imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple propune simplificarea sistemului de drepturi de autor plătite de serviciile de streaming


Apple împreună cu Copyright Royalty Board a propus o nouă metodă de gestionare a drepturilor de autor. Metodă care ar crea o nouă formulă ce ar simplifica sistemul actual, extrem de complex, de plată a muzicienilor pentru servicii precum Apple Music, Spotify sau Tidal.

Potrivit propunerii obținute de New York Times, serviciile de streaming ar trebui să plătească 9,1 cenți la fiecare o sută de ascultări ale unei melodii. O sută de ascultări echivalează cu o descărcare, potrivit formulei propuse de Apple. În prezent, societățile de streaming plătesc drepturi de autor cuprinse între 10,5% și 12% din veniturile totale, potrivit unei formule complicate.

Marele cotidian american notează că această propunere, aparent inocenta, pare să aibă o țintă clară: Spotify, principalul său inamic în domeniul streaming music.

“Un flux interactiv are o valoare intrinsecă, indiferent de modelul de afacere ales de serviciul care îl oferă”, a scris Apple, în această notă. Un purtător de cuvânt al Apple a confirmat propunerea dar a refuzat să facă alte comentarii.

De ce acest model ar putea ridica o mare problemă pentru Spotify? Pentru că serviciul de streaming are 100 de milioane de utilizatori, dintre care peste 70 de milioane au un cont gratuit finanțat cu ajutorul reclamelor. Acest format nu permite câștigarea de foarte mulți bani. În schimb, Apple dispune de 15 milioane de abonați care plătesc toți, fără excepție, circa 10 dolari pe lună. Impactul financiar ar fi deci mult mai puțin semnificativ pentru producătorul iPhone.

Serviciul de streaming al Apple, Apple Music, a fost lansat în urmă cu un an și a câștigat suportul multor actori puternici din industria muzicii, inclusiv Taylor Swift, deoarece nu oferă o versiune gratuită. Spotify, lansat în Europa în 2008, are atât versiuni free cât și pe bază de abonament. Versiunea fără plată a stârnit nemulțumirea multor producători de muzică, care acuză faptul că nu oferă suficiente venituri în drepturi de autor.

Războiul s-a extins și la YouTube, pe care industria muzicii îl acuză de luni de zile că nu plătește suficiente drepturi de autor și că o cantitate imensă de muzică “la liber” prezentă pe site afectează masiv dezvoltarea serviciilor pe bază de abonament. Atât Spotify cât și YouTube contra-argumentează și afirmă că au plătit miliarde de dolari industriei muzicale.

Apple Music își apăra modelul: “Suntem de acord 100 % cu artiștii care afirmă că au dreptul să decidă unde poate fi disponibilă creația lor-dacă este gratis sau când este gratis, când ar trebui plătită și cât ar trebui să coste”, a declarat Eddy Cue, senior vice president pentru internet software la Apple, într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru The Hollywood Reporter.

Billboard încheie cu un citat memorabil al lui Steve Jobs:

Simplu poate fi mai greu decât complex. Dar merită, în final, pentru că odată ce ajungi acolo, poți muta munții”. În acest caz, munții mutați ar putea fi rivalii Apple.
sursa: New York Times, The Verge, Billboard

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.