imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Scrisoarea de răspuns a lui Tim Cook către utilizatorii Apple din Europa


Șeful Apple, Tim Cook, avertizează, într-o scrisoare deschisă publicată în principalele limbi europene, că decizia Comisiei Europene de a cere Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro de la gigantul IT, pentru facilități fiscale de care ar fi beneficiat în mod injust, reprezintă o încercare de „rescriere a istoriei” și poate deveni o „lovitură devastatoare la adresa suveranității statelor membre” din Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană rescrie istoria Apple în Europa, ignorând legislația fiscală europeană și bulversând chiar sistemul fiscal internațional”, arată Tim Cook, în această scrisoare deschisă, publicată după ce Bruxellesul a cerut Irlandei să recupereze de la gigantul din Cupertino, care este cel mai mare contribuabil din insulă, 13 miliarde de euro.

Este vorba de o valoare record solicitată de Comisia Europeană pentru un dosar care vizează ajutoarele de stat. Precedentă valoare record era de doar 1,29 miliarde de euro, impusă în cadrul circuitul auto Nürburgring din Germania.

Șeful Apple avertizează, totodată, că „efectul cel mai profund și mai nefast al acestei decizii se va resimți asupra investițiilor și a creării de locuri de muncă în Europa”.

Dacă am urma raționamentul Comisiei, fiecare companie din Irlanda și din întreaga Europa riscă să fie deodată supusă unui regim de impozitare definit de legi care nu există. (…) O astfel de măsură ar aduce în același timp o lovitură devastatoare suveranității statelor membre ale UE în materie fiscală și principiului siguranței juridice în Europa.

În scrisoarea sa, șeful Apple arată că Steve Jobs a înțeles, în urmă cu 36 de ani că, dacă vrei să îți servești clienții din Europa este nevoie de un sediu acolo. De aceea, în octombrie 1980, Apple a deschis la Cork, în Irlanda, o uzină cu 60 de angajați.

În acel moment, orașul Cork era afectat de o rată ridicată a șomajului și de prea puține investiții străine.

Steve Jobs vizitând fabrica din Cork în octombrie 1980
Steve Jobs vizitând fabrica din Cork în octombrie 1980

Acum, după 36 de ani, arată Tim Cook, Apple are aproape 6.000 de angajați în Irlanda, iar economia din Cork este mai prosperă că niciodată.

Șeful Apple subliniază că gigantul din Cupertino este în prezent cel mai mare contribuabil din Irlanda, cel mai mare contribuabil din SUA și cel mai mare contribuabil din lume.

Nu am cerut niciodată, și nici nu am primit, tratamente speciale. Ne aflăm în prezent în situația inedită de a plăti retroactiv impozite suplimentare către un guvern care declară că nu trebuie să îi plătim nimic în plus față de ceea ce am plătit deja.

În finalul scrisorii deschise, Tim Cook își exprimă convingerea că principiile legate pe care se bazează Uniunea Europeană vor triumfa în cele din urmă.

sursa: AppleInsider, Apple

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!