imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

WWDC16: a fost prezentat iOS 10


Ieri a avut loc conferința WWDC 2016 și cu această ocazie Apple prezentat actualizări ale celor patru sisteme de operare dezvoltate de companie. Una dintre cele mai anticipate vești a fost cea despre noul iOS 10. Aseară Apple nu ne-a dezamăgit și a anunțat noul sistem de operare pentru dispozitive mobile. Acesta este disponibil deja pentru dezvoltatori urmând ca o versiune beta să fie lansată pentru testare de către utilizatori în luna iulie. Versiunea finală a iOS 10 va fi lansată în toamnă și va fi disponibilă gratuit pentru modele de iPhone începând de la iPhone 5, pentru toate iPad Pro și iPad Air, de asemenea și pentru modelele de iPad începând de la generația a patra în sus, iar în ce privește iPad Mini cerința minimă este generația a doua.

iOS-10-kompatibilitas-uj

Una dintre cele mai importante inovații anunțate este aceea a notificărilor în ecranul de blocare. Este vorba despre ceea ce a fost numit de cei de la Apple “rich notifications”. Acestea ne vor permite accesul facil la mai multe informații, legate de notificările primite, din diferite aplicații, fără a mai fi nevoie să deblocăm telefonul. De asemenea va exista și opțiunea de a șterge toate notificările. Pentru utilizatorii de iPhone 6s sau 6s Plus interacțiunea cu notificările va fi și mai simplă datorită integrării cu 3D Touch-ul. Va fi introdusă și posibilitatea de a accesa camera și widgeturile din ecranul de blocare prin simpla glisare a degetului spre dreapta sau spre stânga. Pentru a face totul și mai simplu și mai ușor accesibil, funcționalitatea ”raise to wake” va “trezi” telefonul în momentul în care îl vom ridica la nivelul ochilor, așa cum se întâmplă deja la Apple Watch.

iOS-10-lock apple-wwdc-20160613-1815

Recunoașterea facială, și pe bază de geolocație, inteligentă ne va grupa fotografiile ca momente memorabile într-un nou tab, denumit sugestiv “Memories” care va apărea în Photos.

apple-wwdc-20160613-2058 apple-wwdc-20160613-1990

De funcționalități și îmbunătățiri noi se va bucura și aplicația Maps. În primul rând interfața va fi îmbunătățită făcând aplicația “mai simplă și mai intuitiv de utilizat” după spusele celor de la Apple. Se vor putea face rezervări la restaurant sau comanda curse Uber direct din aplicație, mulțumită faptului că se vor putea integra extensii ale dezvoltatorilor care să asigure integrarea cu alte aplicații. De asemenea în momentul în care o anumită rută a fost stabilită va fi foarte ușor să găsești benzinării, localuri unde să poți bea o cafea sau să iei masa. (n.r. rămâne de văzut în ce măsură aceste modificări se vor regăsi și în harta pentru România)

apple-wwdc-20160613-2227

Apple Music va avea parte de asemenea de o interfață nouă despre care se vorbea deja de ceva vreme. Ca și în cazul Maps, scopul modificării interfeței este acela de ușura utilizarea aplicației, găsirea muzicii dorite, cu alte cuvinte conținutul să devină “eroul” principal. Vor fi modificări ale tab-urilor Library, For You, Browse și Radio și va fi adăugată și posibilitatea de a căuta în muzica nouă. Totodată vom putea vedea și versurile melodiei în timp ce o ascultăm.

apple-wwdc-20160613-2369

Apple News este deja de ceva vreme disponibilă în câteva țări, printre care din păcate nu se regăsește și țara noastră. Să sperăm totuși că această stare de fapt se va modifica cât de curând și să notăm până atunci faptul că acesteia i s-a adăugat, asemenea App Store-ului, opțiunea de abonament.

apple-wwdc-20160613-2421

Home este o aplicație cu totul nouă care și-a făcut apariția în iOS 10. Este aplicația cu ajutorul căreia poți controla toate dispozitivele compatibile cu HomeKit pe care le ai în casă. Nu va mai fi nevoie să descarci aplicațiile dezvoltate de fiecare producător separat ci vei avea acces facil la controlul tuturor acestor dispozitive dintr-un singur loc, unde le vei putea și grupa în “scene” permițând controlul dintr-o singură comandă a tuturor dispozitivelor dintr-o scenă.

apple-wwdc-20160613-1939

Una dintre cele mai importante inovații introduse de noua versiune de iOS este faptul că se vor putea integra aplicații ale altor dezvoltatori cu Siri. Asta înseamnă că-i vei putea cere lui Siri, spre exemplu, să trimită un mesaj unui prieten pe Facebook, sau să-ți comande o cursă Uber, sau de ce nu să caute un anumit clip pe YouTube.

iOS-10-Siri

Au mai fost introduse facilități precum tastatura cu emoticons în iMessage, dar și posibilitatea de a previzualiza link-urile din mesaje fără a mai fi nevoie să le deschizi. A fost creat un API care va încerca să standardizeze comunicațiile prin VoIP.

apple-wwdc-20160613-2508 apple-wwdc-20160613-2452

Apple a lansat și un scurt material video despre noul sistem.

sursa (și pentru imagini): The Verge

MacBook Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!