imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

32 de ani de Mac!


Pe 24 ianuarie 1984 Steve Jobs prezenta, în aplauzele acționarilor Apple prezenți, primul Macintosh. A fost un produs revoluționar! Era unul dintre primele computere personale care foloseau interfața grafică și mouse-ul.

sursa: The Mac Mothership
sursa: The Mac Mothership

Dacă am auzi acum o frază precum: “If you can point, you can use a Macintosh” aceasta ar părea de neînțeles, în cel mai fericit caz, dar mai degrabă ridicolă. Acum 32 de ani această frază introducea o funcționalitate revoluționară, oferită de un dispozitiv foarte rar întâlnit atunci la calculatoarele personale: mouse-ul.

Specificațiile sistemului par ridicole azi … un calculator de buzunar având performanțe comparabile acum. Macintosh-ul avea un procesor Motorola 68000 pe 32 de biți, cu o viteză de 8 MHz, cu 128k de RAM și avea o unitate pentru citit floppy disk-urile 3,5 inchi cu o capacitate de 400k. Avea un monitor alb negru, cu o diagonală de 23 centimetri și o revoluționară rezoluție de 512 X 342 pixeli. Odată cu Macintosh-ul și-a făcut apariția și Macintosh System-ul. Împreună cu calculatorul se livrau și aplicații precum: MacPaint și MacWrite. Mai erau disponibile programe precum: MacProject, MacTerminal și … Microsoft Word. Ei bine, în acea perioadă Microsoft a fost una dintre primele companii de software care a dezvoltat programe pentru Mac.

sursa: The Mac Mothership
sursa: The Mac Mothership

O altă particularitate a sistemului neîntâlnită la acea vreme este faptul că sistemul era gândit pentru a fi “portabil”, nu era mare ca dimensiuni, nu era greu, avea 7,5 kg, și carcasa sa era prevăzută cu un mâner care să-ți ușureze sarcina de a-l căra, la nevoie.

Din păcate, nu a fost un sistem cu foarte mare succes la public. Poate din cauza prețului premium, se comercializa pentru 2495 dolari, poate datorită faptului că nu exista foarte mult soft dezvoltat pentru acest sistem … Acest lucru s-a datorat în cea mai mare parte modului în care a fost gândit sistemul de operare. A fost conceput în așa fel încât să forțeze dezvoltatorii de aplicații să-și rescrie aplicațiile pentru noul sistem. Se urmărea astfel ca aplicațiile să fie dezvoltate de la zero, nu să fie “portate” pe noua platformă, pentru a beneficia cu adevărat de inovațiile introduse. Se pare că dezvoltatorii sau nu au reușit, sau nu au fost foarte interesați să facă acest lucru.

Întorcându-ne la momentul lansării sale, merită precizat că momentul lansării produsului a fost atent pregătit. Macintosh-ul a fost lansat la două zile după lansarea filmului care a ecranizat cartea lui George Orwell, 1984, iar reclama sa, faimoasă deja, a fost difuzată pe canalul CBS în timpul Super Bowl-ului și parafraza exact ideea cărții pe baza căruia era făcut filmul. Reclama a scris istorie la rândul său în manualele de advertising. Spot-ul a fost regizat de binecunoscutul Ridley Scott.

Cum spuneam, produsul nu a fost un mare succes, iar lucrurile aveau să se înrăutățească atât pentru Steve Jobs (care s-a simțit obligat să părăsească compania în 1985 ca urmare a diferențelor de viziune cu CEO-ul Apple de la acea vreme John Sculley) cât și pentru Apple. Pentru Apple a urmat o decadă în care lucrurile nu au mers tocmai bine, s-au început multe proiecte, pentru multe produse care nu au mers tocmai bine, s-au pierdut din valorile prin care Apple se diferențiase în piață, se acordaseră licențe de producție unor altor producători pentru a dezvolta platforme compatibile Apple, etc.

sursa: Appleinsider
sursa: Appleinsider

Această perioadă nefastă avea să se încheie în 1997 când Steve Jobs se reîntorcea în companie. Și se întorcea cu noi idei. A reinventat compania concentrându-se pe crearea de produse excepționale atât ca funcționalitate cât și vizual. De acest al doilea aspect s-a ocupat cel care în timp a devenit simbolul designului Apple: Jonathan Ive. Acesta devenind “vice-president of industrial design” în 1998, la un an de la întoarcerea lui Jobs. Astfel au apărut produse ca iMac-ul, iPod-ul, PowerBook-ul, iBook-ul, etc. Aceste produse au relansat compania și i-au permis lui Jobs să se concentreze asupra următorului pas. Înlocuirea învechitului “Classic Mac OS” cu un nou sistem de operare.

sursa: Appleinsider
sursa: Appleinsider

În perioada sa de absență de la Apple, Jobs lucrase deja la un sistem de operare nou. Din combinația dintre acesta, platforma NEXT, și “Classic Mac OS” a apărut MAC OS X, sistemul pe care îl folosim și acum (ajuns la versiunea 11 deja). Au urmat apoi noi produse de succes: Power Mac-ul (a devenit Mac Pro), Mac mini, noi iPod-uri, MacBook Air, iPhone-ul (cu al său iOS), Apple TV-ul și iPad-ul.

Din păcate Steve Jobs s-a stins din viață în 2011 din cauza unui cancer pancreatic. A avut o personalitate foarte puternică care i-a adus atât admiratori cât și critici, dar fără de care probabil nici nu ar fi reușit să modifice industria tehnologică și să inoveze mereu.

Apple a continuat să-și actualizeze permanent produsele, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, dar a și lansat noi produse: Apple Watch-ul, noul MacBook de 12 inchi, iMac-urile de 4K și 5K, noul Apple TV, etc. Serviciile companiei s-au extins, App Store-ul devenind un important generator de venituri pentru companie, a fost lansat Apple Pay-ul, etc.

Rămâne de văzut ce ne mai rezervă compania în continuare. Există speculații despre posibilitatea lansării unei mașini, a unui serviciu propriu de streaming de conținut și multe altele. Cine știe care va fi noul “Macintosh” al companiei?

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.