imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Unele state membre UE vor o parte din amenda aplicată de Comisia Europeană celor de la Apple


Un nou capitol al luptei Apple vs. Comisia Europeană tocmai s-a consumat. Pozițiile celor două părți au devenit și mai “incomode”, dacă se putea.

După anunțul făcut la sfârșitul lunii trecute de către Margrethe Vestager cu privire la rezoluția Comisiei Europene în urma investigației (care s-a desfășurat pe o perioada de 13 ani) referitoare la taxele plătite de Apple în Irlanda, reacțiile nu au contenit să sosească, susținând fie una, fie cealaltă parte. Dacă de partea Apple se regăsesc guvernele irlandez și american, precum și unii analiști politici și economici, nici cealaltă parte nu este mai slab reprezentată, rezoluția fiind asumată și susținută de miniștrii de finanțe europeni. Cea mai recentă reacție a acestora a venit după summit-ul care s-a desfășurat săptămâna trecută, timp de două zile, la Bratislava, unul dintre punctele de pe agenda de discuție fiind şi eliminarea “lacunelor” fiscale.

Astfel, ministrul de finanțe olandez, Jeroen Dijsselbloem, a declarat sâmbăta trecută că Apple trebuie să se pregătească să plătească amenda și că:

Lacune fiscale internaționale sunt de domeniul trecutului.

Ministrul de finanțe al Austriei, Hans Joerg Schelling, a venit să întărească poziția omologului său olandez cu altă declarație:

Mai multe țări europene, printre care Austria, Italia și Franța urmăresc atent acest caz și sunt direct interesate de posibilitatea recuperării de către țările pe care le reprezintă a unei sume din amenda aplicată. […] Dacă este corectă din punct de vedere legal (n.r.: amenda), puteți fi siguri că, în calitate de ministru al finanțelor, voi lua banii. […] Noi, austriecii, suntem foarte interesați de acest caz.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem

Reamintim: Tim Cook a avut o reacție oficială imediat după anunțarea deciziei, concretizată într-o scrisoare publică adresată utilizatorilor Apple din Europa în care acesta afirma:

În calitate de corporație, suntem de asemenea mândri de contribuțiile pe care le-am adus economiilor locale din Europa, precum și a celor de pretutindeni. Pe măsură ce compania noastră a crescut de-a lungul anilor, am devenit cel mai mare contribuabil din Irlanda, cel mai mare contribuabil din Statele Unite și cel mai mare contribuabil din lume.

De-a lungul anilor, am primit îndrumare din partea autorităților irlandeze cu privire la modul în care să ne conformăm în mod corect legislației fiscale irlandeze – același tip de îndrumare disponibilă oricărei companii care face afaceri acolo. În Irlanda și în orice altă țară în care ne desfășurăm activitatea, Apple respectă legea și ne plătim toate taxele pe care le datorăm.

Mai apoi, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Irish Independent același Tim Cook a catalogat rezoluția Comisiei Europene drept “o mizerie politică”.

Guvernul Irlandei susține, de asemenea, poziția Apple fiind direct interesat, aceștia obținând beneficii mari de pe urma gigantului tehnologiei, acesta realizând investiții majore în Irlanda, creând multe locuri de muncă și rezolvând o parte a problemei șomajului, cu care țara se lupta la vremea respectivă.

Rămâne de văzut ce se va hotărâ atunci când va fi analizat de Comisia Europeană recursul înaintat de Apple și guvernul Irlandez.

sursa: 9to5Mac

iPadFinantare_Aprilie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!