imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

App Store-ul Apple TV la o lună de la lansare


Odată cu lansarea Apple TV generația a patra a fost lansat și App Store-ul pentru noul tvOS. Asta se întâmpla acum puțin mai mult de o lună. Între timp în Apple TV App Store s-au întâmplat foarte multe. Cei de la appfigures au monitorizat noul App Store și pe baza datelor obținute au realizat niște statistici foarte interesante despre distribuția pe categorii a aplicațiilor sau metodele de monetizare folosite de dezvoltatorii aplicațiilor.

Sunt peste 2600 de aplicații disponibile pentru a fi descărcate și instalate în Apple TV App Store. Ținând cont că acestea au fost adăugate în aproximativ o lună de la deschiderea App Store-ului putem deduce că în primele luni ale anului 2016 vom avea aproximativ 10000 de aplicații.

appleTV_AppsGrowth

Dacă împărțim pe categorii aplicațiile constatăm că aproximativ 38%, adică 1000, dintre acestea sunt jocuri. Acest lucru nu este surprinzător Apple TV-ul fiind legat la televizor și fiind gândit ca un dispozitiv de “entertainment”. Este puțin surprinzător faptul că erau doar 9 aplicații pentru cumpărături disponibile în App Store, asta în condițiile în care sărbătorile sunt foarte apropiate.

appleTV_appsByCathegory

La capitolul monetizare momentan este o mică problemă, datorită faptului că deocamdată nu ai posibilitatea de a plasa reclame în aplicația ta deoarece acestea nu sunt încă disponibile (prin rețeaua proprie Apple iAd sau printr-o rețea externă). În aceste condiții opțiunile de monetizare sunt limitate la două variante. Sau oferirea de achiziții în aplicație, sau făcând aplicația disponibilă contra cost.

freeVSpaidAppleTVaps

Din acest punct de vedere ar fi fost de așteptat ca marea majoritate aplicațiilor să fie disponibile gratuit dar oferind posibilitatea de achiziții în aplicație. În mod surprinzător un procentaj destul de semnificativ este reprezentat de aplicațiile disponibile contra cost, respectiv 39 de procente. Acesta pare a fi un semn pozitiv pentru dezvoltatorii de aplicații pentru tvOS semnalând faptul că utilizatorii au încredere în noua platformă și sunt dispuși să plătească pentru achiziția aplicațiilor.

appleTV_apps_pricing

Analizând prețurile aplicațiilor observăm că marea majoritate a aplicațiilor au prețul de 2,99 dolari sau mai puțin, dar există totuși și dezvoltatori temerari care cer pentru aplicațiile lor până la 59,99 dolari.

Cei de la appfigures au luat primele 50 de aplicații, ca număr de descărcări, și le-au împărțit din nou pe categorii pentru a studia preferințele utilizatorilor. Rezultatul a fost puțin surprinzător întrucât ținând cont de faptul că cele mai multe aplicații din App Store sunt jocuri ar fi fost de așteptat ca acestea să domine și topul descărcărilor. Dar primele 10 cele mai descărcate aplicații sunt aplicații de streaming de conținut.

appleTV _TopCategories

Datele sunt relevante pentru conturile înregistrate în App Store-ul SUA. Din păcate în România nu este disponibil tot conținutul sau toate aplicațiile, dar oricum cred că este interesant să urmărim ce se întâmplă pentru că mai devreme sau mai târziu vom avea conținut disponibil și în Romania și nu în ultimul rând aceste date pot fi foarte interesante pentru dezvoltatorii de aplicații tvOS.

sursa: appfigures

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.