imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Tim Cook, despre solicitarea Comisiei ca Apple să ramburseze 13 miliarde de euro Irlandei: O mizerie politică


Șeful Apple, Tim Cook, a caracterizat drept „mizerie politică” decizia Comisiei Europene de a cere Irlandei să recupereze peste 13 miliarde de euro de la gigantul IT, pentru avantajele fiscale „necuvenite” de care ar fi beneficiat producătorul iPhone.

Tim Cook a acordat joi un interviu cotidianului irlandez Irish Independent în care afirmă că Apple își va continua expansiunea în Cork, orașul în care a deschis o mică uzină în urmă cu 36 de ani, pentru a ajunge azi la aproape 6.000 de angajați doar în insulă.

În opinia sa, Comisia Europeană s-a luat de Apple și de Irlanda în contextul unei agende mai ample a executivului european de armonizare a taxelor pe bătrânul continent.

Acesta a respins în special afirmația comisarului european Margrethe Vestager potrivit căruia Apple ar fi fost supus unei rate de impozitare de doar 0,005% în 2014, în Irlanda.

timCookNotTopPaid_cover

„Este o mizerie politică”, a subliniat el.

„Au ales nu știu de unde un număr. În anul în care Comisia spune că am plătit acel impozit noi am plătit în realitate 400 de milioane de dolari. Cred că această cifră ne face cel mai mare contribuabil din Irlanda în acest an”, a afirmat șeful Apple.

Aceste comentarii vin după ce Comisia Europeană a solicitat marți Irlandei să recupereze de la Apple o sumă record de peste 13 miliarde de euro într-un dosar care vizează ajutoarele de stat necuvenit. Precedentă valoare record era de doar 1,29 miliarde de euro, impusă în cadrul circuitul auto Nürburgring din Germania.

Tim Cook a vorbit și despre un sentiment anti-american care ar motiva decizia Comisiei Europene.

„Cred că Apple a fost ținta aici. Și mai cred că (sentimentul anti-american) este unul dintre motivele pentru care am devenit o țintă”, a spus acesta.

„Oameni cu poziții de conducere din mai multe țări îmi spun că aceasta e agenda. Nu știu de unde vine asta”, a mai spus șeful Apple, afirmând încă o data că poziția Comisiei este motivată politic și nu are nicio o bază legală sau factuală.

„E ca și cum ai juca baschet și după ce marchezi câteva coșuri de trei puncte cineva îți spune că de fapt erau de doar două puncte”, a comentat acesta.

Rezoluția Comisiei Europene cerea guvernului Irlandez să recupereze suma respectivă, dar încă de la început a existat o opoziție din partea membrilor acestuia. Dacă inițial au existat și unele diferențe de opinie se pare că acum s-a ajuns totuși la concluzia că se vor ralia demersului Apple de a face apel la prezenta rezoluție.

Cabinetul va aduce în fața parlamentului Irlandez (Dáil) miercuri o moțiune pentru a obține aprobarea acestuia și a putea trece la următorii pași necesari pentru a face la rândul lor apel împotriva rezoluției Comisiei Europene.

Michael Noonan
Michael Noonan

Ministrul de finanțe Irlandez, Michael Noonan, a afirmat chiar faptul că Comisia Europeană și-a depășit atribuțiile încercând să impună taxe și legi actuale unei înțelegeri pe încheiate cu Apple în urmă cu 25 de ani.

Eu cred că aici sunt la mijloc niște principii foarte importante și este esențială o poziție solidă juridică în fața instanței pentru a apăra interesele Irlandei . (..) Cum ar mai putea veni orice investitor în Europa știind că afacerea lor ar putea fi supusă impozitelor retroactive două decenii mai târziu?

sursa: Reuters, Independent, The Irish Times

ASW3_Aprilie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!