imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple este într-o continuă dezvoltare


Compania a înregistrat o creștere de două cifre pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv. Nu este deloc surprinzător faptul că principalele surse de venit au fost iPhone-urile, dispozitivele wearable și serviciile.

Tocmai au fost publicate cifrele obținute de Apple în cel de-al 3-lea trimestru al acestui an (Q3). Așa cum ne-am obișnuit deja, avem vești proaste pentru cei care prevestesc falimentul companiei de fiecare dată când Apple lansează un nou produs. Rapoartele vorbesc despre rezultate record, creștere constantă și cifre incredibile.

Venitul de 53.3 miliarde de dolaro înseamnă o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că Apple a încheiat cel de-al 7 lea trimestru consecutiv de creștere, și cel de-al 4-lea trimestru consecutiv la finalul căruia s-a înregistrat o creștere de două cifre. Pe de altă parte, trebuie să menționăm că este vorba despre cea mai mare creștere înregistrată în ultimele 11 trimestre. Să vedem mai multe detalii despre veniturile înregistrate.

iPhone

Să începem cu raportul pentru iPhone-uri, unde iPhone X a adus cele mai mari încasări. Chiar dacă în graficul de mai jos creșterea vânzărilor nu pare semnificativă, este vorba de o creștere a veniturilor de 20% (cu alte cuvinte, iPhone X este un dispozitiv scump, dar piața a acceptat acest preț).

Trebuie să ne amintim faptul că segmentul smartphone-urilor este destul de aglomerat, și, deși au existat multe schimmbări în ultimul deceniu, inovațiile spectaculoase au devenit tot mai rare. Astfel, noul design al iPhone X a produs un adevărat șoc pe piață. Iată ce a spus Tim Cook despre acest aspect:

Cred că piața smartphone-urilor este extrem de sănătoasă. Cred că este cea mai bună piață din lume pentru o companie din domeniul în care activăm și noi. Este o piață uriașă, și dacă va crește, din punctul nostru de vedere, fie că va fi vorba despre o creștere de 1% sau 2%, de 5% sau 6%, de 10%, sau de o scădere de 1% sau 2%, va rămâne o piață extrem de bună pentru că este extrem de mare. Deci cam așa văd eu lucrurile.

Mac

Se poate observa o scădere ușoară a vânzărilor pe segmentul Mac. Numărul dispozitivelor vândute a scăzut de la 4.3 milioane la 3.7 milioane, însă există numeroase aspecte pe care trebuie să le avem în vedere.

Ai putea spune pe bună dreptate că s-a ajuns la un nivel de saturație pe acest segment și că o nouă creștere poate fi realizată doar identificând noi piețe. Cu toate acestea, să nu uităm că Apple a introdus anul trecut noile dispozitive MacBook Pro în timpul conferinței WWDC, iar în acest an lansarea a fost amânată pentru începutul lui Q4. Din moment ce dispozitivele lansate în acest an sunt mult mai avansate, ne putem aștepta ca vânzările din trimestrul următor să crească semnificativ. Și există zvonuri despre mai multe modele noi pentru diverse dispozitive…

iPad

În cazul iPad-ului, a fost înregistrată o ușoară creștere a veniturilor din vânzări.

În timp ce anul trecut lansarea noului iPad Pro a dus la o creștere a vânzărilor, în această primăvară modelul mai puțin scump de iPad a fost liderul pe acest segment. Chiar dacă nu este o creștere dramatică, noul dispozitiv a adus o creștere de 10% pe piața din Asia. Ceea ce este de asemenea interesant este faptul că Luca Maestri, Chief Financial Officer la Apple, a afirmat că jumătate dintre cumpărători au achiziționat primul lor iPad, astfel că numărul de utilizatori activi de iPad a crescut semnificativ.

Dispozitive Wearable

Această categorie misterioasă cuprinde rezultatele înregistrate de Apple Watch, AirPods și Beats, produse care s-au dovedit mai populare decât ne-am fi așteptat.

A fost înregistrată o creștere de mai mult de 60% în total, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar, conform lui Tim Cook, smartwatch-ul a avut o contribuție de 40% la această creștere. Cook a afirmat de asemenea că popularitatea căștilor AirPods amintește de perioada de început a iPod-ului, și acum poți vedea tot mai mulți oameni purtând mici bețe albe în urechi, așa cum am observat cu toții în timpul Cupei Mondiale. Nu prea putem să-l contrazicem pe Tim Cook, și noi suntem fani.

Servicii

La final, vorbim despre sectorul care a înregistrat o creștere extrem de mare.

 [Services picture]

Faptul că serviciile Apple au înregistrat o creștere extraordinară nu poate fi contestat: comparativ cu trimestrul Q3 al anului trecut, numărul de abonamente a crescut cu 60% și acum există 300 de milioane de conturi individuale. Există tot mai multe aplicații disponibile pe baza aceluiași sistem de abonamente.

Planuri pentru următorul trimestru

Apple a furnizat următoarele previziuni pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal din 2018:

  • venituri cuprinse între $60 și $62 de miliarde
  • marja brută cuprinsă între 38% și 38.5%
  • cheltuieli operaționale de $7.95 – $8.05 miliarde
  • alte venituri /(cheltuieli) în valoare de $300 milioane
  • cota de impozitare de 15%

Avem rezultatele din Q3 – compania este în continuare în creștere

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.