imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Inserția cu senzori cunoscută ca notch ar putea fi complet eliminată de pe ecranele următoarelor iPhone-uri 


Câteva păsărele de la site-ul coreean ET News au lansat pe Tweeter câteva vești bune pentru cei cărora nu le place caseta de senzori (notch) ce se află în partea de sus a ecranului iPhone X. În primă fază i se va reduce dimensiunea, iar apoi e posibil să dispară complet. 

Fără prea multe comentarii, designul telefonului iPhone X este destul de controversat. Unora le place; aceștia cred că prezența notch-ului dă telefonului un aer unic. Alții sunt de părere că acesta e mai degrabă o greșeală de design comisă de Jony Ive. În ce ne privește, am prefera să nu încercăm să rezolvăm această polemică, având în vedere că producătorii de Android au început să se gândească la implementarea inserției cu senzori utilizate pentru iPhone X; nu doar companiile de clone chinezești, ci și nume mari precum Asus, LG sau Huawei.

Deși această informație nu ne poate confirma că a fost sau nu o decizie bună, ea ne determină să ne gândim că, în cele din urmă, inserția va apărea și pe alte dispozitive. Asta în ciuda faptului că nu a fost gândită ca un element de design, ci mai degrabă a fost utilizată pentru a acoperi grupul de senzori. Cei de la Apple au îndrăznit să viseze măreț și au optat pentru Face ID. Acum, după ce lumea a trecut peste șocul inițial, ceilalți producători ar putea alege această opțiune, asumându-și o doză mai mică de risc.

Așa că miza jocului nu mai ține de utilizarea inserției de senzori, ci de dimensiunea acesteia. În articolul revistei Verge „Războiul clonelor: bătălia replicilor de iPhone X pentru supremația inserției din partea de sus a displayului” autorii au analizat situația curentă. Potrivit acestora, în următoarele luni sau ani, bătălia se va da pe reducerea cât mai mult cu putință a suprafeței ce găzduiește senzorii. Etapa finală ar fi obținerea unui display 100% fără margini și fără inserții. Cu toate astea, niciun producător nu poate realiza un astfel de dispozitiv – nici măcar Samsung.

Însă ne putem aștepta la o insuliță a cărei suprafață se micșorează din ce în ce mai mult. Și aceasta e informația confirmată de site-ul coreean ET News; potrivit unui insider, inserția de pe ecranul modelului de iPhone din 2018 va fi mai subțire.

În toamna acestui an, Apple plănuiește să lanseze două modele cu display-uri OLED și unul cu display LCD. Se pare că modelele OLED vor fi lansate cu display-uri de 5.85 inch, respectiv 6.46-inch, în vreme ce modelul LCD va fi disponibil doar în varianta cu display de 6.04 inch. Toate cele trei modele vor avea funcția Face ID, și se aude că marginile și insulița de senzori vor fi reduse.

Aceasta poate fi strategia pe termen scurt. Însă pe termen lung (2019), planurile vizează eliminarea completă a insuliței de senzori.

Apple a decis ca, începând cu modelele din 2019, să lanseze display-uri fără niciun fel de margini sau inserții, iar pentru asta poartă discuții cu companii relevante. Se pare că Apple planifică implementarea modelelor full-screen pentru toată gama iPhone.

Raportul afirmă că acest ecran „full” de pe iPhone va utiliza în continuare Face ID pentru identificarea biometrică, însă nu oferă nicio informație legată de cum se va implementa tehnic această funcție. Putem doar presupune că se va utiliza ceva asemănător cu tehnologia patentată Black Matrix care conține mai multe straturi de display ce ar permite întregii insulițe de senzori să fie instalată sub ecran, cu ajutorul câtorva procese speciale.

Rămâne de văzut…

Sursa: MacRumors

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.