imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Scurta istorie a iOS – Capitolul unu


În cadrul conferinței anuale a dezvoltatorilor, pe 5 iunie 2017, Apple a introdus iOS 11, sistemul de operare atât pentru telefoane, cât și pentru tablete. Este un motiv destul de bun să ne uităm în trecut și să ne scufundăm în gânduri nostalgice. Să vedem reperele acestui drum. Capitol unul.

Mai întâi de toate, permiteți-mi să încep cu o mică precizare. iOS nu a fost mereu denumit iOS. Apple și-a redenumit sistemul de operare mobil în 2010, odată cu lansarea iOS 4. Înainte, a fost doar sistemul de operare iPhone. Din motive de simplitate și consistență, vom numi toate versiunile iOS, de la 1 la 11. În acest fel, sperăm că istoria OS va fi mai clară.

iOS 1 – nașterea iPhone-urilor

Privind evenimentul cu o retrospectivă de 10 ani, poate părea ciudat de ce a fost atât de important momentul când Steve Jobs a introdus iOS odată cu primul iPhone. Fără multitasking, fără aplicații ale părților terțe, nici măcar nu aveai opțiunea copy-paste. În ansamblu, nu putea face nimic din ce face astăzi un sistem de operare mobil. Cel mai amuzant lucru pe care îl puteai face cu el era vizionarea clipurilor video pe YouTube și căutarea unor jocuri slabe pe web. Între timp, concurenții (Windows Mobile, Palm OS, Symbian, BlackBerry OS) aveau multe funcții diferite.

În timpul legendarei prezentări, Jobs a introdus sistemul ca o modificare a OS X, nu ca un sistem de operare complet diferit. Sistemul iOS 1 a venit cu câteva aplicații preinstalate, cum ar fi Mail, iPod, Calendar, Photos, Clock, Text, Safari, Notes, YouTube, Calculator, Maps, Settings, Camera, Stocks și Phone. Problema a fost că nu puteai actualiza aceste aplicații. Co-fondatorul Apple a sugerat dezvoltatorilor să creeze aplicații bazate pe web. Din fericire, s-a răzgândit și în martie 2008 au lansat iOS SDK, care a fost primul pas către un App Store mai deschis și are acum mai mult de o jumătate de milion de aplicații.

Nu există îndoială că în ciuda tuturor restricțiilor, a fost ceva revoluționar. În acel moment, smartphone-urile nu aveau ecrane tactile sau dacă aveau unul, era un ecran rezistiv, îl puteai folosi doar cu un stylus. Cu toate acestea, iPhone a folosit ecrane capacitive moderne, iar ceea ce este mai important, Apple a reinventat întreaga interacțiune om-dispozitiv în iOS. Ei au curățat totul în designul telefonului cu excepția butonului Home și au pus accentul pe atingere, cu funcții fluide cum ar fi derularea constantă și apăsarea pe zoom. Asta numim o mișcare care a schimbat jocul.

Și mai e Safari (sau așa cum a fost numit, Mobile Safari). Practic, primul browser mobil care oferă literalmente aceleași funcții ca versiunea desktop. Astfel, navigarea nu a suferit, deoarece noile opțiuni de derulare și zoom au oferit o experiență unică. Apple a avut unele invenții de pionierat și în ceea ce privește tastatura. A fost prima soluție virtuală pe care o puteai utiliza. Desigur, au existat câteva versiuni anterioare, dar era greu să introduci mai multe propoziții folosind un stylus. Să nu uităm de o schimbare mai puțin spectaculoasă, dar totuși o schimbare de paradigmă. iOS a ascuns întregul sistem de fișiere utilizatorilor, susținând că este mai bine să lași experții să se ocupe de el.

Încă ne întrebăm dacă această mișcare a fost bună sau rea, dar un lucru este sigur: a însemnat mai multe restricții de atunci. Nu puteai seta tonuri de apel personalizate, adăuga atașamente la e-mailuri sau să schimbi fundalul. Este adevărat că a oferit tonuri de apel pe care 90% dintre utilizatori încă le utilizează și imagini de fundal de care nu te poți plânge. De asemenea, a existat un nou fenomen, ecranul Home cu pictogramele cu grilă pe care ai reușit să le modifici numai după actualizarea iOS 1.1.3. Această actualizare a fost cu adevărat importantă, a adus și tastatură multi-touch și utilizarea site-urilor Web cu shortcut-uri (Web Clips).

În câteva cuvinte, cel mai important lucru despre iOS 1 este că a stabilit o bază fermă pentru o tendință consecventă. Dacă compari funcțiile sistemului Apple cu Windows mobile, cel din urmă a depășit iOS-ul cu mult. Cu toate acestea, când vine vorba de utilitate și stabilitate, iOS a fost câștigătorul evident și nu mai trebuie să spunem aici ce a fost mai important pentru utilizatori.

iOS 1 a fost introdus în iunie 2007. Dispozitivele acceptate: iPhone 2G și iPod Touch 1st Gen.

iOS 2 – Există o aplicație pentru asta

iOS 2 a reparat o problemă: lipsa de aplicații. Dintr-un anumit punct de vedere, a fost una dintre cele mai importante actualizări. Dacă Apple nu ar fi intrat pe această piață, iPhone-ul ar fi fost condamnat la moarte într-un timp scurt. Cupertino a făcut aceeași manevră clasică. Au întârziat din nou, în comparație cu alții, dar prezentarea acestei caracteristici ne-a uimit și surprins. Datorită navigării simple, transparente și ușor de instalat, a fost ceva nou pe piață. Să nu mai vorbim de SDK-ul iOS care a oferit posibilități nelimitate dezvoltatorilor și aceștia au început să creeze aplicații de o calitate din ce în ce mai bună.

Jocurile 3D au început să fie implicite, iar aplicațiile iOS au funcționat și au arătat mult mai bine decât aplicațiile altor platforme. A început ceva care continuă și astăzi: Apple a creat un spațiu cu adevărat puternic, stabil și fiabil, respectând principiile ei serioase și interzicând utilizatorilor instalarea de software-uri care nu sunt legate de App Store.

La fel ca orice altceva, a avut și efecte secundare. Aplicațiile iOS erau mai scumpe decât aplicațiile altor platforme. Se poate întâmpla chiar și acum să trebuiască să plătești pentru descărcarea în iOS a ceva ce este gratuit în Play Store. Cealaltă problemă serioasă a fost că, dacă cineva a făcut una sau două aplicații de succes, s-ar putea să fi devenit imposibil de scos de pe listele de top și, astfel, a fost imposibil să reușească și alți nou-veniți. Promoțiile, recomandările și încercările de astăzi au rezolvat această problemă, însă au fost subiecte intense atunci.

Cealaltă actualizare foarte importantă în iOS 2 a fost introducerea MobileMe. Serviciul predefinit al iCloud era cu adevărat costisitor (99 de dolari pe an) și a fost nesigur în momentul în care a debutat. Deși necesitatea sa a fost incontestabilă, toate acestea l-au făcut destul de nepopular. Pe lângă acestea, au fost făcute multe alte modificări mai mici, dar importante, precum cea în care am avut ocazia de a face capturi de ecran, să salvăm imagini de pe Safari în Photos, să primim notificări de e-mailuri, lucrul cu documentele MS Office și navigarea prin ecrane de start, dar și apariția emoticoanelor.

iOS 2 a fost introdus în iulie 2008. Dispozitivele acceptate: iPhone 2G, iPhone 3G, iPod Touch 1st Gen, iPod Touch 2 Gen.

iOS 3 – Sistemul devine complet

În ciuda faptului că nu avea funcții noi impresionate, iOS 3 a fost o actualizare semnificativă. Apple a revenit la operațiunile de patchworking, a reparat erorile și a actualizat câteva caracteristici mai mici care erau necesare. Deși nu era nimic important, era încă o piatră de temelie importantă în viața iOS-ului. Întregul sistem a început să devină unul. A evoluat într-un sistem fiabil și stabil, plin de funcții diferite.

Este de necrezut, dar utilizatorii au trebuit să aștepte până la iOS 3 să aibă funcția copy-paste. Cu toate acestea, dacă te gândești mai bine la asta, faptul că funcția nu a fost adăugată imediat nu este la fel de ciudat cum pare la prima vedere. Degetul nu va fi niciodată la fel de precis ca un stylus. Din fericire, Apple a inventat un sistem cu bulele mici magnetizate pentru a ajuta la precizie și l-a dezvoltat pentru a fi destul de grozav. Versiunea mobilă Spotlight a apărut în acest iOS într-un mod foarte ușor de utilizat. Ultima pagină din stânga a ecranului Home  a fost o alegere excelentă pentru această funcție ascunsă.

Dezvoltatorii iOS au avut mult timp de lucru în crearea de notificări pentru aplicațiile părților terțe. Până la iOS 3, această problemă nu a fost rezolvată, deși ei l-au promis pentru iOS 2. Acum nici nu-mi pot imagina cum funcționează iOS fără ea. În plus, au sosit o grămadă de actualizări mai mici, cum ar fi suportul pentru MMS, modul peisaj pentru tastatură, aplicația Voices, înregistrarea video și așa mai departe.

Ceea ce este mai important este faptul că Apple a introdus iPad și actualizarea 3.2 care conținea o mulțime de caracteristici noi, în special pentru tabletă. A fost pentru prima dată când iOS a trebuit să ruleze și pe un ecran mai mare și acest lucru a dus la o mulțime de schimbări și în design. Majoritatea aplicațiilor preinstalate aveau o bară laterală și un design complet refăcut, care se potrivea mai bine ecranelor mai mari. De asemenea, poți să alegi imaginea de fundal acum. Cel mai important lucru despre această actualizare a fost că Apple a făcut nu doar un iOS de 3,5″ mult mai mare, dar a aflat și regula de bază că o dimensiune diferită necesită un design diferit.

Apropo. Această actualizare a iPad-ului a adus acest design, iubit sau urât de utilizatori, care imita obiecte. Îi poți mulțumi acestei actualizări că ai văzut pictograma aplicației de Contact ca pe o carte acoperită cu piele. Îți amintești?

iOS 3 a fost introdus în iunie 2009. Dispozitivele acceptate: iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod Touch Gen 1, iPod Touch 2 Gen, iPod Touch 3rd Gen, iPad

Am aruncat o privire la geneza iOS-ului, sosirea aplicațiilor cu iOS 2 și cum a devenit soluția reală cu iOS 3. În următorul capitol al acestei serii vom dezvălui unde ajunge sistemul și cum evoluează până la iOS 6.

Dacă vrei să derulezi rapid timpul, verifică cele mai recente caracteristici ale iOS 11.

iPadFinantare_Aprilie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!