App-Store-by-Parampreet-Chanana

Un App Store fără review-uri “fake”

#Noutăți
2016. 02. 08.

App Store-ul a ajuns la dimensiuni impresionante, iar perspectivele de creștere sunt și mai mari având în vedere extinderea sa permanentă atât datorită noilor aplicații, cât și noilor dispozitive produse de Apple. În tot acest ocean de variante, unele dintre cele mai importante criterii după care ne orientăm în alegerea aplicațiilor pe care ni le instalăm sunt ratingul și review-urile postate de ceilalți utilizatori. Întrebarea care vine oarecum natural este cât de mult te poți baza pe aceste informații, cât de veridice sunt ele. Un dezvoltator și-a asumat sarcina ingrată de a verifica plauzibilitatea și veridicitatea acestora.

Mark Edmond, un dezvoltator de aplicații din Seattle și, în același timp, un pasionat de produsele Apple, și-a pus exact această problemă la un moment dat: cum poți discerne între comentariile și review-urile corecte și cele „fake”. Așa s-a născut
AppRecs.

1

AppRecs este un serviciu gratuit care triază comentariile, ratingurile și review-urile verosimile dintre cele suspecte din App Store. Tot ceea ce trebuie să faceți este să căutați aplicația care vă interesează și veți obține rezultatele finale din care a fost eliminat feedback-ul suspect. Cealaltă variantă este să navigați în categoriile de aplicații care vă interesează și să verificați ratingurile și review-urile tot așa pre-sortate.

Rezultatul obținut de Edmond este impresionant. Din cele peste 17 milioane de review-uri analizate, acesta a eliminat peste un milion de review-uri „suspecte”. Astfel, el a selecționat peste 35 de mii de aplicații despre care poate spune că sunt cu adevărat bune.

2

Dezvoltatorul a descris algoritmii folosiți pentru selecţionarea review-urilor „fake” dintre cele reale pe Reddit. Spre exemplu, dacă un utilizator a acordat numai rating-uri de 5 stele (maxim) pentru câteva sute sau mii de aplicații, feedback-ul său nu poate fi considerat relevant. De asemenea, este foarte probabil ca primii utilizatori care au evaluat aplicațiile să facă parte din categoria celor „sponsorizaţi” de dezvoltatori. Un alt criteriu este faptul că anumite review-uri sunt copiate după cele ale altor utilizatori sau compilate din fragmente copiate din review-uri precedente.

AppRecs

Evident, soluția propusă poate raporta în mod fals un feedback al unui utilizator ca fiind „suspect”, dar Edmond spune că va continua să îmbunătățească algoritmii pentru a avea rezultate din ce în ce mai exacte.

sursa: Reddit, CultofMac