imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Windows 10 pentru guvernul chinez?


În timp ce Apple poartă o luptă legală cu FBI-ul care a solicitat companiei din Cupertino să dezvolte pentru guvern o versiune a sistemului de operare iOS care să le permită agenților FBI accesul la datele stocate pe iPhone-ul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino, iată că Microsoft și guvernul chinez au lucrat împreună pentru a dezvolta o „Ediție Specială a Windows 10”. Noul produs este o asociere între Microsoft și China Electronics Technology Group, care a fost anunțată în luna decembrie a anului trecut. Scopul ediției speciale, așa cum a fost prezentat atunci, era de a licenția, implementa și dezvolta Windows 10 pentru agențiile guvernamentale din China și pentru întreprinderile de stat.

Noul produs nu vine ca o surpriză, având în vedere politica extrem de strictă impusă de guvernul chinez când vine vorba de a cenzura informații cu conținut sensibil, motiv pentru care unele companii încearcă să se adapteze cerințelor Chinei pentru a reuși să își lanseze produsele acolo.

1

Versiunea „Windows 10 Specially-provided Edition” sau Windows 10 Zhuangongban renunță la multe dintre aplicațiile și serviciile destinate consumatorilor, dar adaugă în schimb mai multe controale de securitate și de administrare, în concordanță cu regulile dictate de regimul de la Beijing.

Totuși, nu se știe dacă aceste controale vor permite utilizatorilor să observe nivelul de supraveghere la care sunt supuși, dar, având în vedere că este vorba de China, cel mai probabil elementele de securitate vor da posibilitatea guvernului să fie cu ochii pe utilizatori.

Ralph Haupter, CEO al Microsoft China, a anunțat asocierea dintre Microsoft și China Electronics Technology Group, dar nu a divulgat exact ce anume a fost schimbat sau cât de diferit este sistemul de operare față de tradiționalul Windows 10. Cu toate acestea, Haupter a specificat că noua versiune își păstrează capacitatea de a rula orice programe compatibile cu Windows.

Gestul companiei de a produce un sistem de operare “personalizat” poate părea ciudat, mai ales în contextul în care guvernul american încearcă să acuze angajații guvernului chinez de hacking. Și cu atât mai ieșit din comun în situația în care agenția guvernamentală americană solicită exact același lucru Apple, iar compania condusă de Tim Cook poartă o luptă juridică împotriva acestei solicitări.

Oare faptul că Microsoft a creat acest produs “dedicat” guvernului chinez poate constitui un precedent, oferind guvernelor străine o scuză de a cere un “serviciu” similar celorlalte companii producătoare de sisteme de operare?

sursa: The Next Web, Gizmodo

sursa imagine: 9to5mac

iPad Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!