imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

111 designeri de top s-au aliat cu Apple în procesul împotriva Samsung


În 2011 Apple a dat în judecată Samsung pentru încălcarea unor brevete în SUA. Prima sentință în proces a fost pronunțată în 2012 și hotăra că Samsung într-adevăr a copiat designul iPhone și trebuie să plătească daune de 1 miliard de dolari către Apple.

Samsung a făcut recurs, iar procesul a continuat. De ani de zile cele două companii s-au luptat apelând la avocați și experți, iar în 2015 tribunalul a ajuns la o nouă hotărâre care a obligat Samsung să plătească 548 milioane de dolari către Apple. După plata sumei însă, Samsung a înaintat un nou recurs care la ora actuală se judecă la Curtea Supremă.

applesamsung

Următoarea ședință a procesului va avea loc pe data de 11 octombrie anul acesta. În acest context, 111 designeri de top au trimis curții o așa numită “amicus curiae” – o scrisoare adresată instanței în care explică din punct de vedere profesional de ce susțin punctul de vedere al celor de la Apple și cer instanței să se pronunțe în mod corespunzător.

Mai întâi să vedem ce înseamnă amicus curiae. Sintagma este în latină și a fost introdusă de dreptul roman.

 

Un amicus curiae (literal: prieten al curții, plural, amici curiae) este cineva care nu este parte la un dosar judecat în instanță dar oferă informații legate de acest caz, nefiind însă solicitat de vreuna dintre părți pentru asistență în instanță. Termenul încetățenit în limbajul juridic românesc pentru noțiunea de amicus curiae este acela de intervievent, procedura fiind reglementată de articolul 65 și următoarele din codul de procedură civilă al României.Acest lucru poate lua forma unei opinii juridice sau a unui raport (amicus brief) și reprezintă o modalitate prin care [intervievent]ul poate să-și prezinte preocupările legate de garantarea faptului că efectele juridice eventual generale ale unei hotărâri judecătorești nu vor depinde doar de părțile direct implicate în dosar. Decizia de a admite informațiile se află la discreția instanței de judecată.

sursa: Wikipedia

test

Semnatarii precizează în scrisoare importanța designului unui produs aducând ca argumente atât studii științifice legate de percepția clienților cât și studii concrete de caz. Este menționat faptul că Coca-Cola a devenit “produsul cel mai larg distribuit în lume”, tocmai datorită sticlei și conturului acesteia, care o face unică, și este deja identificată cu brandul. De asemenea este reamintit faptul că General Motors a reușit să depășească, în anii 20, vânzările celor de la Ford abia în momentul în care au înființat în cadrul companiei un departament de “artă și culoare” care a ajutat la producerea unor noi modele Chevrolet mai frumoase și mai colorate. Totodată, autorii își exprimă îngrijorarea cu privire la eventualele efecte negative asupra economiei și societății americane pe care le-ar putea avea o decizie a curții care ar fi favorabilă celor de la Samsung:

Vom vedea un reviniment al plagiatorilor și o inundare a pieței din SUA cu produse imitatoare, deoarece nimănui nu i-ar mai fi frică. Va deveni o ecuație simplă cost – beneficiu.

Printre cei 111 semnatari se regăsesc nume mari: Dieter Rams, fostul designer-șef al Braun. Acesta este urmat de Raymond Riley, un director executiv de creatie Microsoft, Hans Stefan Sielaff, directorul de design de la Bentley. Dar, în listă îi regăsim și pe Nicolas Ghesquiere, directorul artistic al celor de la Louis Vuitton, Ron Dennis de la McLaren, Calvin Klein, Alexander Wang și arhitectul Norman Foster. Este interesant faptul că scrisoarea este semnată și de Gordon Bruce, care a condus departamentul de design al celor de la Samsung la mijlocul anilor ’90.

sursa: Financial Times, The Guardian

http://bit.ly/2xs2qOA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.