imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Thunderbolt 3 a transformat MacBook Pro într-o adevărată stație de lucru


În trecut, când Apple era pe cale să inventeze un nou standard de încărcare și transfer de date, compania s-a concentrat pe două caracteristici importante. Prima a fost să creeze ceva rapid, iar a doua să obțină propriul standard pentru întreg sistemul Macintosh. Așa a apărut Thunderbolt 3.

Când a fost lansat, în urmă cu doi ani, nu prea am știut ce să facem cu o viteză a datelor atât de impresionantă, de vreme ce ultimul Thunderbolt funcționează mai rapid decât standardele USB. A devenit limpede că acest conector multifuncțional e cel mai bun și că nu e nevoie de nimic altceva. Și e într-adevăr multifuncțional. Îl poți folosi pentru a transfera fotografii, clipuri video, sunete și date cu o viteză de 50 Gb/s. E de două ori mai rapid decât Thunderbolt 2 și de 8 ori mai rapid decât USB 3.0. Această viteză brutală a fost demonstrată simultan pe două displayuri 5K în timpul prezentării de lansare a tehnologiei. Pur și simplu funcționează.

E ca un lacăt ce poate fi utilizat cu orice cheie, astfel încât orice dispozitiv periferic se poate folosi de el. Unde se introduce? Oare va funcționa? Toate astea au luat sfârșit. Pe cât e de simplă soluția, pe atât e de utilă; de asta iubim la nebunie Apple.

Pe lângă transferul de date, acesta poate de asemenea încărca dispozitivele, de vreme ce pe ambele laturi ale MacBook-urilor sunt prezente aceleași conectoare, și poți introduce cablul de încărcare în oricare dintre acestea. Am fi putut trăi fără asta, dar cu siguranță e ceva ce ne-a simplificat existența.

Încă un aspect foarte pozitiv e că Thunderbolt 3 a fost încorporat în conectorul USB-C, care a început să fie din ce în ce mai popular. Cu toate astea, e posibil să aveți nevoie de anumite adaptoare dacă doriți să conectați iPhonul prin cablu sau să utilizați portul Display. Există un Lightning pentru conectorul USB-C, dar acesta nu trebuie neapărat luat în calcul de vreme ce cablurile se folosesc din ce în ce mai rar pentru sincronizarea dispozitivelor. Cablurile au un aer de anii 90.

Cu un singur port, un număr de maximum șase dispozitive compatibile cu Thunderbolt pot fi conectate în aceeași timp. Caracteristica specială a acestui port e că poate transfera energie în ambele direcții și poate produce 100W. Folosind această caracteristică poți instala și conecta dispozitive ce vor funcționa individual, în serie, utilizând doar un singur port. Astfel că 4 x 6 dispozitive pot fi conectate la un MacBook Pro și de asemenea aceste periferice nu vor avea nevoie de un adaptor special pentru energie. Dacă îți vei conecta displayul la o sursă de energie, asta va încărca și MacBook-ul. Asta face cu siguranță din MacBook Pro o adevărată stație de lucru.

MBP
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.