imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Un Demo spectaculos al primului iPhone


Steve Jobs a prezentat lumii primul iPhone pe 9 ianuarie 2007. Acesta a devenit mai târziu cel mai de succes produs Apple. Prezentarea susținută de CEO-ul companiei ar putea fi considerată un eveniment istoric pentru gigantul din Cupertino – să aruncăm o privire în spatele scenei!

iPhone a sărbătorit a zecea aniversare în această lună, și astăzi vom privi înapoi la ce s-a întâmplat în primele zile ale lansării și începând de atunci. În acest articol ne vom uita la ceea ce s-a întâmplat exact la prezentarea Macworld 2007, ce pregătiri au făcut Steve Jobs și inginerii pentru ca totul să funcționeze și ne vom uita și la alte lucruri interesante. Brian McCullogh și Fred Vogelstein ne vor ajuta în acest sens – Vogelstein a distribuit, de asemenea, o mulțime de informații interesante din culise din această perioadă, în cartea lui intitulată Dogfight: Cum Apple și Google au plecat la război și au început o revoluție.

Pe atunci, evenimentul nu a fost transmis în direct așa cum se întâmplă astăzi, așa că mulți oameni au văzut această prezentare după ce a avut loc. Cele mai multe persoane cred că această prezentarea a fost o întâlnire fericită între cea mai bună variantă a lui Steve Jobs și cel mai bun discurs Apple de până în acum. A fost ceva fascinant în acea prezentare: Steve Jobs a construit-o perfect, au existat și glume, iar momentul în care a dezvăluit numele noului produs a fost uimitor, Steve se afla în mijlocul scenei … Adevărul este că totul a fost foarte bine gândit.

Ceea ce am putut vedea a fost o prezentare extrem de profesionistă, meticulos planificată până la ultima secundă și executată perfect. Steve Jobs și colegii săi au fost neliniștiți în spatele scenei, deoarece au existat aproximativ 100 de prototipuri care nu funcționaseră perfect, software-ul era plin de bug-uri, iar antena nu comunica așa cum ar fi trebuit cu procesoarele. Cu riscul de a ignora problemele de confidențialitate ale proiectului lor, Apple a invitat inginerii de la Samsung (procesor) și Infineon (cip de comunicații mobile) la Cupertino pentru a-i ajuta să rezolve problema.

Nu era tocmai ceva obișnuit pentru Steve Jobs, să arate lumii un produs doar pe jumătate gata (deși a avut partea lui de momente grele sau amuzante) și nici el nu era obișnuit cu asta. Așteptările au fost cele mai nebunești de până în acel moment: toată lumea aștepta ca cei de la Apple să introducă primul lor telefon, unii l-au numit chiar „telefonul Iisus”. A existat o conferință Macworld în luna ianuarie a fiecărui an, unde Apple a avut o prezență uriașă, iar, după ce a revenit în companie, Steve Jobs nu a ratat niciuna. A existat și o altă presiune mare, în afară de utilizatori, exercitată de companiei de telecomunicații AT & T, care a semnat un contract cu Apple chiar dacă nu se știa mai nimic despre telefon și a existat riscul ca aceștia să renunțe la proiect, dacă nu puteau în cele din urmă să vadă despre ce e vorba.

Așadar, Apple a ocupat Moscone Center din San Francisco pentru a pregăti prezentarea de deschidere a Macworld. Doar câțiva oameni puteau să vadă iPhone-ul în întregime. Un angajat Apple a cărat cele 24 de produse demo de la centrul de conferințe în portbagajul unei Honda Acura și o altă mașină s-a ocupat de securitate în spatele lui. Inginerului i-a fost frică să nu aibă un accident și să distrugă telefoanele demo.

Steve Jobs a repetat prezentarea timp de șase zile, iar lucrurile s-au rezolvat în ultimele ore și a putut prezenta noile caracteristici ale primul iPhone fără probleme. Au fost momente când a picat Internetul ori când semnalul a fost oprit sau telefonul pur și simplu nu funcționa. Andy Grignon, inginerul care a fost responsabil pentru tehnologia fără fir la momentul de dezvoltare al telefonului, a scris următoarele lucruri despre acele momente în cartea Dogfight:

Situația a devenit repede inconfortabilă. Foarte rar, l-am văzut [pe Steve] complet pierdut. S-a întâmplat. Dar mai ales atunci când se uita la tine și spunea foarte direct, cu o voce apăsată și ridicată: „Îmi strici compania” sau „Dacă nu reușim, va fi din cauza ta”.

Inginerii au venit în cele din urmă cu o soluție: au făcut un program exact cu ceea ce poate fi afișat pe telefon și în ce ordine. Steve nu s-a putut abate de la acest program deloc, pentru că atunci iPhone-ul s-ar fi oprit. El a trebuit să arate funcțiile exact în ordinea în care inginerii i-au spus să o facă. Putea trimite un e-mail și apoi putea naviga pe Internet, dar dacă ar fi făcut-o invers, telefonul ar fi încetat să funcționeze.

Au existat și alte trucuri. Ei au creat o rețea WiFi cu totul separată și ascunsă, doar pentru iPhone-ul folosit de Steve Jobs, pentru a preveni orice problemă pe scenă. (Ceea ce ridică întrebarea: de ce nu au făcut aceleași lucru trei ani mai târziu, la demo-ul iPhone 4?) Semnal? Ei bine, AT & T a construit un turn de radio separat la centru, astfel încât primul apel telefonic să meargă bine. Programatorii au modificat, de asemenea, software-ul telefoanelor demo pentru a arăta întotdeauna un semnal cu putere maximă, chiar dacă semnalul avea un alt nivel.

Macworld a avut loc în mod tradițional, în același timp, ca și CES (care este în prezent în curs de desfășurare în Las Vegas), așa că a fost foarte important pentru Steve Jobs să distragă atenția mass-media de la celălalt spectacol. A reușit acest lucru, deoarece, potrivit lui McCullogh, aeroportul McCarran a fost invadat de o armată de reporteri, jurnaliști și bloggeri în zilele premergătoare demo-ului, astfel încât să poată zbura înapoi la evenimentul Apple din San Francisco.

Andy Hertzfeld, Bill Atkinson și Steve Wozniak- membrii echipei originale Macintosh, au fost prezenți și ei în sală în acea emblematică zi de marți – Steve a vrut într-adevăr ca ei să fie acolo la acest eveniment istoric, care avea să aducă o schimbare mare pentru compania Apple. Eddy Cue a amintit de acea mare zi în cartea lui Brent Schendler și Tetzeli Rick intitulată Becoming Steve Jobs:

iPhone-ul a fost punctul culminant al vieții pentru Steve și a tot ceea ce eu am învățat. Acesta a fost singurul eveniment la care mi-am luat soția și copiii pentru că, așa cum le-am spus: „Acest eveniment ar putea fi cel mai mare lucru care ți se întâmplă în viață”. Pentru că simțeai. Știai că acest lucru era imens.

Demo-ul legendar s-a încheiat fără probleme, conform lui McCarran. Dacă suntem atenți la Steve, putem vedea că și el a fost într-adevăr surprins de faptul că tot ceea ce a arătat publicului a funcționat. Poate de aceea a fost atât de ușurat în timpul prezentării și, desigur, publicul l-a ajutat foarte mult să aibă cea mai bună prezentare a vieții sale.

Iar cei care au lucrat la demo-ul din spatele scenei în timpul zilelor dinainte? Ei bine, ei s-au îmbătat după prezentarea de succes. Andy Grignon își amintește sărbătoarea care a urmat:

A fost cel mai bun demo pe care oricare dintre noi l-a văzut vreodată. Și restul zilei s-a dovedit a fi doar un spectacol nu la fel de reușit pentru întreaga echipa a iPhone-ului. Ne-am petrecut tot restul zilei bând în oraș. A fost dezastruos, dar a fost măreț.

sursa: Internet History Podcast

MBA finantare
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!