imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

WWDC16: macOS Sierra va fi noua versiune a sistemului de operare pentru desktop-uri și portabile


Prezentarea de deschidere a conferinței Apple pentru developeri din acest an a prefațat dispariția denumirii OS X și apariția macOS. Bine, ca să fim mai corecți am putea spune reapariția macOS, căci înaintea OSX sistemul de operare se numea Mac OS, ultima versiune a acestuia fiind Mac OS 9. Mutarea are ca scop alinierea numelor sistemelor de operare Apple. Astfel de acum vom vorbi despre: iOS, tvOS, watchOS și macOS. Craig Federighi, vicepreședintele Apple pentru software engineering, a fost cel care a prezentat pe scena conferinței noua versiune și schimbarea de nume.

Evident noua versiune aduce multe alte îmbunătățiri nu doar schimbarea numelui. Voi încerca să fac un scurt rezumat al acestora mai jos.

unlock

Multe dintre noutățile anunțate se bazează pe îmbunătățirile iCloud-ului și Continuity. Una dintre aceste îmbunătățiri este apariția posibilității de a debloca calculatorul fără a introduce parola cu ajutorul Apple Watch-ului, bineînțeles dacă îl ai la mână.

universalClipboard

Foarte util este noul “Universal Clipboard”. Așa cum sugerează și numele asta înseamnă că vom avea același clipboard, cu aceleași date, atât pe sistemele care rulează macOS și pe dispozitivele iOS, toate acestea prin intermediul iCloud. De asemenea posibilitatea de a deschide mai multe “tab”-uri devine prezentă în toate aplicațiile care oferă suport pentru multiple ferestre, indiferent că vorbim despre aplicații de la Apple sau de cele dezvoltate de alți producători.

applePay

Apple Pay și “Picture-in-Picture” sosesc și ele pe desktop. Prima funcționalitate va fi implementată cu ajutorul Safari și al posibilității de identificare cu ajutorul Touch ID de pe iPhone. Cea de-a doua înseamnă că vom putea avea o mini-fereastră cu conținut video din Safari sau iTunes vizibilă pe desktop în timp ce lucrăm în alte aplicații.

iCloud

Tot cu ajutorul iCloud vom putea accesa fișierele de pe Desktop sau din directorul Documents, de pe orice dispozitiv Apple și chiar și pe Windows cu ajutorul aplicației iCloud pentru Windows.

memories

Photos va dobândi asemenea aplicației din iOS noul tab Memories. Acesta va putea grupa fotografiile pe baza noilor algoritmi de recunoaștere facială și de geolocație.

Captură de ecran din 2016.06.16 la 01.16.11

În ultimul rând, dar nu cea mai puțin importantă noutate anunțată de Apple este faptul că asistentul personal inteligent Siri va fi disponibil pe desktop. Ușor accesibil din bara meniu sau din dock, Siri va veni să ne ajute oferindu-ne posibilitate de a folosi comenzi vocale pentru a căuta informații, fișiere sau pentru a trimite mesaje. Federighi a demonstrat pe scenă utilizarea Siri pentru a localiza fișiere la care a lucrat cu o seară în urmă, sau pentru a adăuga o întâlnire în calendar.

macOS este deja disponibil dezvoltatorilor pentru testare urmând a se publica primul beta destinat testării de către utilizatori în luna iulie. Varianta finală va fi lansată la toamnă urmând a fi disponibilă gratuit ca update. Cerințele necesare pentru a putea fi instalat vor fi:

2009 sau mai nou

• MacBook
• iMac

2010 sau mai nou

• MacBook Air
• MacBook Pro
• Mac mini
• Mac Pro

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!