imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple schimbă experiența audio


Apple a anunțat un brevet de „Acoustic Transparency” care va schimba complet experiența audio pentru utilizatorii de căști in-ear și over-ear.

Căștile in-ear și over-ear sunt dispozitive fantastice pentru că poți asculta muzică aproape oriunde fără să fii deranjat de ceilalți. Cu toate astea, apare mereu o mică problemă:

Experiența audio oferită de acestea nu va fi niciodată la fel de bună ca cea oferită de niște difuzoare de calitate.

Nu contează cât de mult sunt îmbunătățite aceste dispozitive, pentru că, practic, nu fac altceva decât să creeze o atmosferă artificială și sterilă ce provine din faptul că trebuie să porți un dispozitiv pe/în urechi care blochează complet zgomotele exterioare și îți emite muzică direct în creier. Ca să nu mai vorbim de faptul că asemenea dimensiuni nu pot oferi decât o experiență audio limitată. (Până acum am întâlnit o singură excepție, iar aceea e Sennheiser HE 1 – cele mai bune căști over-ear din lume, fără exagerare, și care costă undeva la 50 000 de euro.)

Sennheiser Orpheus HE 1

Așa că, sincer, dacă nu ai cele mai bune căști din lume, e foarte greu să obții o experiență audio care să se asemene cu cea pe care o oferă un set de difuzoare. Acum, Apple dorește să schimbe această regulă.

Așa cum e descris în noul brevet, Apple va utiliza o tehnologie numită „Acoustic Transparency” (ro. acustică transparentă) pe care o va combina cu diferite tehnici de procesare a semnalului. Primul element al acestei combinații e deja cunoscut pentru mai multe căști ce pot filtra zgomotele: i se mai spune și auz transparent sau „un mod prin care sunetele exterioare pot pătrunde”, iar asta înseamnă că perechea de căști captează sunetul ambiental din mediul în care se află utilizatorul, apoi, după procesare, îl include din nou în fluxul audio care e emis către ascultător, astfel încât acesta să nu fie lovit de un tren din cauza filtrelor.

Cu toate astea, abordarea celor de la Apple va fi cumva diferită, pentru că vor opta pentru alte tehnici de procesare a semnalului. De asemenea, brevetul sugerează că, prin intermediul unui software, vor modifica sunetele captate de microfoane astfel încât utilizatorul să aibă impresia că ascultă muzică ce provine nu din căști, ci de la un set de difuzoare.

În descriere se mai vorbește și despre anumite nuanțe precum poziția capului și a umerilor sau despre elementele acustice din cameră. Cu cele din urmă, Apple are deja experiență: după cum se știe, HomePod-ul e capabil să detecteze mediul și să optimizeze sunetul pe care îl emite astfel încât să umple camera în care se află, indiferent de obstacolele din jur. Cu dezvoltarea pe mai departe a acestei proceduri și prin fuzionarea ei cu prima tehnologie despre care am vorbit la început, ne putem imagina că se poate ajunge la un anumit tip de experiență audio oferit de căști, care să simuleze experiența oferită de difuzoare.

Scopul declarat al celor de la Apple e eliminarea acelei senzații pe care o ai când muzica îți este emisă direct în timpane și înlocuirea acesteia cu senzația că asculți muzică la două difuzoare îndreptate către tine. În ce ne privește, noi susținem acest concept, dar ne putem imagina că există persoane care preferă acel tip de sunet izolat pe care căștile din prezent îl livrează. Tu pe care îl preferi?

Sursa: AppleInsider

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.