe ori că ar fi mai bine să fim atenți cu evoluția inteligenței artificiale, deoarece mașinile pot aduce sfârșitul omenirii. Chiar s-a duelat în declarații cu Mark Zuckerberg pe acest subiect. Ghici ce, OpenAI-ul dezvoltat de Musk, este cel care i-a învins pe campionii DOTA 2. A fost atât de incredibil încât aceștia au returnat imediat e-diplomele lor.

Acest lucru s-a întâmplat în timpul campionatelor DOTA 2 din acest an. OpenAI s-a alăturat acestui campionat și a reușit să obțină o victorie, aproape jenantă pentru oponenți. Nu este jenant numai pentru că o mașină a câștigat împotriva unui om, ci pentru că această mașină s-a pregătit doar două săptămâni pentru acest campionat. Deși este adevărat că inginerii spun că AI a câștigat o experiență cât pentru o viață de om în cursul acestor două săptămâni.

Desigur, Elon Musk a marcat victoria printr-un mesaj pe Twitter, subliniind faptul că e-sportul necesită o gândire și mai complexă decât jocurile tradiționale precum șahul sau go-ul.

Jucătorul învins în bătălia 1 la 1, Danylo “Dendi” Ishutin, a spus următoarele despre bot:

“Se simte cam ca un om, dar puțin ca altceva”.

Dacă nu sunteți familiarizat cu jocul, DOTA 2, acesta este un joc extrem de complex, cu o mulțime de variabile. Configurația de bază constă în două echipe, fiecare de cinci persoane, care se luptă una împotriva celeilalte. Colegii de echipă își pot alege personajul dintre cele 113 de caractere diferite, cu forță și puncte slabe unice pentru fiecare dintre acestea. Abilitățile acestor personaje pot fi dezvoltate și îmbunătățite cu obiecte virtuale din joc, cu arme etc. Puteți vedea cu ușurință că există o mulțime nesfârșită de posibilități care nu poate fi gestionată pe deplin de mintea umană.

Dar, de mintea unei mașini, poate …

sursa: The Verge

Dacă sunteți interesați de ceea ce gândim noi despre inteligența artificială, puteți citi acest articol. Dacă doriți să citiți mai multe despre problemele și provocările viitoare, am scris un articol despre modul în care va fi modificată structura pieței muncii până în 2030.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.