imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Slayaway Camp – puzzle-ul horror


Este 24 august, 1984. Un grup de adolescenți se gândesc că modul cel mai bun de a-și petrece ultimele zile ale vacanței de vară este de a merge într-o tabără. Natură, relaxare, jocuri, râsete, distracție, nu? Desigur. Până în momentul în care un criminal în serie, însetat de sânge, apare în scenă omorând pe oricine i-ar sta în cale.

Este de-a dreptul dificil să mai creezi ceva nemaivăzut în momentul de față, mai ales când ne referim la jocuri, din moment ce, practic, am văzut tot ce era de văzut. Totuși, nu există prea multe jocuri horror de tip puzzle, asta-i clar. Slayaway Camp este un bun exemplu pentru acest gen – sau mai bine zis pentru un slasher-puzzle. Este cu siguranță o idee complet bolnavă, dar execuția este genială și amuzantă, echipa Blue Wizard creând un nou joc revigorant. (Atenție: landing page-ul lor este incredibil!)

Slayaway Camp aduce omagii filmelor de groază slasher din anii ’80 înregistrate pe casetele VHS. De fapt, te joci în acțiunea unui film, iar fiecare nivel este o scenă dintr-un film. Inutil de a mai spune că sequel-ul, cele două și jumătate, și versiunea 3D vin după succesul imens al primului joc. De asemenea, poți arunca o privire și spre alte nume mari ale genului în timp ce omori nefericitele personaje cu o brutalitate remarcabilă. Totul prin plimbarea draguților criminali pixelați prin zonă.

Este, în principiu, un simplu joc puzzle unde te deplasezi cu personajul tău, Skullface, în linie dreaptă, din perete-n perete (de la obstacol la obstacol). Intriga stă în execuția și atmosfera incredibil de bine realizate. Scopul este să ucizi pe toată lumea din nivel și, după aceea, să ajungi la portalul în formă de pentagramă, care se va activa. Sângele, bineînțeles, țâșnește peste tot, membrele smulse, zgomotele și țipetele îți marchează calea – și câteodată îți poți revedea cele mai bine executate crime, chiar și în slow motion.

Mișcările se petrec în linie dreaptă, iar când atingi o victimă, îi zdrobești fața. Oricum, atunci când te oprești lângă ei, vor fugi în linie dreaptă la primul obstacol. Trebuie să fii precaut cu aceste obstacole din moment ce unele te pot omorî. În plus mai sunt și polițiști care, din fericire, sunt cam orbi și proști.

Pe măsură ce avansezi în nivel, sunt din ce în ce mai multe răsturnări de situație în joc. De exemplu, îți poți ademeni victimele cu apeluri telefonice, îi poți căsăpi până la moarte cu dulapuri sau frigidere, îi poți urmări în apă unde un aligator face treaba murdară în locul tău sau pur și simplu îi poți goni într-un foc de tabără. Skullface nu este totuși complet barbar: va trebui să ai grijă ca pisicile să nu fie rănite.


Mai mult, va trebui să acorzi atenție și altor scopuri pe lângă omorâtul la voia întâmplării. Cum ar fi ordinea în care smulgi inimile celor din tabără sau pașii pe care trebuie să-i parcurgă un elicopter SWAT pentru a ajunge la tine, ceea ce înseamnă și sfârșitul petrecerii tale sângeroase. Din fericire, nu se întâmplă nimic dacă îl direcționezi greșit pe Skullface, pentru că poți derula acțiunea sau poți relua scena de la capăt – lucru foarte util la niveluri superioare. Cei care nu pot rezolva puzzle-ul au posibilitatea de a cere ajutor în schimbul aurului, iar aurul se obține prin mini-jocurile care apar în nivele. Aurul este bun și pentru a cumpăra alte metode de a ucide (ferăstrău, mașină de tuns iarba, incantația unui demon sumerian) sau criminali.

În prezent te poți juca prin scenele (și scenele șterse!) a 10 casete video, care în practică înseamnă mai mult de 200 de niveluri. Adevăratul farmec al Slayaway Camp stă mai degrabă în măiestria atmosferei, decât în numărul de nivele. Dezvoltatorii au reușit să introducă și foarte mult umor în joc. Muzica este creată de trupa de hair metal numită GNÜ TRUNTION și, trebuie să recunoaștem, au făcut o treabă extraordinară (soundtrack-ul este disponibil în Apple Music, aici poți găsi și un videoclip). Dacă îți plac umorul bolnăvicios, anii ’80, filmele tâmpite de groază, atunci acest joc este perfect pentru tine, chiar dacă nu prea îți plac jocurile puzzle. Poți cumpăra versiunile Mac, Linux și Windows prin Steam (care este la promoție până pe 20 februarie), ca și pe cea pentru iOS.

iPhone8_finantare_iunie
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!