imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Trucuri avansate pentru utilizatorii Mac


Am adunat laolaltă câteva trucuri avansate pentru utilizatorii Mac pe care s-ar putea să nu le știi și care ți-ar putea fi de folos în viața de zi cu zi, dar și la serviciu.

Paste and Match Style

Acesta este unul dintre trucurile mele favorite. Atunci când am aflat prima oară că există această opțiune, am realizat că am trăit toată viața într-un mod greșit. S-ar putea să știi despre ce vorbesc pentru că e posibil să fi întâlnit acest lucru atunci când ai dat „Paste” unui text dintr-o sursă în Pages, spre exemplu. În momentul acela ai observat că nu se preia doar textul din sursa respectivă, ci și formatul original.

Poți salva mult timp dacă alegi ca structura textului pe care l-ai copiat să fie neformatată în loc să formatezi apoi fonturile, mărimea și link-urile.

Următoarea scurtătură te va ajuta să rezolvi această problemă. Copiază textul folosind comanda CMD + C, dar atunci când îl dai Paste utilizează CMD + OPT + SHIFT + V. Și iată cum noul tău text se va potrivi de minune cu textul existent în document.

Open Siri by using voice commands

Fără configurări suplimentare poți repeta bine-cunoscuta comandă „Hey Siri” pe care s-ar putea să o știi după ce ai folosit-o pe iOS de mii de ori. Din păcate, asistentul virtual de la Apple nu poate vorbi limba noastră și în versiunea macOS.

Așa că, în primul rând, activează Siri accesând System Preferences > Siri > Enable Siri.

Următorul pas pe care trebuie să-l faci este să deschizi Dictation. Pentru a face asta, accesează System Preferences > Keyboard > Dictation și apoi apasă pe butonul de deschidere. De asemenea, activează Use Enhanced Dictation. Și apoi se va descărca un language pack mai mare care să permită offline dictation.

Apoi te duci în System Preferences Accessibility > Dictation și introduci cuvântul cheie pe care îl dorești, astfel încât să o activezi pe Siri. 

În același meniu, apasă pe Dictaction Commands… și apoi în fereastra care îți apare ca pop-up, bifează Enable advanced commands și adaugă o scurtătură personalizată prin apăsarea butonului +.

Iar apoi poți să introduci în câmpul respectiv numele asistentului tău. Îți va fi de folos să o numești Siri – din moment ce are deja un nume. Din meniul Perform care se deschide în partea de jos alege Open Finder Items… și acolo găsești Siri’s icon în folderul Applications. Apasă Done.

Închide fereastra și încearcă noua comandă pentru a activa asistentul tău virtual. Wow, magie!

Keep your screen wake

E posibil să fie chiar enervant momentul în care ecranul tău întră în modul sleep în timpul oricărei activități pe care o întreprinde – fie că e vorba despre urcarea unui video pe YouTube sau descărcarea unui joc pe Steam. Până acum, e posibil să fi avut setat diverse opțiuni de energy saving. Dar există o comandă foarte simplă pe care trebuie să o introduci în Terminal pentru a-ți face computerul să lucreze ca un supererou care a băut două expresso amestecate cu un bax de Red Bull. Cuvântul cheie este:

 

 

caffeinate

Cu doar câteva apăsări pe butoanele tastaturii, ar trebuie apoi să introduci pentru cât timp vrei ca Mac-ul tău să stea treaz. Este foarte folositor atunci când știi exact ce durata au acțiunile respective. Introdu următoarea comandă în Terminal:

caffeinate -u -t ‘XY’s

Înlocuiește XY cu durata timpului pe care îl dorești, în secunde.

 

Black Friday MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.