imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Această invenție te va ajuta să nu mai suferi de rău de mișcare


Mulți oameni se simt rău și sunt amețiți dacă încep să se concentreze pe un punct fix, să citească, să utilizeze computerul sau să se uite la ecranul telefonului mobil în timp ce călătoresc cu mașina, autocarul sau alte vehicule. Acest fenomen are propriile sale motivații științifice, însă i se pregătește un remediu.

Jumătate dintre pasageri se simt rău când sunt într-un vehicul aflat în mișcare și se concentrează într-un singur punct. Numele științific al acestui fenomen este kinetoză și se manifestă prin mai multe simptome: stare de oboseală, amețeală și moleșeală, iar în cel mai rău caz stare de greață.

Această stare are un nume mult mai comun: rău de mișcare; însă nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului. Nu este provocată de infecții virale sau de bacterii, și nu se poate trata. Tot ce se poate face este să se elimine cauza principală, iar simptomele vor dispărea. În funcție de circumstanțele în care apare, putem avea: rău de mașină, de mare, sau de zbor.

Adevărata cauză încă nu ne este cunoscută, însă există mai multe ipoteze. Potrivit celei mai plauzibile ipoteze, răul de mișcare e provocat de controversatul stimul al văzului și al echilibrului. Îți concentrezi ochii într-un punct fix, astfel încât creierul are impresia că stai pe loc. Însă nu poți păcăli și sistemul de echilibru care se află în urechea internă; acesta știe prea bine că te afli în mișcare.

Aceste două informații contradictorii pot aduce creierul într-o stare de panică. Potrivit experiențelor noastre evolutive, asta se întâmplă de obicei în timpul halucinațiilor provocate de consumul unor alimente otrăvitoare sau inhalarea unor gaze iritante (eng. nerve agent). Din fericire – sau pentru cazul de față din nefericire – corpul nostru e pregătit pentru astfel de situații, și aria postrema aflată în trunchiul cerebral va comanda corpului să elimine otrava. Sau, cu alte cuvinte, determină stomacul să se golească imediat prin vomitat.

Evident, în cazul răului de mișcare, vărsatul nu este tocmai de dorit, astfel că există o cerere uriașă pentru orice tip de soluție. Cea mai la îndemână este uitatul pe geam. Astfel, simțurile se vor sincroniza, iar ochii vor confirma mișcarea. Închiderea ochilor poate de asemenea să ajute. Însă acestea nu sunt tocmai cele mai high-tech soluții, și de vreme ce marele nostru avantaj evolutiv este folosirea uneltelor. Evident, a trebuit să inventăm ceva.

Și pentru că nici astronauții nu scapă de kinetoză, cei de la NASA s-au alăturat cercetării. Iar dacă instituția care trimite oameni în spațiu – și-i aduce de cele mai multe ori înapoi – se ocupă de ceva, putem fi siguri de reușita demersului.

Ei au inventat un display LCD special pe care ar trebui să îl porți la nivelul ochilor. Acesta creează o vizualizare stroboscopică de 4 Hz cu o durată de 10 milisecunde. Este suficient de rapidă încât să nu deranjeze, însă destul cât să transmită creierului senzația de mișcare. Cu ajutorul acestui mic truc, ochii vor transmite la rândul lor semnalul de mișcare către sistemul nervos.

Acest subiect devine din ce în ce mai actual de vreme ce, odată cu dezvoltarea și răspândirea tehnologiei ce permite mașinilor să se conducă singure, vor exista din ce în ce mai mulți pasageri și din ce în ce mai puțini șoferi. Iar probabilitatea ca acești pasageri să-și petreacă timpul utilizându-și telefoanele sau laptopurile este uriașă. Și nu ar trebui să pună în pericol draperiile unei noi mașini care se conduce singură.

Echipei de cercetare de la Universitatea din Michigan i-ar plăcea la nebunie să profite de această nișă de piață. Acești cercetători au patentat o pereche de ochelari care seamănă foarte mult cu cei inventați de NASA. Aceștia pot emite semnale luminoase intermitente în stânga și în dreapta câmpului vizual pentru a induce ochilor senzația de mișcare. Potrivit planurilor pe care și le-au făcut, aceștia vor intra curând în legătură cu producătorii de mașini.

E foarte posibil ca printre dotările mașinilor din viitor – care se vor conduce singure – să se numere nu doar geamuri electrice, ci și o pereche de ochelari electronici ce stimulează vederea periferică.

Sursa: Engadget, Wikipedia

 

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.