imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple va obține un plus de 15% pentru durata de viață a bateriei printr-un mic artificiu tehnic


În cazul în care compania optează pentru o tehnologie de display mai modernă, durata de viață a bateriei s-ar putea extinde astfel încât să nu fie nevoie de modificarea parametrilor fizici ai telefonului.

Una dintre cele mai mari slăbiciuni a smartphone-urilor moderne e capacitatea extrem de limitată a bateriei. Încet, încet, acestea chiar reușesc să se ocupe și de spălatul rufelor, însă rareori pot funcționa mai mult de o zi cu o singură încărcare. Destul de enervant.

În timp ce așteptăm marea descoperire din domeniul bateriilor, nu avem o opțiune mai bună decât să minimizăm consumul de energie pentru componentele existente. Nu e deloc surprinzător că unul dintre cei mai mari consumatori de energie este displayul. Tehnologia OLED îmbunătățește întrucâtva situația și, prin adăugarea unei componente ceva mai moderne, există posibilitatea de a obține un plus de 5-15%.

În mod interesant, soluția nu se găsește în displayul OLED în sine, ci în placa de conectare a circuitelor pe care acesta e montat, placă responsabilă de coordonarea pixelilor. De fapt, această placă e responsabilă pentru o mulțime de lucruri: activează și dezactivează individual pixelii, determină rezoluția displayului, rata de refresh și energia consumată.

În prezent, displayul OLED utilizează o placă de conectare a circuitelor numită LTPS TFT, abreviere ce vine de la „low-temperature polysilicon thin-film transistors” (ro. tranzistori cu film subțire din polisilicon ce funcționează la temperaturi scăzute). Potrivit celor de la IHS Markit, Apple ar putea face tranziția de la actuala placă la un model LTPO TFT, abreviere ce vine de la „low-temperature polycrystalline oxide thin-film transistors” (ro. tranzistori cu film subțire din oxid policristalin ce funcționează la temperaturi scăzute).

Ei bine, nu am îndrăzni să încercăm să explicăm „de ce” anume au optat pentru asta, dar ideea e că prin această simplă schimbare, Apple ar putea obține un plus de energie de 5-15% pentru fiecare dispozitiv dotat cu OLED. În prezent e vorba doar de Apple Watch și iPhone X, însă mai devreme sau mai târziu lista va fi cu siguranță extinsă.

Sincer, un plus de 5-15% pentru durata de viață a bateriei nu e chiar atât de mult, însă strop cu strop se face marea, iar uneori poate că acest plus de energie e tot ce avem nevoie la sfârșitul zilei. Așa că, da, această modificare urmează să fie implementată cât de curând.

Sursa: MacRumors

mbp
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.