imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

34 de combinații de taste pentru Mac


Te întrebi unde este tasta Option? Uimit de tastele Control și Apple? Derutat de trecerea de la PC la Mac? Sau doar în căutarea unor modalități de a-ți mări productivitatea pe Mac? Aici ai răspunsurile.

Cele mai importante trei taste de pe Mac-ul tău sunt în partea stângă și dreaptă a barei spațiu (pentru dreaptaci și pentru stângaci). Din păcate, aceste trei taste par a provoca mai multă confuzie decât oricare altele.

Command-Control-Option
sursa: Macworld
Unde și ce este tasta Option!

Există o mare confuzie asupra a ceea ce Apple a numește adesea tasta Option. Dacă utilizați o tastatură cu layout Internationa English, sau Romanian, probabil tasta se numește Alt, așa că nu e de mirare că cei mai mulți oameni nu știu unde este.

Tasta Alt (aka tasta Option) poate fi găsită între tasta Control și tasta Command.

Dar ce este tasta Command? Probabil te întrebi …

Tasta Command are o istorie care duce la confuzii. Mulți se vor referi la ea ca la tasta Apple, pentru că, pe ea se afla desenat logo-ul Apple. Pictograma de pe această tastă, arată acum ca un pătrat cu colțurile șerpuite (?). Acesta a fost proiectat de Susan Kare pentru primul iMac (și se baza pe simbolul scandinav pentru locuri de interes).

Tasta Command (cmd) funcționează similar cu tasta Control de pe un PC. Pe un Mac utilizezi tasta Command atunci când pe un PC ar trebui să utilizați Control (sau Ctrl). De exemplu:
Command-B = Bold
Command-I = Italic
Command-Z = Undo
Command-Q = Quit
Command-W = Închide fereastra

Deci, dacă te întrebi cum copiezi și inserezi pe un Mac …

Command-C = Copy (copiază)
Command-X = Cut (taie)
Command-V = Paste (inserează)

Atunci ce face tasta Control?

Cel mai des tasta Control este folosită pentru a imita click-ul dreapta cu un mouse sau atunci când se utilizează un mouse pad (deoarece nu toate modelel de mouse-uri de la Apple au posibilitatea de da click dreapta). Cu toate acestea, există multe alte utilizări ale tastei Control atunci când este utilizată împreună cu alte combinații de taste.

Using-the-mouse
sursa: Macworld
Alte taste Apple …

Înainte de a ajunge la aceste combinații de taste, există câteva alte taste specifice Apple (în funcție de tastatură).
F1/F2 – Brightness (luminozitate)
F3 – Mission Control (oferă o viziune generală asupra tuturor aplicațiilor care rulează, grupând ferestre multiple ale aceleiași aplicații)

Escape-Mission-Control-Spaces
sursa: Macworld

F10/F11/F12 – Volumul

Volume-Control
sursa: Macworld
Cum să tastezi caractere cu accente

Unele caractere pot fi tastate cu accente, precum é, ä, ö. Acest lucru este ușor de făcut în OS X, ține apăsată tasta și deasupra literei va apărea un meniu cu diferitele opțiuni. Fiecare opțiune de accent are un număr de sub el, apăsați numărul de pe tastatură pentru a transforma litera în versiunea cu accent.

Cum să tastezi caractere speciale și simboluri matematice
Special-Chararacters-Character-Viewer

Poți utiliza Character Viewer pentru a găsi caracterele speciale și simbolurile matematice. În Finder selectezi Edit > Emoji & Symbols (sau apăsă Command-Control-Space). Aceasta deschide fereastra Character Viewer.

Caracter Viewer-ul îți permite să localizezi orice caracter special în orice font de pe Mac. Folosește bara laterală pentru a vizualiza diferite categorii, cum ar fi simboluri valutare sau simboluri matematice și cu un dublu-clic pe orice element din fereastra principală inserezi caracterul în document.

Fereastra Character Viewer este în permanență deasupra tuturor celorlalte ferestre, astfel încât să poți continua să tastezi în aplicație și să vezi în același timp fereastra Character Viewer deasupra documentului tău. Poți comuta între o fereastră mică sau mare a Character Viewer-ului folosind pictograma din dreapta câmpului căutare.

De asemenea, este posibil să adaugi Character Viewer în bara meniu, putând astfel să-l accesați rapid din orice aplicație. Deschizi System Preferences, selectezi Keyboard  > Keyboard și bifezi opțiunea Show Keyboard & Character Viewers in Menu Bar. Acum poți face clic pe pictograma Character Viewer din bara de meniu și să alegi Show Character Viewer..

Unde găsesc emoticonuri pe Mac?

Special-Characters-Emoji
Caractere Emoji (mici simboluri grafice) au apărut în Japonia în urmă cu câțiva ani, dar apoi au devenit des întâlnite peste tot. Vei găsi simbolurile Emoji în Character Viewer. Există o secțiune specială numită Emoji în bara laterală. Adesea este mai ușor să găsești un simbol Emoji folosind câmpul căutare din Character Viewer.

Cum pot învăța shortcut-urile din OS X

Special-Characters-Keyboard-Viewer
Un truc simplu pentru a învăța shortcut-urile de pe un Mac este să folosești Keyboard Viewer-ul. Activează opțiunea Show Keyboard & Character Viewers in Menu Bar (în System Preferences> Keyboard> Keyboard).

Acum, fă clic pe pictograma Character Viewer din bara de meniu și alege Show Keyboard Viewer. Va apărea o reprezentare vizuală a tastaturii și în timp ce apăsați tastele acestea vor fi evidențiate. Dacă ți apăsate tastele Alt și Shift vei vedea în Character Viewer toate caracterele speciale de pe fiecare tastă. Poți utiliza acest truc pentru a afla caracterele speciale de pe fiecare tastă.

Simți lipsa Expose-ului?

Înainte ca Expose să devenă Mission Control puteai vedea toate documentele deschise într-o anumită aplicație, sau să ascunzi toate ferestrele pentru a afișa desktop. Încă mai poți:
Control-F3 = App Expose (arată toate documentele deschise într-o anumită aplicație)
Command F3 = show desktop (afișează desktop-ul)

Acum, despre unele taste pe care nu le găsești …
Alt-2 = Euro sign (€)
Alt-3 = Hash sign (#) (câteodată denumit semnul “hash” sau “pound”)
Alt-: = trei puncte (…)
Alt-G – copyright ©
Ești obișnuit cu o tastatură PC? Te întrebi cum să ștergeți următorul caracter?

Fn-Delete = sterge în față
Alt-Delete = sterge tot cuvântul de la dreapta cursorului

Salvezi capturi de ecran?

Command-Shift-3 – salvează tot ecranul într-un fișier
Command-Shift-4 – salvează selecția intr-un fișier

Shift-Tab-Function-Ctrl-alt-cmd
sursa: Macworld
Oprirea și “adormirea” Mac-ului

Ctrl-Eject = arată meniul de restart / sleep / shutdown
Shift-Control-Eject = “adoarme” ecranul
Command-Alt-Eject = “adoarme” calculatorul
Command-Control-Eject = Salvează/închide toate aplicatiile și apoi “adoarme”
Command-Alt-esc = Force Quit (închide forțat)
Command-shift-Alt-esc (pentru trei secunde) = Închide forțat aplicația curentă

Space-Bar
sursa: Macworld
Alte combinații de taste utile

Command-Shift-Question Mark (?) – deschide meniul help
Command-Shift-Delete – golește coșul de gunoi

Application Switcher-ul

O altă combinație de taste utilă este cea care deschide Application switcher. Aceasta este o modalitate simplă pentru a comuta între diferitele aplicații deschise.
Command-Tab = Comută la următoarea cea mai recent folosită aplicație dintre cele deschise
Command-Shift-Tab = Comută înapoi în lista aplicațiilor deschise (sortate după utilizarea recentă)

APPLICATION-SWITCHER-MAC
sursa: Macworld

sursa: Macworld

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.