imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Tim Cook, CEO de cinci ani la Apple


Astăzi s-au împlinit 5 ani de când Steve Jobs, din cauza bolii care de altfel avea să-l răpună după nu mult timp, a demisionat pentru a-i face loc lui Tim Cook la conducerea Apple. Sunt cinci ani în care veniturile companiei din Cupertino s-au mărit de mai mult de două ori, în care noul CEO a primit multe laude dar și multe critici.

Au fost mulți cei care de-a lungul acestor ani au comentat pozitiv sau negativ prestația directorului Apple iar cu ocazia aceasta aniversară, s-au realizat din nou multe analize. Unul dintre cei care a vorbit despre ceea ce înseamnă conducerea lui Tim Cook a fost chiar Steve Wozniak, unul dintre cofondatorii Apple.

Woz-Tim-Cook

Woz a vorbit în termeni laudativi despre actualul director Apple:

Sunt foarte mulțumit de direcția în care merge Apple. (..) Atunci când a murit Steve Jobs mulți și-au manifestat neîncrederea susținând că ‘Oh nu, Apple a pierdut unul dintre motoarele principale, va începe declinul și nu va mai fi la fel de creativă’. Atunci am spus, așteptați câțiva ani, nu vă pronunțați încă.

Cofondatorul Apple a fost de asemenea impresionat de modul în care Cook a gestionat conflictul, de la începutul acestui an, dintre Apple și FBI. Pe acestă temă el spunea:

Îl admir foarte mult pe Tim Cook pentru felul în care a apărat dreptul nostru la viață privată, deoarece Apple a însemnat pentru mine toată viața mea, o întrebare despre ce este mai important, omul sau tehnologia. (…) Apple a favorizat tot timpul omul . Vom construi foarte multă tehnologie și foarte mult software pentru a o face să funcționeze într-un mod uman mai degrabă, nu forțând oamenii să se adapteze la tehnologie … Sunt foarte tare de acord cu poziția lui Tim Cook cu privire la dreptul la intimitate.

Apoi acesta a mai vorbit despre politica de angajare de la Apple spunând că Tim Cook “ a spus foarte deschis, încă de la început că toată lumea, indiferent de etnie sau cultură, de sex sau orientări sexuale va fi tratată la fel.”

Trebuie totuși recunoscut că acesta este un bun pentru a realiza un bilanț al celor cinci ani de când Cook conduce Apple. Acum mai puțin de o lună a fost vândut iPhone-ul cu numărul un miliard și chiar dacă avem de-a face cu o piață de smartphone saturată iar vânzările au scăzut din nou pentru cel de-al doilea trimestru consecutiv, veniturile și rezervele Apple au crescut în mod constant. Oricum, cei din Cupertino nu au fost surprinși de această scădere. Încetul cu încetul, în rapoartele financiare prezentate trimestrial, au apărut venituri din surse noi precum serviciile, care de altfel s-au anunțat a fi alternative foarte viabile pentru vânzarea de dispozitive. Și putem vedea cum ponderea acestor venituri este în creștere de la trimestru la trimestru.

Tim-Cook-Cupertino

Un subiect des abordat de sceptici este acela că sub conducerea lui Tim Cook, Apple nu a mai fost la fel de “inventivă”. Aici ar fi de menționat lansarea Apple Watch, produs care pare a avea un succes mare, chiar dacă deocamdată trebuie să judecăm asta fără a ne putea baza pe cifre concrete despre numărul de ceasuri vândute. De asemenea gama iPhone a fost lărgită odată cu apariția iPhone 6 și iPhone 6 Plus, iar cea de iPad a primit noi membri prin cele două modele iPad Pro cu diagonale de 12,9 și 9,7 inch. În plus, știm cu toții politica “secretoasă” pe care o are compania atunci când vine vorba despre produsele sale. Este foarte posibil ca în următorii ani să aflăm la ce proiecte s-a lucrat în tot acest timp în laboratoarele de cercetare și dezvoltare ale companiei. Nu puține sunt zvonurile despre un posibil proiect de dezvoltare a unei mașini electrice cu autopilot, asta ca să nu mai vorbim despre inteligența artificială și realitatea virtuală, subiecte pe care chiar Cook le-a anunțat ca fiind de deosebit interes pentru companie.

În ceea ce privește strategia de business Tim Cook pare a fi avut idei foarte bune. Parteneriatele strategice cu companii precum IBM, Cisco sau SAP facilitând penetrarea produselor Apple în mediul corporate. Extinderea în China și India par de asemenea strategii foarte bune pe termen lung având în vedere faptul că acestea, după SUA, sunt printre cele mai mari piețe de desfacere din lume de la ora actuală.

Cert este că piața s-a modificat foarte mult de la dispariția lui Steve Jobs și se pare că noul CEO s-a descurcat bine în noul context economic. Rămâne de văzut care va fi bilanțul său după următorii cinci ani la conducerea Apple. Oricum, se pare că prestația sa pe parcursul acestor cinci ani a fost apreciată el încasând cu ocazia aceasta un bonus, în acțiuni Apple, în valoare de 100 milioane de dolari .

sursa: CNBC, MacRumors, AppleWorld.Today, The Washington Post

iPhone8_finantare_iunie
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!