imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

6 modificări Disk Utility în El Capitan


Designul interfeței pare mai atrăgător, dar unele decizii pot fi deranjante.

Disk Utility a rămas de ani de zile același. Asta până la El Capitan. Apple a modificat design-ul interfeței instrumentului de întreținere dar a și eliminat funcționalități familiare, cum ar fi “Repair Permissions”.

Noua interfață

Au apus zilele vechiului Disk Utility, acesta a fost înlocuit de o nouă versiune mai colorată, care îți oferă informații vizuale despre modul în care folosești discul. Mulțumită codurilor de culoare folosite, acum poți observa informații utile doar dintr-o privire.
Asta înseamnă că poți vedea cât de mult spațiu de pe Mac este folosit de aplicații (albastru), fotografii (roșu), audio (orange), filme (verde) și altele (galben). Poți vedea, de asemenea cât de mult (sau, de cele mai multe ori, cât de puțin) spațiu liber este (alb). Este cam același lucru pe care-l poți găsi și accesând opțiunea Storage a meniului About this Mac.
Captură de ecran din 2015.10.27 la 13.09.07
Disk Utility se deschide oferind aceste informații și oferă cinci opțiuni pentru a accesa instrumentele rămase în bara de sus: First Aid, Partition, Erase, Unmount și Info.
Captură de ecran din 2015.10.27 la 13.10.25

Repair permissions

Dispariția Repair permissions nu ar trebui să conteze foarte mult, conform celor spuse de Apple. Compania susține că în El Capitan “permisiunile fișierelor de sistem sunt protejate în mod automat și actualizate în timpul actualizărilor software. Funcția Repair permissions nu mai este necesară.”
Cu toate acestea, pentru cei care foloseau în mod tradițional Repair Permissions ca un prim pas pentru rezolvarea problemelor de pe Mac, dispariția acestei funcționalități cel mai probabil le va provoca o surpriză neplăcută.

Decizia Apple de a face din această funcționalitate o operație automată la nivel de sistem de operare, parte a noului System Integrity Protection integrată în sistemul de operare, înseamnă că utilizatorii de Mac nu mai trebuie să facă aceste operații manual. În general, cred că este un lucru bun, în acest fel utilizatorii mai lipsiți de experiență, noi sau mai puțin tehnici, nu vor mai avea nevoie să învățe cum să folosească instrumentul; dar totuși beneficiile sale să fie deja aplicate.

First Aid

Nu mai poți verifica sănătatea unui disc, întrucât Disk Utility nu mai poate verifica un disc înainte de a rula first aid-ul. Asta înseamnă că dacă ai impresia că discul tău necesită mentenanță trebuie să rulezi totul. Disk Utility trebuie să poată demonta unitatea, pentru a putea face operațiile de mentenanță, sau vei primi un mesaj de eroare.

Stai, unde este opțiunea RAID?

Apple a eliminat opțiunea de suport pentru multi-disc sau RAID din cadrul Disk Utility. Dacă ai nevoie de această facilitate trebuie să folosești linia de comandă sau soluții de la terți pentru a realiza acest lucru. Aceasta este o modificare destul de mare, și de natură să perturbe unii utilizatori pro.

Burn out

Dacă ai folosit Disk Utility pentru a gestiona sesiunile de scriere de CD-uri sau DVD-uri, acum nu vei mai putea face acest lucru. Această funcționalitate a fost eliminată ca urmare a eliminării unității de disc de la întreaga gamă Mac.

Disk images

Disk Utility rămâne utilitarul pentru gestionarea disk image-urilor. Cele mai multe dintre funcțiile de aici au rămas neschimbate, astfel încât poți continua să creezi o imagine virtuală
pornind de la orice director sau orice volum montat, spre exemplu. O schimbare importantă ar fi faptul că nu mai poți doar trage imagini de disc din Finder în Disk Utilities ci trebuie să alegi imaginea relevantă folosind meniul File>Open Disk.

Încă un lucru…

Cel mai bun instrument de mentenanță de pe Mac acum este Recovery Mode. Pentru a accesa acest mod, repornește Mac-ul în timp ce ți tastele Command și R apăsate. În acest mod poți accesa o serie de instrumente de mentenanță foarte utile pentru a păstra Mac-ul în formă.

sursa: Computerworld

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.