imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Un eseu al lui Umberto Eco despre Macintosh și MS-DOS


La sfârșitul săptămânii trecute a trecut în neființă unul dintre cei mai emblematici scriitori și gânditori ai timpului nostru: Umberto Eco. S-a scris foarte mult în acest weekend pe această temă, menționându-se mai ales romanele sale precum “Numele trandafirului” sau “Pendulul lui Foucault” care l-au adus în conștiința marelui public. Mai puțin cunoscut este un eseu al acestuia dedicat unei paralele Mac OS versus MS-DOS.

“Lumea este împărțită între utilizatorii sistemelor Macintosh și cei care folosesc calculatoarele compatibile MS-DOS.” nota Eco în ediția din 30 septembrie 1994 a ziarului italian Espresso. Apoi continua:

Sunt de părerea fermă că Macintosh-ul este catolic, iar DOS-ul este protestant… Este vesel, prietenos, împăciuitor, le spune “credincioșilor” cum trebuie să procedeze pas cu pas pentru a ajunge – dacă nu la Împărăția Cerurilor – măcar la momentul în care documentul lor este tipărit. Este un catehism: esența revelației este prezentată prin formule simple și pictograme somptuoase. Oricine are dreptul la “izbăvire”.

DOS-ul este protestant, poate chiar calvinist. Îți permite libera interpretare a scripturii, cere decizii personale foarte dificile, impune o hermeneutică subtilă utilizatorului și ia de bună ideea că nu toți pot fi salvați. Pentru a face sistemul să meargă, trebuie să interpretezi tu însuți programul: departe de comunitatea barocă a visătorilor, utilizatorul este prizonierul singurătății propriei agonii interne.

Bineînțeles, de la scrierea acestor cuvinte s-au schimbat multe în ambele tabere, dar ne-am amintit pasajul care a surprins foarte bine “dilema” acelor timpuri. Textul beneficiază de tușa plină de culoare și plasticitate a lui Eco, dar ne pune în perspectivă și evoluția tehnologică a ultimilor 20-30 de ani.

Reîntorcându-ne la Umberto Eco, acesta și-a asigurat un binemeritat loc între personalitățile marcante ale acestui secol pe care nu are cum să-l piardă vreodată.

sursa: CultOfMac

iPhone8_finantare_iunie
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!