imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Aplicații

Aplicații cu abonamente dubioase au apărut în App Store


Manevre malițioase care permit dezvoltatorilor de aplicații să obțină profit într-un mod nu tocmai etic au început să apară în App Store. Apple a început să facă pașii necesari pentru a rezolva problema însă va fi o luptă dură…

Tech Chrunch a scris recent despre acele tactici neortodoxe de atragere a abonamentelor care au început să apară în App Store. Secretul unor astfel de manevre este convingerea utilizatorilor să-și facă un abonament de care apoi uită. Utilizatorii își vor aminti de acesta doar atunci când primele facturi vor începe să sosească. Dar în acel moment va fi deja prea târziu, iar dezvoltatorii vor fi obținut deja venituri necuvenite.

Conform raportului, de cele mai multe ori diferitele tool-uri false sunt cele afectate. Acestea nu îți oferă nimic mai mult decât caracteristici deja incluse în iOS. Astfel de aplicații ajung uneori chiar în vârful top-ului aplicațiilor plătite. Cum este acest lucru posibil? Din nou, prin păcălirea utilizatorilor.

aplicații

Ai grijă cu acele aplicații care nu oferă funcții suplimentare față de cele native

Un exemplu este o aplicație cu numele de Scanner App. Această aplicație îți permitea să citești “gratuit” codurile QR. Această funcție a fost încorporată în aplicația Camera încă de la lansarea iOS 11. După descărcare, aplicația începe să ceară insistent utilizatorului să treacă la versiunea paid. 4 dolari pe săptămână sau 5 dolari pe lună, pentru o funcție care există oricum în iOS. Desigur opțiunea cu perioadă de testare gratuită este momeala perfectă. Și se pare că mulți aleg această oportunitate.

Dar versiunea de test pentru această opțiune a durat 3 – DA, trei – zile și apoi a devenit automat un abonament cu plată…

Bineînțeles, toate aceste lucruri sunt incluse în secțiunea Termeni și Condiții. Totuși, majoritatea utilizatorilor sar peste această parte. Au și ei o parte din vină, însă nu este corect ca dezvoltatorii să profite de acest lucru. Până acum, modelul de business descris mai sus a funcționat destul de bine. Conform datelor furnizate de SensoTower, dezvoltatorii au câștigat peste 14.3 milioane de euro folosind acest truc.

Evită capcana Dark Pattern

Celălalt truc a fost folosit de Weather Adams, o aplicație care a fost scoasă din App Store săptămâna trecută. Strategia folosită de această aplicație meteo se numește “dark pattern”. Și în acest caz, scopul este de a transforma rapid perioada gratuită de testare într-un abonament cu plată. Iar în acest caz, era vorba despre 20 de dolari pe lună.

Pentru a-și atinge țelul, aplicația trimitea ferestre pop-up utilizatorilor, iar acestea conțineau doar două opțiuni posibile: achiziționarea unui abonament cu câțiva dolari pe lună sau o perioadă de testare gratuită. Dacă utilizatorii doreau să continue, erau nevoiți să aleagă ceva. Fereastra pop-up nu putea fi închisă, erai obligat să alegi. În mod evident majoritatea a ales versiunea gratuită. Să forțezi utilizatorii să aleagă nu este etic, și încalcă regulile App Store. Opțiunea de închidere a ferestrei devenea disponibilă cu o întârziere extrem de mare. În plus, era extrem de dificil de observat. Deci, tehnic aplicația nu încălca regulamentul. Urmărește videoul de mai jos și concentrează-ți atenția pe colțul din stânga sus…

Ce putem face?

De aceea Apple are mult de lucru, când vine vorba de filtrarea aceastor aplicații, chiar dacă fac tot ce stă în puterea companiei pentru a opri astfel de aplicații. Dar astfel de trucuri sunt greu de observat de către algoritmii care scanează codurile sursă. De cele mai multe ori nu este vorba despre o încălcare clară a regulilor. Sunt trucuri care găsesc o cale de a ocoli regula. Tocmai de aceea, este dificil uneori pentru Apple să formuleze un răspuns atunci când dorește îndepărtarea unei aplicații malițioase.

Recomandarea noastră pentru utilizatori este de a rămâne vigilenți atunci când este vorba despre orice fel de abonament. Personal, în redacție, evităm aplicațiile care oferă testare gratuită pentru o perioadă limitată. Dacă avem într-adevăr nevoie de ele, mereu programăm un reminder în calendar pentru a ne aminti să anulăm abonamentul înainte să intre în vigoare abonamentul paid. Credem că cea mai bună soluție ar fi ca utilizatorilor să li se ceară o confirmare suplimentară atunci când perioada de testare se încheie și începe abonamentul cu plată. Voi ce credeți?

Sursa: 9to5Mac

Citește mai multe: Cele mai populare aplicații din App Store din ultimii 10 ani

Vezi oferta iSTYLE!

ipadair3
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.