imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Un „click farm” gigantic a fost găsit în Asia


La ce ai avea nevoie de aproape 500 de iPhone-uri și 350 de mii de cartele SIM acasă? Putem să aruncăm o privire acestei afaceri în plină expansiune, dar totuși ascunsă, mulțumită poliției thailandeze.

Internet este un loc cu multe oportunități de afaceri. Importanța sa în economie crește în fiecare zi, dar asta înseamnă, de asemenea, că și concurența devine din ce în ce mai acerbă. În urmă cu nu foarte mult timp, puteai să deschizi un magazin online într-un domeniu în care nu mai era așa ceva și clienții apăreau încetul cu încetul. Dacă nu mergea chiar așa bine de la început mai distribuiai niște pliante, dar cam asta era tot.

Încetul cu încetul tot mai multe firme și-au dat seama cât de importantă este prezența pe internet și că probabil ar trebui să facă ceva despre asta. În cel mai rău caz managerii își rugau un prieten mai priceput să-i ajute și să le facă un site de prezentare simplist, asta dacă nu puteau investi ceva mai mult într-o soluție profesionistă. Acum, există o soluție și mai simplă: creăm un cont Facebook! Corect, dar cum găsești primele mii de persoane interesante de pagina ta? Este destul de neplăcut când, în calitate de magazin local, ai doar 100 de like-uri, în timp ce concurența, care se întâmplă să fie o companie la nivel mondial, are mii sau chiar sute de mii de like-uri. Dacă procedezi corect, este nevoie de multă muncă. De ce să nu cumpărăm niște like-uri!

Ce poate fi mai simplu decât atât? Te duci pe un site ca fiverr.com și deodată te lovești de toți acești experți care își oferă serviciile, promițând că prezența ta online va deveni imbatabilă. Mai mult de atât, ei își oferă serviciile la prețuri modice: zeci de mii de like-uri pentru câțiva dolari. Sute de oameni vor da like postărilor companiei și toate acestea pentru aproape nimic. În plus, acești experți nu îți oferă soluții ca cele software care-ți postează textul pe o sumedenie de alte site-uri web. Nu, ei îți promit că lucrează cu persoane adevărate!

Dar oare chiar e vorba de oameni adevărați care dau clic-urile respective? Nu există un bot care face asta? Cum se realizează acest lucru?

Păi, așa. Videoclipul de mai sus a fost înregistrat în Thailanda, unde poliția a închis o fermă de clicuri (click farm) condusă de trei „oameni de afaceri” chinezi. Poliția credea că va ataca un call center ilegal, dar în curând au aflat că cei trei bărbați generau vânzări pe Facebook-ul din China, WeChat, pentru a crește cifrele.

Centrul era destul de mare, consta în 474 de iPhone-uri, chiar dacă era vorba despre modelele mai mici 4s, 5c și 5s. „Munca” este destul de monotonă: nu este o treabă foarte interesantă să stai verifici mereu scripturile care rulează pe computer și dai clic pe toate aceste ecrane. S-ar putea să sune foarte neinteresant, dar informațiile cele mai interesante abia acum urmează: cei trei bărbați obțineau aproximativ 4400 de dolari de persoană în fiecare lună pentru această slujbă. Deoarece probabil nici nu plăteau taxele, brusc afacerea poate părea chiar atrăgătoare.

Configurarea sistemului de răcire este destul de importantă (sursa: Facebook).
Configurarea sistemului de răcire este destul de importantă (sursa: Facebook).

Acum, autoritățile au pus capăt acestei activități. Ceea ce este și mai interesant este că poliția a confiscat 347200 de cartele SIM pe lângă telefoane. Par a fi foarte multe cartele, judecând după fotografii.

Puteți economisi mult la lumină cu atât de multe telefoane. (Sursa: Facebook)
Puteți economisi mult la lumină cu atât de multe telefoane. (Sursa: Facebook)

Nu există cifre oficiale cu privire la numărul de astfel de „ferme de clicuri” dar dacă au nevoie de atât de multe cartele SIM, industria cartelelor SIM probabil că nu va putea ține pasul cu cererea.

sursa: Bangkok Post

iPhoneSE_finanatre_mai_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!