imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

2015: Anul cu cele mai bune rezultate finaciare pentru Apple


Azi noapte Apple a comunicat rezultatele finaciare pentru trimestrul 4 al anului fiscal 2015. După prezentarea cifrelor Tim Cook – CEO-ul Apple- și Luca Maestri -CFO-ul companiei au răspuns întrebărilor puse de diverși analiști.

Utilizatorii de Android iubesc iPhone-ul
Acest trimestru a însemnat vânzări de iPhone care au însumat peste 48 de milioane de unități, Apple terminând trimestrul cu o cerere pentru iPhone mai mare decât capacitatea de producție. Tim Cook a punctat faptul că 30% din noi cumpărători de iPhone sunt utilizatori de Android convertiți. Un nou record pentru Apple.

Piața din China este foarte bună
Deși veniturile de pe piața din China aproape s-au dublat în fiecare an, ar putea fi și mai bine, a recunoscut Tim Cook. Partea bună este că problemele economiei Chinei nu au un efect atât de dramatic asupra creșterii Apple, cum anunțau unele previziuni. Acesta a mai zis că dacă ai închide televizorul și internetul și doar te-ai uita la datele Apple, nu ai observa diferențe majore la nivelul puterii de cumpărare al consumatorului.

Shanghai Pudong Apple store | Flickr - Photo Sharing!.webarchive
Shanghai Pudong Apple store | Flickr

Mac-ul este încă în creștere
IDC prezicea că piața de PC-uri va scade cu 11% în acest trimestru, însă Mac-ul continuă să sfideze tendințele pieței. S-au vândut 5.7 milioane de Mac-uri în ultimul trimestru datorită noului MacBook care a păstrat vie pofta de Mac-uri.

iPad-ul nu merge foarte bine
Cifrele cu privire la iPad-uri nu arată foarte bine în continuare, dar CFO-ul Luca Maestri a a precizat că nu este un motiv de îngrijorare. Asta deși vânzările de iPad au scăzut pentru prima dată, din 2011 până acum, sub cifra de 10 milioane. Urmează să vedem dacă iPad-ul Pro va fi soluția care să relanseze acestă gamă de produse. Sunt totuși și cifre îmbucurătoare cu privire la iPad. Astfel, utilizatorii corporate de iPad au o rată a satisfacției cu privire la produs de 95 la sută, cifră de-a dreptul impresionantă.

Se extinde Apple Pay
Parteneriatul cu American Express extinde prezența Apple Pay pe piețe la nivel global. Acesta se va extinde în Australia și Canada până la sfârșitul acestui an, iar în 2016 și în Spania, Singapore și Hong Kong.

IBM iubește Mac-urile
Acum câțiva ani probabil nimeni nu s-ar fi hazardat să prezică că Mac-urile vor fi atât de populare la IBM. Cu 30 000 de Mac-uri deja livrate și cu 1 900 de unități adăugate în fiecare săptămână, IBM-ul este unul dintre cei mai importanți clienți business ai Apple. Cei de la IBM au spus că Mac-urile achiziționate deja le scad costurile cu 270 $ pe unitate întrucât necesită mai puțin suport IT și alte servicii. Acesta este un semn foarte important cu privire la extinderea Mac pe piața corporate, cifra de afaceri din acest segment ajungând la 25 miliarde de dolari în acest an, cu 40 la sută mai mult decât anul trecut.

Apple News este foarte popular
Apple News are deja peste 40 de milioane de cititori și se așteaptă ca numărul acestora să crească odată ce va fi lansat și în alte țări. Acest serviciu abia a fost lansat săptămâna trecută în Anglia și Australia, până acum fiind disponibil doar în SUA.

Apple Music
Apple Music are peste 15 milioane de conturi individuale și pentru familie deschise, iar dintre acestea sunt 6,5 milioane de abonamente plătite.

Alte lucruri care merită menționate:

  • au fost vândute peste 300 de milioane de unități în ultimul an, incluzând aici toate produsele Apple
  • profitul pentru acest trimestru a fost 51,5 miliarde $, mai mare decât previziunile Apple
  • peste 100 de miliarde de descărcări din App Store
  • există peste 1 600 soluții bazate pe HealthKit care transmit date către Health
  • peste 50 de producători au furnizat sau lucrează la accesorii bazate pe HomeKit
  • peste 50 modele de automobile includ support CarPlay
venituriApple defalcareaProfitului alteCategoriiVenituri

sursa: Apple, AppleInsider, iMore, Cult of Mac

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.