imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Tony Fadell despre Steve Jobs, iPod și iPhone


Aproape fiecare interviu cu Tony Fadell scoate la suprafață noi detalii despre relația acestuia cu Steve Jobs, dar și despre culisele din spatele multor produse Apple. Nu ne dezamăgește nici de această dată și iată că noi detalii despre istoria iPod-ului și a iPhone-ului ies la iveală cu ocazia unui nou interviu.

Cunoscut mai ales ca „nașul” iPod-ului, Fadell are o istorie lungă la Apple. A lucrat 10 ani pentru companie, asistând la nașterea a 18 generații de iPod-uri și trei generații de iPhone. După ce a părăsit Apple în 2010, Fadell, împreună cu Matt Rogers, a înființat Nest Labs, companie care în 2014 a fost achiziționată de Google cu 3,2 miliarde dolari. Pe lângă asta, el are peste 300 de patente înregistrate pe numele său.

Zilele trecute, Tony Fadell a acordat un interviu CEO-ului Appvance, Kevin Surace. În cadrul acestuia, acesta povestește detalii despre apariția iPod-ului, a iPhone-ului și despre „portarea” iTunes pe PC-uri.

ipod

Conform declaraţiilor sale, iPod-ul a apărut într-o perioadă în care Apple era într-o poziție foarte neplăcută, atât din punct de vedere financiar, având datorii pe care nu le putea acoperi cu fondurile disponibile în conturile companiei, cât şi din perspectiva cotei de piață care nu era deloc strălucită, Apple deținând la momentul respectiv mai puțin de un procent din piața americană. Se pare că doar Steve Jobs a acordat importanța și sprijinul necesar realizării proiectului de MP3 player. Nimeni altcineva din cadrul companiei nu lua proiectul în serios. Până la urmă, proiectul s-a dovedit a fi un real succes, dar la un moment dat vânzările s-au plafonat, majoritatea deținătorilor de Mac achiziționând deja un iPod și, chiar dacă erau foarte încântați de produs, devenea tot mai evident faptul că această nișă de piață își atinsese deja potențialul maxim. În acel moment Fadell, dar și alții, Bill Schiller spre exemplu, au realizat că următorul pas necesar pentru a putea mări cota de piață a music player-ului era portarea lui pe PC. În momentul în care Steve a fost abordat cu această idee, s-a împotrivit total: „Doar trecând peste cadavrul meu. Avem nevoie să vindem Mac-uri! Acesta (iPod-ul) va fi motivul pentru care oamenii vor achiziționa Mac-uri!”. Până la urmă, Jobs a cedat, dar a vrut totuși să se delimiteze de decizia lansării iTunes-ului pentru PC:

Ok, dar cu o condiție: vom dezvolta asta, dar o vom trimite mai întâi lui Mossberg (jurnalistul Walt Mossberg scria la acea vreme pentru The Wall Street Journal). Dacă Mossberg zice că produsul este bun pentru a fi livrat, atunci îl vom livra.

Atunci când Walt Mossberg a testat produsul a concluzionat: „Nu e rău. Eu l-aș livra.” Interesant este faptul că, până la urmă, decizia de a porta iTunes-ul pe PC s-a dovedit a fi una foarte inspirată. Această mișcare a condus la mărirea numărului de unități de iPod vândute și a avut și un efect colateral. Testând produsele Apple, consumatorii au ajuns la concluzia că „este ok pe un PC, dar e mult mai bine pe un Mac, așa că ne cumpărăm un Mac”. Iată cum o decizie aparent neinspirată, cel puțin așa cum era ea în viziunea lui Jobs, a dus la relansarea companiei.

IMG_2298

Fadell a relatat şi o altă întâmplare interesantă legată de lansarea unui alt produs Apple emblematic, iPhone-ul. Inițial, acesta a fost gândit ca un „telefon iPod”, prototipul original fiind un iPod cu un click wheel. Această idee a fost abandonată și au fost testate noi abordări. În timpul acestor explorări, Apple investiga și posibilitatea creării unui Mac cu ecran tactil.

Steve mă cheamă: „Vino încoace!” Nu știam despre asta atunci, dar mi-a arătat o masă de ping-pong care era primul ecran multi-touch. Era o masă de dimensiunile uneia de ping-pong. Avea un proiector al unui Mac deasupra și puteai interacționa cu ea. Jobs a spus „vom pune asta în iPod!” „Steve, este de dimensiunea unei mese de ping-pong!”

Până la urmă, au pus „masa de ping-pong” în iPod și a ieșit iPhone-ul.

Deja așteptăm cu nerăbdare următorul interviu al lui Tony Fadell. Oare ce istorii despre Steve Jobs, Apple și produsele Apple vor mai ieși la iveală?

sursa: Macrumors, Venture Beat

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!