imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

A fost eliminat 3D Touch, până la urmă?


Au existat anumite zvonuri conform cărora Apple ar urma să elimine 3D Touch de pe iPhone-uri. Dar toate acestea s-au dovedit false.

Cu toate astea, odată cu prezentarea modelului iPhone XR, s-au schimbat câteva lucruri. Acesta urmează să fie lansat cu o funcție numită Happtic Touch.

Esența funcției 3D Touch e aceea că displayul e capabil să detecteze presiunea care se aplică pe el. Așadar, displayul nu reacționează doar la atingerea pe un singur plan, ci poate prelucra și o interacțiune de adâncime, de tip multi-nivel, în funcție de presiune.

Deși ideea e minunată, funcția a fost abandonată de mulți utilizatori. Am mai abordat acest subiect de câteva ori înainte. Însă întotdeauna am tras concluzia că nimeni nu mai folosește 3D Touch. Între timp, opțiunea Force Touch de pe Trackpad, care funcționează cam pe același principiu, merge perfect. E posibil ca cei de la Apple să fi simțit că ceva nu e în regulă cu 3D Touch, așa că au operat câteva schimbări, iar funcția a evoluat în Haptic Touch.

3D Touch sau Haptic Touch

Între timp, displayul sensibil la presiune – esențial pentru 3D Touch – a rămas un privilegiu ce poate fi găsit doar pe iPhone XS și XS Max. Pentru modelul de mijloc, iPhone XR, Apple a inclus o funcție de „apăsare prelungită” cu o vibrație în plus, în loc de sensibilitatea la presiune. Asta înseamnă că dacă ții degetul pe ecran pentru o anumită perioadă de timp, vei primi o notificare cu mai multe opțiuni. Această funcție a fost lansată mai de mult, dar pentru iPhone XR a fost adăugată o mică vibrație. Aceasta imită funcția 3D touch de pe iPhone XS și XS Max.

Astfel că se pune următoarea întrebare: a murit 3D Touch sau nu? Răspunsul e mai degrabă nu. Indiferent că se numește 3D Touch sau Haptic Touch, rezultatele sunt aceleași. Poți să activezi o nouă funcție pentru tot conținutul de pe display.

Pentru modelul iPhone XR, funcția 3D Touch a fost înlocuită de Haptic Touch.

Faptul că Apple nu a eliminat această funcție, ci doar a schimbat-o puțin, indică faptul că se vrea ca aceasta să fie ținută în viață. Iar acum funcția va fi inclusă și în noul model de iPad, care va fi lansat curând.

Află mai multe: iPhone XR a fost prezentat oficial! | Noile iPhone-uri, informații despre RAM și baterie

Vezi oferta de produse iStyle!

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.