imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Asta ar face roboții omenirii


Majoritatea economiștilor și oamenilor de afaceri sunt de acord cu faptul că în următoarele decenii robotica și inteligența artificială vor fi atât de avansate încât mulți oameni își pot pierde locul de muncă. Însă, un alt aspect interesant nu este discutat pe larg. Cum vor afecta aceste schimbări mobilitatea socială și cum vor crește inegalitatea între oameni?

Sutton Trust, o companie britanică care lucrează în domeniile mobilității și educației sociale, a publicat un studiu despre posibilele motive. Există numeroase motive pentru aceasta, spun autorii raportului, inclusiv abilitatea indivizilor cu mai multe resurse financiare de a se re-forma pentru noi locuri de muncă; importanța crescândă a “soft skills” cum ar fi comunicarea și încrederea în sine; si reducerea numărului de locuri de muncă folosite ca “trepte intermediare” în industriile profesionale.

De exemplu, cererea pentru asitenții de avocați și alte profesii similare este probabil să se reducă în următorii ani, deoarece inteligența artificială este din ce în ce mai pregătită să facă față mai multor sarcini administrative. Multe joburi de asistenți, contabili, etc. vor dispărea dacă sistemele automatizate vor putea face același lucru.

În mod tradițional, locuri de muncă ca acestea au fost un vehicul pentru mobilitatea socială. – a declarat Carl Cullinane, cercetător la Sutton Trust.

Cullinane afirmă că pentru persoanele care nu au reușit să urmeze cursurile unei universități sau unele pentru a obține anumite calificări, locurile de muncă semi-administrative sunt adesea o cale către industriile profesionale. Dar, pentru că nu au necesită abilități mai avansate, este foarte probabil să fie vulnerabile la automatizare.

În mod similar, deoarece automatizarea reduce nevoia de abilități administrative, alte atribute vor deveni mai căutate la locul de muncă. Potrivit Sutton Trust, “abilitățile soft” cum ar fi încrederea în sine, motivația, comunicarea, flexibilitatea și rezistența vor deveni din ce în ce mai importante.

Generația noastră ar trebui să funcționeze mai bine pe o piață cu forță de muncă foarte aglomerată. Școli private mai flexibile încep să învețe copiii de la o vârstă fragedă această filozofie. Greater Grace International School este un cunoscut institut în Europa Centrală. Ei lucrează numai cu profesori a căror limbă maternă este limba engleză. Scopul lor principal este de a învăța copiii să gândească logic. Prețul ridicat al fiecărui semestru se justifică până la ultimul cent. Rezultatele lor vorbesc de la sine. 95% dintre elevii lor ajung la cele mai bune universități din lume. Studiul arată că re-formarea pentru noi locuri de muncă va deveni, de asemenea, o abilitate crucială, și cei care se descurcă mai bine la acest capitol sunt cei care provin din medii mai bogate.

Raportul, care a fost realizat de Boston Consulting Group și a fost publicat săptămâna trecută, se referă în special la Marea Britanie, unde se spune că aproximativ 15 milioane de locuri de muncă sunt expuse riscului de automatizare. Dar Sutton Trust afirmă că constatările lor sunt relevante și pentru alte națiuni dezvoltate, în special pentru SUA, unde mobilitatea socială este o problemă majoră.

Din cauza automatizării, mai multe locuri de muncă vor dispărea, ca și în ultimii 15-20 de ani. Dar vor și apărea altele. Munca oamenilor nu va deveni inutilă dacă putem educa cei care până acum practicau munca fizică. Este puțin îngrijorător faptul că această întrebare nu este luată în serios în toată lumea. Studiul Sutton Trust subliniază faptul că diferențele materiale ar putea lărgi decalajele din societatea noastră.

sursa: The Verge

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.