imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple a cumpărat echivalentul Netflix pentru reviste.


Apple au anunțat oficial ieri că au semnat un contract pentru achiziționarea Texture, chioșcul de reviste digital care funcționează pe bază de abonamente.

Ideea de la baza Texture este aceea că utilizatorii pot citi peste 200 de reviste contra unui abonament lunar fix (în momentul de față în valoare de 9.99 dolari). Este în principiu un serviciu ca Spotify sau Netflix, singura diferență fiind aceea că este vorba despre ziare.

Texture oferă o selecție de reviste printre care se numără titluri ca The New Yorker, People, Time, GQ, Fortune sau ELLE. În mod evident, dacă citești cel puțin două dintre acestea, chiar merită să te abonezi la Texture în loc să cumperi versiunea print – asta bineînțeles în cazul în care nu ești colecționar. Poate că presa scrisă nu a murit încă.

Apple au vorbit despre noua achiziție în Newsroom și au cumpărat Texture în întregime. Se pare că toți dezvoltatorii și membrii Next Issue Media se vor muta în Cupertino. Next Issue Media – și Texture – au fost fondate de Condé Nast, Hearst, Meredith, News Corp., Rogers Communications și Time Inc. Prin urmare, Apple au trebuit să bată palma cu multe companii pentru a încheia această afacere.

De ce este vorba despre o mișcare bună pentru Apple? – este o întrebare simplă. Răspunsul însă este destul de complex. Pe de o parte, compania este deja în branșă prin Apple News, aplicație unde poți citi o selecție de știri. Deci este o lume cu care sunt deja obișnuiți. Și de ce nu? În fond, un serviciu asemănător cu Apple Music ar putea funcționa foarte ușor. Și să nu uităm că Google a început să vândă ziare în Play Store cu ceva timp în urmă, iar Amazon a implementat deja un sistem pe bază de abonamente. Este evident că Apple ar trebui să facă un pas în această direcție.

Pe de altă parte, media se află într-o situație delicată în SUA, iar lucrurile s-au cam înrăutățit în ultima vreme. Există fenomenul fake news, manipulările Facebook și multă presiune politică. Am văzut cu toții ce putere au canalele media și cât de eficient pot influența oamenii atunci când sunt transformate în instrument. Știm că Apple nu au ambiții politice, dar un pic mai multă putere nu strică niciodată.

Apple a desemnat Texture una dintre cele mai inovatoare aplicații în 2016. După achiziție, aplicația nu a fost retrasă din App Store – nu încă – iar versiunile pentru Android, Windows 10 și Amazon Kindle Fire sunt intacte. Eddy Cue, vicepreședintele departamentului de Software și Servicii pentru Internet a comentat pe marginea veștii:

Credem în jurnalismul de calitate din surse de încredere și vrem ca revistele să producă în continuare povești frumos ilustrate și captivante pentru utilizatori.

Nici noi nu am fi putut să o spunem mai bine.

Sursa: Apple Newsroom, The Verge

Texture nu este încă disponibilă în App Store, dar probabil că numărul țărilor va fi extins în curând. Puteți însă vedea un preview al aplicației în App Store.

MBA npi
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.