imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

350 000 de dolari pentru un computer vechi de 40 de ani?


De obicei, se spune că produsele Apple sunt faimoase pentru că își păstrează valoarea odată cu trecerea timpului. Azi vom vorbi despre un computer vechi de 40 de ani, pentru care oamenii sunt dispuși să plătească mii de dolari pe piața second-hand.

Computerele Apple nu sunt faimoase pentru prețul mic cu are se vând, mai ales dacă vrei să cumperi unul nou; însă costă destul de mult și atunci când se învechesc. În afară de asta, există anumite relicve Apple în stare bună care valorează sume uriașe pe piața colecționarilor. În special acele modele care au jucat un rol cheie în istoria companiei. Din această categorie face parte și Apple-I, proiectat și construit manual de Steve Wozniak în garajul părinților lui Jobs din Los Altos.

Computerul a fost lansat în data de 11 aprilie, 1976. La acea vreme, acesta era doar o placă de bază cu ceva mia mult 60 de chip-uri, un procesor de 1 MHz și 4 KB memorie, care putea fi ulterior extinsă la 48 KB. Cu toate astea, utilizatorii erau nevoiți să găsească o tastatură și chiar să construiască o carcasă pentru acest computer.

Nu e exact ce se vinde în prezent, dar cam așa arată.

După succesul înregistrat de primele 50 de bucăți, Steve Wozniak și Steve Jobs, ajutați de câțiva prieteni, au creat 150 de unități Apple 1, pe care l-au vândut, inițial, cunoscuților. În prezent, se spune că au rămas aproximativ 50 de astfel de dispozitive, însă nu știm exact câte dintre acestea mai funcționează.

Computerul scos la licitație face parte din această serie. În plus, acestuia nu i-au fost aduse niciun fel de modificări, iar asta îi crește valoarea. Pentru starea în care se află, expertul Corey Cohen i-a dat o notă de 8.5 din 10, iar prețul de vânzare e estimat undeva între 300 000 de dolari și 600 000 de dolari. Nu-i rău pentru un computer care a avut un preț inițial de aproximativ 666.66 dolari. Apropo, iată cum arată Apple-I în timp ce lucrează:

Dacă se întâmplă să ai 600 000 de dolari în plus, de cheltuială, cu siguranță acest computer pare să reprezinte o bună investiție. Gândește-te numai la valoarea pe care o va avea peste 40 de ani…

mba
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.