imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Adio 3D Touch!


Există o posibilitate reală ca funcția ce era odată privită ca o invenție de pionierat – deși nu a fost adoptată de prea mulți utilizatori – să nu mai fie inclusă în modelele de iPhone ce urmează să fie lansate anul acesta. Ești deranjat de această veste?

Când Apple a prezentat funcția 3D Touch în 2015, toată lumea a fost uimită. Nu pentru că avea să fie o invenție extrem de utilă (afirmație valabilă până în prezent), ci pentru că a fost un concept destul de inovativ, care a deschis de asemenea noi dimensiuni (literalmente) pentru tehnologia precedentă, 2D gesture control. Însă a apărut o problemă:

utilizatorii încă nu sunt foarte entuziasmați de această funcție.

Ultima dată când am întrebat, doar 40% dintre cititorii noștri o utilizau în mod frecvent, 30% dintre ei doar ocazional, iar ceilalți 30% nu utilizau funcția deloc. În plus, răspunsurile au venit din partea publicului unei reviste de tech ce se axează pe produse Apple, public ce se presupune că utilizează produse Apple și are cunoștințe mai avansate, raportat la utilizatorii obișnuiți. Dacă ne-am uita la un public mai larg, cifrele ar arăta, probabil, și mai rău.

Am putea lansa o serie de teorii cu privire la motivele din spatele acestei realități: faptul că Apple nu a profitat de această oportunitate, nu a lăsat conceptul să se dezvolte, nu a venit cu noi funcții, nu i-a oferit suficientă vizibilitate, toate au contribuit la starea din prezent a lucrurilor. Drept rezultat, acesta a devenit, mai mult sau mai puțin conștient, o alternativă pentru o apăsare mai lungă. Pe scurt, aceasta s-a transformat într-o funcție-demo, dacă e să folosim cuvintele lui Phil Schiller. La momentul lansării funcției, directorul de marketing a făcut următoarea afirmație:

Din punct de vedere al procesului de inginerie, procesul de construire a componentelor hardware pentru un display care să facă ce face 3D Touch e extrem de dificil. Dacă oamenii nu vor folosi această tehnologie în viața de zi cu zi, înseamnă că am irosit un an întreg – chiar doi – pentru proiectare și sume impresionante de bani investite în procesul de producție. Dacă rămâne doar o funcție-demo pe care nu o va mai utiliza nimeni o lună mai târziu, va fi o uriașă risipă de creativitate.

Ei bine, din păcate trebuie să recunoaștem că scenariul de mai sus s-a desfășurat exact așa cum a fost prezentat de Phil Schiller. Aceste lucruri se întâmplă, dar trebuie să mergem mai departe. Dacă pantofii pe care ai dat o grămadă de bani îți fac răni la picioare, nu-i mai porți și gata. Trebuie să accepți pierderea și să mergi pur și simplu mai departe. Se pare că exact asta va face și Apple în cazul tehnologiei 3D Touch.

Potrivit lui Ming-Chi Kuo, dintre cele trei modele ce urmează să fie lansate anul acesta, versiunea mai „ieftină”, cea cu display LCD, nu va mai primi funcția 3D Touch. Acum a intrat în joc și analistul de la Barclays, Blayne Curtis, care crede (cel puțin așa susțin sursele lui) că 3D Touch nu va fi inclus nici pe modelele de iPhone cu display OLED. Dacă am presupune că ambii au dreptate, putem trage cu ușurință concluzia:

niciun model de iPhone lansat anul acesta nu va avea funcția 3D Touch.

Indiferent dacă ne pare sau nu rău, acesta e un pas logic și de înțeles pentru Apple. Chiar dacă ambii analiști se înșală, luând în calcul motivele de mai sus, noi nu i-am prezice un viitor prea lung și prea fericit.

Sursa: The Verge

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.