imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Tim Cook, a deschis Startup Festival din Amsterdam


După cum anunțam aici zilele trecute, marți a început la Amsterdam Startup Festival care a fost deschis de discuția dintre Tim Cook, directorul executiv Apple, și Nellie Kroes, fostul comisar european pentru „Digital Agenda”.

Iată că, după ce și-a terminat vizitele în China și India, Tim Cook a ajuns și în Europa. În conferința de deschidere a festivalului au fost atinse teme legate de cadrul legislativ european și modul prin care acesta susține dezvoltarea startup-urilor, dar și subiecte referitoare la educație, sănătate, sfaturi pentru noii antreprenori, precum și despre valorile și viitorul Apple sau despre modul în care CEO-ul acestei companii vede Apple în contextul european.

Neelie Kroes și Tim Cook.
Neelie Kroes și Tim Cook.

Discuția a început pe un ton glumeț, cei doi menționând o întâmplare petrecută cu o seară înainte, în timp ce vizitau faimosul muzeu Rijksmuseum din Amsterdam și, la un moment dat, Tim Cook a venit grăbit către Kroes, spunându-i:

Vino să vezi, am descoperit un iPhone într-unul dintre tablouri.

"Man hands a letter to a woman in a hall" de Pieter de Hooch
„Man hands a letter to a woman in a hall” de Pieter de Hooch

Era vorba despre o pictură din anul 1670 a maestrului olandez Pieter de Hooch în care unul dintre personaje ține în mână ceva care seamănă cu un iPhone, dar de fapt este vorba despre o scrisoare. Apoi, au continua gluma, Tim spunând că:

Întotdeauna am crezut că știu când a fost inventat iPhone-ul, dar acum nu mai sunt așa de sigur.

Discuțiile au continuat apoi într-un ton mult mai serios. Tim Cook a menționat faptul că App Store-ul oferă antreprenorilor posibilitatea de a-și vinde aplicațiile la nivel global, Apple punându-le la dispoziție sprijin tehnic și de marketing, așa încât aceștia să se poată concentra doar pe propriul produs. A fost menționat centrul din Napoli, deschis de curând de Apple, special pentru a sprijini dezvoltatorii de aplicații.

Întrebat despre modul în care el și Apple văd impactul Europei asupra startup-urilor, Cook a precizat că sunt câteva elemente importante pentru a sprijini antreprenorii în demersul lor. Unul dintre cele mai importante este legislația – este foarte important ca legea să funcționeze în aceste state și să nu se modifice sau cel puțin nu „în timpul jocului” sau, mai rău, retroactiv, oferind astfel o bază solidă și predictibilitate din acest punct de vedere mediului de afaceri. Al doilea punct important în viziunea directorului executiv Apple este acela al existenței și accesului facil la „VC” (venture capital). Apoi a precizat că cel de-al treilea element important este faptul că pentru orice companie cel mai important și mai valoros bun sunt oamenii. În acest sens, el a precizat faptul că poate și sistemul de educație ar trebui modificat, actualizat pentru noile realități, și că acesta ar trebui să includă în curriculum ore de programare încă din clasa a patra sau a cincea. Indiferent de direcția pe care copiii o vor urma mai târziu, aceste cunoștințe îi vor ajuta în lumea digitală, din ce în ce mai prezentă în viața noastră de toate zilele.

La întrebarea directă a lui Kroes dacă Apple va deveni operator de telefonie mobilă, Tim Cook a răspuns cu un „nu” categoric, spunând că Apple nu are expertiză în domeniu, dar că vor continua să colaboreze cu operatorii deja existenți, a căror muncă și dezvoltare este apreciată.

Un alt subiect abordat a fost cel al sănătății și faptul că acest domeniu nu este încă tratat cu suficient de multă atenție, deși este unul dintre domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare pentru companiile de tehnologie, punctând că Apple va dezvolta noi produse sau le va dezvolta și mai mult pe cele deja existente, precum Apple Watch-ul, care să se adreseze acestei nișe.

O întrebare incomodă a lui Kroes a fost aceea cu privire la platformele închise versus cele deschise, cu trimitere directă la percepția multora că Apple dezvoltă soluții închise. Tim Cook a argumentat faptul că prezența a două milioane de aplicații în App Store nu este un sistem închis și tot ceea ce face Apple este să se asigure că aplicațiile care ajung la clienți îndeplinesc anumite standarde de calitate și securitate pentru conduc la încrederea utilizatorilor de a achiziționa și descărca mai multe aplicații. De aici, a fost doar un pas până la inevitabila discuție despre politica Apple cu privire la intimitate și securitate a datelor. O întrebare care nu a venit ca o surpriză din cauza conflictului deschis, care a ajuns până în instanță, al companiei cu FBI-ul cu privire la cererea formulată de cei din urmă către compania din Cupertino de a decripta datele de pe iPhone-ul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino. Din nou, Cook și-a exprimat poziția conform căreia intimitatea și siguranța datelor utilizatorilor sunt unele dintre valorile de bază ale companiei, argumentând că, din punctul lui de vedere, Apple nu este decât „poștașul” care duce un mesaj de la un utilizator la altul, fără a avea motive să deschidă plicul pentru a afla conținutul scrisorii.

A urmat o altă întrebare incomodă despre viitorul companiei și al produselor acesteia. Din nou, oarecum așteptat, Cook a evitat să răspundă unei asemenea întrebări, indicând doar faptul că Apple vede în sănătate și divertisment două domenii cu potențial imens.

Discuția s-a încheiat cu sfaturile lui Cook pentru tinerii întreprinzători. Primul a fost să nu fie pasivi la propria dispariție, precizând că majoritatea companiilor, pe măsură ce cresc, încep să nu mai lanseze noi produse, din grija de a nu-și canibaliza altele mai vechi. A fost foarte categoric cu privire la această problemă, spunând “Nu vă faceți griji cu privire la canibalizare, nu faceți compromisuri de frica ei”. O altă primejdie poate fi atunci când companiile devin prea „încrezute” și încep să fie mai preocupate de cum arată birourile lor sau ce ținută au, în loc să se concentreze pe a crea produse mai bune.

Video-ul întregii conversații îl puteți vedea mai jos.

sursa: MacRumors

iPhone 8 Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!