imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple WWDC 2018 – Vincent, ești mulțumit?


Conferința anuală Apple dedicată dezvoltatorilor a avut loc la începutul acestei săptămâni. Au fost lansate o mulțime de inovații software – prin acest articol ne propunem să reflectăm puțin asupra acestor noutăți.

În maniera obișnuită, de îndată ce Tim Cook lasă din mână microfonul pe scenă, ne apucăm imediat să compunem articole-rezumat și facem, bineînțeles, referiri la aceste informații în zilele ce urmează. De data asta, însă, am exclus din rezumat comparația dintre conferința de anul acesta și edițiile precedente, dar și indicațiile despre cum să ne raportăm la informațiile pe care ni le-au împărtășit cei de la Apple. În consecință, acest articol este unul în care ne expunem propria părere, așa că, dacă împărtășiți opinii diferite, ne-ar face plăcere să inițiem o discuție în contradictoriu.

Ei bine, nu ne-am născut ieri, și am văzut, de-a lungul anilor o mulțime de anunțuri și discursuri inaugurale ale companiei Apple. Dintre acestea, multe au fost captivante sau plicticoase, memorabile sau mai puțin memorabile. Prin urmare, avem cu ce compara. Pe scurt, părerea noastră cu privire la anunțurile făcute la evenimentul WWDC de anul acesta e următoarea:

Au fost extraordinare.

Cumva, Apple reușește întotdeauna să ne depășească așteptările. Când abia așteptăm să urmărim un discurs inaugural, pentru că se știe din timp că va dezvălui publicului dispozitive sau sisteme ce vor avea un impact global, atunci avem parte de cele mai mari decepții. Dacă așa stau lucrurile, de obicei avem parte de anunțuri plicticoase și previzibile. Cu toate astea, când așteptăm un discurs inaugural plicticos și previzibil, aproape întotdeauna avem parte de o mare surpriză. La fel s-a întâmplat și anul acesta. Părea că ediția de anul acesta a conferinței WWDC va fi cea mai plicticoasă din istorie. Din fericire, lucrurile nu au stat așa.

Ei bine, părerea generală era că Apple va învăța din greșelile pe care le-a făcut cu privire la iOS 11 și mcOS High Sierra, reducând viteza și concentrându-se exclusiv pe stabilitate, în detrimentul funcțiilor noi. Nu era deloc o idee rea, dar asta nu putea să genereze un discurs inaugural captivant. Sinceri să fim, nu ne-am putut imagina, nici măcar cu o zi înainte de WWDC, ce urmează să facă pe scenă Tim Cook împreună cu echipa sa.

Partea interesantă e că nici măcar nu au lansat cine știe ce chestii interesante, dar chiar și așa, discursul inaugural a fost foarte complex. Complex de-a binelea. Putem aprecia cum se cuvine inovațiile acestui discurs, deși pulsul spectatorilor nu cred că a trecut peste 68 pe durata evenimentului.

Fără îndoială, nu am afirma că watchOS 5 și noul tvOS au reușit să facă cine știe ce impresie. Sincer, nu am putea enumera vreo schimbare în afară de faptul că yoga a fost inclus la categoria sporturi în watchOS 5 (deși partea cu începerea automată a antrenamentului e chiar tare). Din fericire, iOS 12 și macOS Mojave au devenit fantastice. Ba chiar am risca să afirmăm că, din punct de vedere al experienței utilizatorului, Mojave a devenit cel mai captivant update de la Yosemite încoace. Permiteți-ne să enumerăm argumentele cu privire la ambele updateuri.

iOS 12

Adevărul e că suntem mult mai interesați de rolul pe care iOS 12 îl joacă în istoria sistemului, și nu neapărat de funcțiile acestuia. Dacă-și amintește cineva, anul trecut am publicat o serie mai lungă de articole despre istoria iOS. La finalul acelei serii se părea că iOS operează într-un ciclu de trei ani. Prima versiune e pionierul care așterne fundația. A doua versiune se concentrează pe funcții, și acesta e punctul în care cele mai multe inovații pătrund în sistem. În cele din urmă, cel de-al treilea e un update de stabilizare – în această etapă toate piesele sunt puse cap la cap pentru a constitui un sistem complet, iar după un an, se reia întreg procesul.

iOS 12 e încadrează perfect în cea de-a treia fază: inovații într-o cantitate moderată, dar un concept chibzuit și ajuns la maturitate. Practic, asta pune capăt poveștii începute odată cu iOS 10 (sau iOS 7, de fapt). Așadar, suntem îndreptățiți să așteptăm acest update, pentru că, în ceea ce ne privește, acesta urmează să fie unul dintre cei mai valoroși reprezentanți ai sistemului.

Părerea noastră e că iOS 13 e posibil să vină însoțit de un nou design și noi funcții, dar probabil nu va fi la fel de echilibrat ca iOS 12. Așa că ar trebui să ne bucurăm de această perioadă de calm. 

macOS Mojave

Nu ascundem faptul că, pentru noi, Mojave a fost o adevărată stea călăuzitoare. Desigur, e posibil ca asta să se datoreze faptului că macOS ne este mai apropiat decât iOS, dar chiar și privind lucrurile de pe o poziție obiectivă, Mojave își merită din plin laudele primite.

În primul rând, Dark Mode. Știm, asta nu e decât o valoare estetică, dar chiar și așa, e o inovație foarte apreciată. La fel ca Dynamic Desktop. E posibil să trăim fără ele? Desigur. Cu toate astea, e minunat că au fost integrate în sistem, și le vom utiliza pe amândouă.

Tot așa, vom folosi cu siguranță funcția Stacks. Acum, că a fost lansată de Apple, abia așteptăm să o încercăm. E o funcție care te face să iubești macOS. Va aduce utilizatorii mai aproape de sistem. Funcțiile New Finder, managementul parolelor, noul Mac App Store inspirat de iOS, o navigare mai sigură cu Safari etc.; e nevoie de toate acestea pentru a crea un sistem îndrăgit.

Mojave ne confirmă convingerea că cel mai bun produs software de la Apple nu e watchOS sau iOS, ci macOS. Desigur, există greșeli sau deficiențe, dar noi ne păstrăm opinia că avem de-a face cu un sistem foarte complex, care e simplu de utilizat și bogat în funcții. Inovațiile listate mai sus nu vor face decât să-l îmbunătățească și mai mult.

Să fim sinceri, WWDC a reprezentat o mare surpriză. Dacă vor fi în stare să elimine toate bug-urile până în septembrie, sau dacă funcțiile vor fi efectiv implementate, rămâne de văzut; însă direcția e bună. Să sperăm că va rămâne tot așa și pe viitor.

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.