imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Următoarea investiție Apple în China este deschiderea unui centru de R&D


Tim Cook se află la cea de-a doua vizită în China din acest an. Unul din scopurile principale ale acestei noi vizite este cel mai probabil acela de a încerca să “reabiliteze” relațiile cu oficiali chinezi . În acest sens CEO-ul Apple a anunțat în timpul unei conferințe de presă organizată după întâlnirea cu vicepremierul chinez, Zhang Gaoli, construirea unui centru de R&D (research&development) până la sfârșitul acestui an în China.

sursa: The Wall Street Journal
sursa: The Wall Street Journal

Așa cum s-a văzut în rezultatele financiare ale Apple din trimestrele Q2 și Q3 ale acestui an veniturile realizate de companie în China au scăzut în mod constant, ajungându-se ca Europa să fie, la nivel global, a doua sursă de venit a companiei înlocuind astfel țara asiatică. Mai mult decât atât, în primăvara acestui an compania din Cupertino a fost obligată să închidă iTunes Store și iBooks Store datorită unor legi de cenzură emise de autoritățile chineze. Sumarizând, situația Apple în ceea ce este considerată una dintre cele mai mari piețe de consum la nivel global, nu pare deloc una fericită. Un plan de redresare era necesar și așa a apărut prima vizită a lui Tim Cook la Beijing. Cu acea ocazie, acesta a anunțat investiția de 1 miliard de dolari pe care Apple o va realiza în rivalul Uber de pe piața locală, Didi Chuxing. Acum iată că CEO-ul Apple a realizat o a doua vizită în această țară la mai puțin de patru luni de la prima. De această dată el s-a întâlnit cu una dintre cele mai importante figuri oficiale din China cu vicepremierul Zhang Gaoli. La sfârșitul acestei întâlniri a venit anunțul despre construirea până la sfârșitul acestui an a noului centru de R&D. Anunțul este puțin ciudat în sensul că pare făcut oarecum în grabă, Tim Cook nedezvoltând, așa cum a făcut-o atunci când a anunțat planul de a deschide un centru similar în India, cu ce se va ocupa noul centru, câți oameni vor lucra la acest centru, sau alte detalii.

Eforturile de a repune pe un făgaș pozitiv relația Apple cu oficialitățile și piața chineză sunt evidente. Rămâne de văzut dacă ele vor avea sorți de izbândă, compania având de luptat cu multipli factori locali cum ar fi: sentimentul anti – SUA al consumatorilor din această țară, invazia de produse locale cu prețuri mult mai mici, dar și tendința de centralizare și control a autorităților din această țară.

Merită precizat faptul că și alte mari companii, cum ar fi Microsoft sau Qualcomm au încercat strategii similare, de a investi în China, dar rezultatele au fost destul de neclare.

sursa: Bloomberg, Xinhuanet, foto: Robert,

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!