imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Giroptic iO 360 test – Prinde cele mai bune momente cu o imagine 360 de grade 


Piața aparatelor foto cu 360 de grade oferă soluții destul de ciudate pentru cei care ar dori să facă fotografii cu vizibilitate totală și rotativă folosind un iPhone. În ultimele săptămâni, am avut ocazia să cunoaștem mai bine o astfel de soluție, și anume foarte compactul Giroptic iO 360. 

Când am primit iO 360 am fost un pic sceptic și nu știam ce să fac cu el. Ca să fiu sincer, nu mai încercasem vreodată un aparat de fotografiat 360, dar numele companiei mi-a stârnit curiozitatea. Așa am început să fac un pic de cercetare și am ajuns la două concluzii.

Prima concluzie este că aparatele foto cu 360 de grade arată ca niște concepte și prototipuri de produs, și nu ca produse finite. Celălalt aspect este că am mai văzut asta înainte, altundeva. Eram familiarizat cu acest produs de la conferința Facebook F8, în care compania a introdus publicul în lumea selfie-urilor de tip 360 de grade cu ajutorul a 4000 de dispozitive.

Dispozitivul a ajuns într-o cutie frumoasă și mică, având un vârf pe care îl poți ridica cu ușurință pentru a arunca o primă privire dispozitivului, care, vă avertizăm, nu arată deloc ca un aparat foto. Este un accesoriu de 6-7 centimetri, acoperit într-un material plastic – la prima vedere – dur la atingere. Finisajul alb este protejat de o componentă albastră ușor de schimbat, care vă ajută să stabilizați camera.

Spre deosebire de alte dispozitive wireless, această lentilă – destinată, în principal, selfie-urilor – poate fi cuplată la conectorul Lightning. Cinste creatorilor și designerilor pentru că au luat în considerare grosimea diferită a telefoanelor! Giroptic iO poate fi ușor montat pe o carcasă de silicon Apple, iar acest detaliu l-a făcut să fie mai stabil pe iPhone-ul meu 7.

În App Store există două aplicații disponibile pentru utilizare. Deși există o aplicație dedicată pentru apeluri video, este suficient să descărcați iO 360, iar apelurile video vor fi disponibile. Eu folosesc apelul video atunci când vorbesc cu prietenii și familia în străinătate. Unul dintre ei s-a mutat recent într-un loc frumos. Este păcat că nu există un iO 360 Giroptic la celălalt capăt al liniei. Ar fi putut să mă sune oricând și să-mi arate ce e în jur.

Utilizarea sa este destul de simplă. Tot ce trebuie să faceți este să conectați dispozitivul, iar acesta pornește automat aplicația. Astfel, vă permite să postați videoclipuri live pe Facebook, pe YouTube și pe alte platforme – chiar și pe dispozitivele de stocare personale – pentru a împărtăși cu mii de utilizatori aventurile voastre în timp real. Dacă rămâneți la utilizarea offline, atunci veți avea o mulțime de opțiuni: puteți face selfie-uri – cu o panoramă de 360 de grade este imposibil să nu apăreți în imagine – și video selfie-uri, ori chiar temporizări dacă simțiți nevoia.

Giroptic iO suportă în mod firesc platformele sociale media menționate mai sus, dar puteți să distribuiți sau să trimiteți cu ușurință conținutul vostru în fiecare platformă și să creați link-uri personalizate pentru fiecare imagine sau film pe care l-ați făcut. Imaginile finalizate pot fi văzute în trei moduri diferite: cu rotația giroscopică tradițională, le puteți pune împreună pentru butonul panoramic sau le puteți duplica pentru a le face să funcționeze cu orice căști VR compatibile cu iPhone sau cu un cardboard Google.

Este foarte important de menționat faptul că trebuie să țineți dispozitivul de sus în jos și asta pentru că este nevoie să cuplați camera foto la conectorul Lightning. Altfel, veți acoperi jumătate din lentilă cu mâna.

Sistemul suprapune două imagini de 195 de grade în timp real. Asta înseamnă că nu trebuie să așteptați, totul se întâmplă în timp real. Singurul dezavantaj al lentilelor imense este că le veți umple de amprente, ceea ce poate face ca fotografiile să fie neclare. Deși vă veți obișnui cu timpul, cu ușurință,  să vă plasați mâinile unde trebuie. De asemenea, este inclus în pachet și un capac din plastic pentru a proteja lentila când nu este folosită. Din nou, încă un punct forte pentru creatorii acestor lentile.

Giropic iO 360 poate realiza videoclipuri în format MP4 cu rezoluție de 1 920 x 960 și 30 fps și imagini în format JPEG cu rezoluție de 3 840 x 1920 pixeli. O baterie de 915 mAh a fost plasată sub lentile, ceea ce poate părea un pic cam mult, dar atunci când vine vorba de utilizarea constantă, să știți că bateria nu vă va ține o zi întreagă. Dar este foarte bine să ai un acumulator extern, altfel va fi consumată excesiv bateria iPhone-ului.

De asemenea, am observat că în spatele camerei există un microfon implementat sub lentile. Acesta nu îmbunătățește calitatea sunetului în mod remarcabil, totuși aparatul acoperă o parte a microfonului original al iPhone-ului vostru, iar aici v-ar putea fi de folos microfoanele suplimentare. Acest aspect a fost implementat foarte bine și nu am observat în timpul filmărilor că nu am folosit microfonul propriu al iPhone-ului.

Când vine vorba de un accesoriu de genul acesta, în afară de calitatea imaginii, este important și modul în care vă simțiți când îl folosiți. Dacă îl cumpărați pentru o sumă mai mare de bani și nu vă place cum se simte când îl țineți în mâini? La început, a fost un pic ciudat, fiind pus pe fundul telefonului și a trebuit să îl țin în sus, dar m-am obișnuit destul de repede. De asemenea, începutul plug-and-play al aplicației dedicate îl face mai intuitiv de folosit.

Revenind la designul și la aspectul asemănător cu un concept, lucru pe care l-am menționat anterior, am verificat piața de specialitate pentru diferite alternative. În opinia mea, dezvoltatorii au luat decizia corectă atunci când au ales opțiunea plug-in în cazul lui Giroptic iO 360 în locul trepiedului utilizat de alte dispozitive fără fir. De fapt, dacă stăm să ne gândim mai bine, de cele mai multe ori nu veți pune dispozitivul pe jos, nu veți avea nevoie de încă o mână; acesta chiar funcționează ca pentru un selfie.

Singurul aspect cu care trebuie să vă obișnuiți este că veți ține iPhone-ul cu susul în jos. În acest caz, centrul de greutate se întâmplă să se afle într-un loc diferit, astfel încât ar trebui să țineți telefonul într-o manieră ușor diferită decât sunteți obișnuiți în mod curent. Când aparatul foto nu este utilizat, îl puteți pune cu ușurință în carcasă, ca mai apoi să-l băgați în buzunar.

Să rezumăm! Giroptic realizează imagini 360 de grade captându-le într-o formă foarte compactă, care permite utilizarea cu o singură mână. În cazul software-urilor, dezvoltatorii au depus suficient efort pentru a face totul inclus și pentru a face capturi ușor accesibile pentru toată lumea, fără a descărca aplicația dedicată.

Calitatea imaginii și a sunetului este mai mult decât bună, dar factorul „wow” lipsește, dispozitivul știe ce ar trebui să știe. Mi-au plăcut materialele dispozitivului, la fel ca designul compatibil cu mai multe dimensiuni al carcasei. Bateria este absolut suficientă, este super cool și nu folosește bateria iPhone-ului. Cunoaște toate funcțiile care ar putea fi solicitate de orice dispozitiv de genul acesta.

Potrivit cutiei, cerința minimă a dispozitivului este iOS 8 și funcționează cu toate iPhone-urile și iPad-urile cu conectorul Lightning, astfel încât nu ar trebui să cumpărați cele mai recente componente hardware pentru a-l utiliza. Dacă călătoriți mult în întreaga lume, acesta ar putea fi un partener excelent pentru a vă ajuta să împărtășiți experiențele cu ceilalți.

ipadair3
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.