imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Tot ce trebuie să știi despre Apple File System (APFS)


Sistemul de fișiere, în prezent încă în versiune beta, va schimba sistemul Apple de la bază. Vom avea câteva modificări destul de majore pe care le așteptăm cu nerăbdare în ceea ce privește Apple Watch, iPhone, iPad și Mac, datorită noilor funcții introduse în 2016. Așa că am adunat fiecare informație importantă pe care ar trebui să o știi despre APFS în acest articol.

Sistemul de fișiere dezvoltat de Apple, APFS, conține o mulțime de evoluții importante, chiar dacă nu a primit prea multă atenție vara trecută la WWDC. În plus, acesta a fost anunțat chiar într-o declarație discretă. Actualul sistem numit Hierarchical File System sau HFS + și predecesorul său HFS au în prezent aproximativ treizeci de ani. Asta înseamnă foarte mult timp, mai ales în domeniul IT.

Acesta este motivul pentru care a fost atât de relevant pentru Apple să vină în cele din urmă cu ceva nou, adică APFS. Pe măsură ce data de lansare promisă aproximativ la începutul anului 2017 se apropie, ne-am gândit să facem un articol amplu cu acest subiect, unde poți citi despre cele mai importante schimbări:

De ce înlocuiește Apple HFS +?

Sistemul de fișiere pe care Apple îl folosește în prezent, HFS + a fost introdus în 1998, deci în urmă cu aproape 20 de ani. Tehnologia s-a schimbat și dezvoltat foarte mult în acești douăzeci de ani. Ei au continuat să repare și să actualizeze sistemul din acel moment, astfel încât să se potrivească cerințelor actuale.

Cu toate acestea, acum avem un iPhone, iPad, Apple Watch și Apple TV pe lângă Mac-uri. Ca să nu mai vorbim de faptul că numărul de dispozitive folosite în întreaga lume, care obișnuia să fie de aproximativ câteva milioane, a crescut la câteva miliarde de-a lungul anilor. Începem să folosim SSD-uri în loc de hard disk-uri peste tot și tindem spre giga și terabiți în loc de kilo sau megabiți. Nu mai instalăm programe de pe CD-uri sau dischete, ci le descărcăm de pe internet și toate copiile de rezervă le avem pe un server de cloud, nu în sertarul biroului.

Așa că timpul a trecut, iar tehnologia informației s-a schimbat dintr-o abordare rigidă într-una mai flexibilă. Sistemul de fișiere a trebuit, de asemenea, să se adapteze la această schimbare și astfel ne apropiem încet de sfârșitul abilităților HFS +. Acesta încă mai funcționează, dar, dacă scopul este de a îmbunătăți, nu există îndoială că avem nevoie de schimbări. Din acest motiv Apple a creat APFS.

De ce va fi atât de bun APFS pentru noi?

Chiar dacă HFS + funcționa pe toate dispozitivele actuale Apple, au trebuit să-l optimizeze pentru fiecare dispozitiv, pe rând, ceea ce era necesar pentru astfel de funcții-cheie cum ar fi criptarea. Acest lucru a însemnat că au trebuit să lucreze de la codurile sursă, care au fost diferite în cazul fiecărui dispozitiv, care apoi a făcut ca mentenanța și dezvoltarea să fie specifică produsului. Acest lucru nu este deloc eficient și necesită, de asemenea, o mare cantitate de resurse umane și bani.

Cu toate acestea, ei au dezvoltat APFD să lucreze mai consecvent și să fie în măsură să se deplaseze între diferitele platforme. Acest lucru nu înseamnă doar dispozitivele actuale, dar și cele viitoare, care nu au fost încă lansate. Așa că APFD este o soluție în mod substanțial mai atemporală.

Cel mai bun lucru din punctul de vedere al utilizatorilor este că, din moment ce Apple nu pierde atât de mult timp pe parcursul procesului de integrare a fiecărei caracteristici noi pe fiecare platformă, dezvoltarea și mentenanța devin mult mai rapide.

Va fi APFS un sistem și mai rapid?

Acest lucru nu se poate afirma atât de clar, deoarece viteza este un lucru foarte relativ. Probabil că întreg sistemul nu va fi mai rapid atunci când îl măsori cu un cronometru, dar APFS face tot ce poate pentru ca utilizatorii să simtă că sistemul de operare este eficient. Accentul este crearea celui mai mic timp de latență posibil. În conformitate cu acest lucru, sistemul de fișiere va favoriza astfel procesele importante, cum ar fi deschiderea aplicațiilor sau a datelor de scriere / citire peste orice alte sarcini. Utilizatorul va simți că sistemul a devenit mai rapid, ceea ce reprezintă un câștig al ambelor părți.

Va fi APFS open-source?

În acest moment nu este, dar acest lucru nu înseamnă că nu va fi în viitor. De-a lungul anilor, Apple a făcut o mulțime de coduri open-source: să ne amintim pur și simplu de Mach Kernel, de WebKit, de LLVM (Low Level Virtual Machine) sau de Swift. Așadar nu ar fi deloc surprinzător dacă Apple ar face APFS open source la momentul potrivit.

Lucru bun #1: Performanță optimizată pentru SSD

Apple susține că au creat APFS în ideea de a se potrivi cel mai bine cu SSD-urile. Este perfect de înțeles din moment ce fiecare Apple Watch, MacBook, iPhone, iPad, Apple TV și chiar și modelele de top Mac folosesc SSD-uri. În practică, acest lucru înseamnă că astfel de schimbări, aparent mici, cum ar fi scrierea optimizată de date sau suportul de comandă TRIM, sunt foarte importante pentru datele rămase după ștergerea unui fișier. Aceste evoluții nu sunt deloc nesemnificative din moment ce fac bine, atât pentru durata de viață, cât și pentru viteza SSD.

Lucru bun #2: Clonele

Ambele procese sunt complet noi și vor fi accesibile numai în APFS. Scopul clonării este de a fi capabil să gestioneze fișierele utilizate în prezent într-un mod mai sigur și orientat către performanță. Dacă începi să modifici un fișier, sistemul va crea o copie a acelui fișier (care este, în principiu, o trimitere la original). Toate modificările ulterioare vor afecta doar această clonă arhivată până când vom salva fișierul. Așadar, fișierul original este în siguranță, acesta va fi modificat doar atunci când salvezi schimbările. Clonele vor fi șterse după salvarea și închiderea fișierului, astfel încât vei avea o cerință de stocare mai mare doar pentru o perioadă temporară de timp. Versiunea de urmărire este, desigur, exclusă de la această regulă.

De ce este acest lucru bun? Pentru că, dacă aplicația pe care am folosit-o pentru a modifica fișierul se închidea din diverse motive (reducere de putere, app crash, etc), fișierul original nu ar fi afectat, iar noi nu trebuie să ne facem griji cu privire la pierderea datelor.

Lucru bun #3: Snapshot-uri

Această funcție va gestiona mai rapid și mai eficient backup-urile. În prezent, crearea unui backup durează relativ mult timp pentru că sistemul trebuie să treacă prin toate pentru a vedea ce s-a schimbat de la crearea ultimului backup. Funcția Snapshot are scopul de a ajuta rezolvarea acestei probleme prin păstrarea numelui său: sistemul de fișiere va crea periodic o fotografie read-only a fotografiei prorpiu-zise. „Time Machine” backup va fi, în teorie, semnificativ mai rapid datorită acestei funcții. Nu e nevoie să îți faci griji cu privire la gestionarea spațiului, deoarece niciun fișier nu va fi duplicat până când nu există cel puțin o modificare făcută pe el.

Nu există într-adevăr nicio scuză pentru a nu face backup-uri după asta!

Lucru bun #4: APFS Container

Acei utilizatori macOS cărora le place să folosească partițiile vor fi fericiți să audă că APFS îi va favoriza și pe ei. O problemă de bază a partiției este atunci când o partiție rămâne fără spațiu, și nu se poate împrumuta de la o altă partiție, nici măcar atunci când cealaltă are o mulțime de spațiu liber. Acest nou sistem de fișiere va elimina problema prin gestionarea depozitării într-un mod mai flexibil. APSF va trata spațiul liber ca un fel de container (motivul pentru care se numește APFS container), de unde fiecare partiție poate lua cât de mult spațiu are nevoie. Astfel, ai posibilitatea să gestionezi dinamic dimensiunea partițiilor și nu va trebui să te gândești prea mult la dimensiune atunci când realizezi partiția.

Lucru bun #5: Atomic Safe-Save

O funcție numită Atomic Safe-Save a fost introdusă ca parte a APFS. Acest lucru ne aduce unele lucruri minunate în afară de a face redenumirea fișierelor mai rapidă și mai inteligentă din punctul de vedere al sistemului de fișiere. Va trata suprascrierea fișierului într-un sistem binar, ceea ce înseamnă că acesta va lua în considerare, fie că a terminat, fie va pretinde că nu s-a întâmplat nimic. În acest fel, vom scăpa în teorie de fișiere blocate între două stadii, care erau inutile înainte, în multe cazuri. Printr-o explicație mai detaliată, asta înseamnă că sistemul de fișiere utilizează funcţiilr copiere-scriere, astfel încât face o nouă copie și șterge doar versiunea veche atunci când aceasta a verificat salvarea, adică atunci când s-a asigurat că noua versiune este utilizabilă.

Lucru bun #6: Criptare

Criptarea și protecția adecvată a datelor au fost întotdeauna o prioritate de top pentru Apple, lucru valabil și în cazul APFS. Anterior, sistemele desktop puteau face doar criptare la nivel de disc, iar iOS putea face criptare și la nivel de fișier. Implementarea diferită a HFS + a fost responsabilă pentru asta. În schimb, APFS va fi mai consistent: criptarea printr-o singură cheie sau mai multe va fi disponibilă la nivel de sistem sau de fișiere, dar chiar și la date specifice sau la nivel de metadate, de asemenea. Putem alege din diferite metode de criptare, fie că vor fi AES-CBC sau AES-XTS.

Ce funcționează în prezent?

APFS este doar la prima generație și, de asemenea, în faza de beta. În consecință, nu totul funcționează așa cum au planificat. Lipsesc următoarele lucruri:

● Time Machine
● FileVault
● Fusion Disc
● și suportul pentru discurile de pornire

Merită încercat acum?

Din moment ce dezvoltarea este încă în faza de beta, acest sistem nu este recomandat pentru o utilizare zilnică și mai ales nu pentru utilizatorii obișnuiți. Cel mai simplu mod de încerca APFS este pe iOS deoarece sistemul de fișiere este pe acesta încă de la versiunea 10.3 beta, iar iOS este un mediu bine întreținut și controlat. Din moment ce funcțiile menționate mai sus nu sunt încă perfect integrate, nu te aștepta să ai o experiență cutremurătoare sau să ai parte de schimbări extreme. Cel puțin, deocamdată.

Este îmbucurător să vedem lista de funcții noi și suntem nerăbdători să încercăm acest nou sistem în plină glorie. Gândește-te doar la ce fenomen rar vom asista: dacă sistemele de fișiere se vor schimba la fiecare 30 de ani, raportat la durata medie de viață a unei persoane, putem trăi doar o dată sau de două ori astfel de modificări, iar una dintre acestea se va întâmpla atunci când ești atât de bătrân încât acest lucru va fi ultima ta problemă. Trăim într-o epocă atât de importantă!

sursa: iMore

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!