imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple Watch ar putea salva vieți în curând


Din colaborarea unui grup de cercetători universitari și echipa de dezvoltare a unei aplicații pentru monitorizarea ritmului cardiac nu pot ieși decât lucruri bune. Exact asta s-a și întâmplat: Universitatea din California și dezvoltatorii aplicației Cardiogram au găsit modul în care Apple Watch ar putea semnala dacă există ceva în neregulă cu bătăile inimii purtătorului.

Știm deja de ceva vreme că Apple Watch are niște senzori extrem de sensibili care pot fi adecvați chiar și pentru uz medical, ceea ce este foarte important în ceea ce privește viitoarele dezvoltări ale smartwatch-ului. În momentul de față, privim Apple Watch-ul ca un gadget de fitness care poate face și alte lucruri, dar nimic în plus față de ceea ce poate face un telefon. În același timp, dacă peste câteva generații Apple Watch ar putea efectua o monitorizare medicală constantă, aceasta ar fi o realizare pe care nimeni nu o putea contesta și una care ar avea sens doar pe un dispozitiv portabil inteligent.

Se pare că cerințele tehnologice ale acestei idei utopice sunt aproape îndeplinite. Când cei de la iFixit au dezasamblat prima generație de Apple Watch, ei bănuiau că senzorii din acesta erau deja suficient de exacți pentru a putea monitoriza nivelul oxigenului din sânge. Apple a trebuit să nu includă această funcționalitate, căci altfel, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente, FDA pe scurt, ar fi tratat ceasul ca dispozitiv medical, și acesta ar fi trebuit să îndeplinească toate condițiile impuse de legislația și reglementările din domeniu.

Apoi, cu câteva săptămâni în urmă am citit știri despre o mică echipă, complet separată de Apple, care lucrează la adăugarea unor senzori de monitorizare a glicemiei în Apple Watch. Mai mult, a început să se vorbească despre faptul că dezvoltarea este foarte avansată iar Apple efectuează deja teste de fezabilitate în locațiile clinice Bay Area, iar compania a angajat, de asemenea, consultanți pentru a-i ajuta la înțelegerea reglementărilor. Ce schimbare majoră ar aduce acest mod de monitorizare a nivelului de glucoză din sânge vieții multor persoane care suferă de diabet zaharat.

Având în vedere incidența din ce în ce mai largă a bolilor cardiovasculare în întreaga lume, o altă funcționalitate extrem de importantă ar fi dacă Apple Watch ar putea suna o ambulanță atunci când pulsul purtătorului ceasului începe să indice primele semne de atac de cord. Toate secundele contează în cazul acestor evenimente – smartwatch-ul ar putea salva multe vieți. Universitatea din California și dezvoltatorii aplicației Cardiogram au creat un algoritm care ar putea semnala cu o precizie de 97% momentul în care ritmul cardiac al purtătorului devine anormal utilizând datele furnizate de Apple Watch.

Cercetarea realizată pe acest subiect a fost foarte amănunțită: în studiu au participat în total 6158 de voluntari, dintre care 200 de persoane care suferă de fibrilație atrială paroxistică, cu alte cuvinte, au ocazionale bătăi neregulate ale inimii. Ei au comparat datele furnizate de aceste persoane cu cele ale unor persoane sănătoase, apoi, au folosit aceste date pentru a crea o rețea neurală care să poată identifica modelele neregulate ale bătăilor inimii. Ei încă prelucrează la rezultatele obținute în urma cercetării și vor efectua și mai multe teste. Dacă totul merge bine, vor introduce în curând noul algoritm ca parte a aplicației Cardiogram.

Poate că Apple ar trebui să se gândească să cumpere acest startup …

sursa: Macrumors

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.