imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

32 sau 64 de biți? Ne pregătim pentru unele schimbări


După iOS 11, Apple a început să elimine treptat toate aplicațiile pe 32 de biți de pe macOS. Dar de unde știi ce aplicație funcționează pe 32 de biți și ce aplicație pe 64 de biți?

Anul trecut, cam în aceeași perioadă, deja începusem să bănuim că Apple va elimina toate aplicațiile pe 32 de biți din iOS. Și acest lucru chiar s-a întâmplat odată cu iOS 11. Acum același lucru urmează să se întâmple și cu macOS, din moment ce macOS High Sierra este ultima versiune a sistemului de operare care oferă suport pentru acest tip de aplicație. Este această schimbare una bună pentru utilizatori?

Toate computerele folosesc un cod binar de numere unde zero reprezintă valoarea “fals” și fiecare cifră unu este asociată valorii “adevărat”. Aceste valori sunt codificate în biți. Un bit poate conține două valori. 2 biți – 4 valori, 3 biți – 8 valori și așa mai departe. Seria crește exponențial. Conform acestei logici 32 de biți pot conține 2 la puterea 32 valori, ceea ce înseamnă 4 29 4967 296 valori. Astfel, 64 de biți înseamnă 2 la puterea 64 valori, adică 18 446 744 073 709 551 616.

Cu cât acest număr este mai mare, cu atât viteza este mai rapidă, dacă ai un hardware corespunzător. În anii 1970’ chip-urile de la Intel aveau doar 8 biți. Să nu uităm că primul procesor cu 64 de biți a fost lansat în 2003. De atunci, procesoarele pentru desktop și telefoane au fost îmbunătățite continuu, iar acum o capacitate de 64 de biți este extrem de răspândită.

Iată și motivul pentru care nu mai avem nevoie de aplicații pe 32 de biți: 99% din computerele și dispozitivele mobile de astăzi folosesc aplicații care funcționează pe 64 de biți. Acest lucru este indicat prin x84 sau x64. În macOS, poți verifica singur dacă încă mai folosești aplicații care nu funcționează pe 64 de biți.

  1. Deschide Spotlight
  2. Introdu System Information
  3. Alege Applications în tab-ul Software
  4. În ultima coloană a fiecărei aplicații este indicat prin Yes/No dacă respectiva aplicație poate funcționa pe 64 de biți sau nu

Dacă ai găsit o aplicație care nu este compatibilă, atunci a venit momentul să-I ceri dezvoltatorului să îți ofere o versiune mai nouă sau să începi să cauți o alternativă. Pentru că după următorul update de sistem, vei primi doar o notificare pop-up că aplicația pe care dorești să o folosești funcținează doar pe 32 de biți.

 

MBP13
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.