imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

San Francisco a fost ales pentru schimbarea conceptului de Apple Store


Săptămâna trecută s-au împlinit 15 ani de la deschiderea primului Apple Store. Din 2001 până azi au fost lansate mai multe generații de magazine, fiecare mai uimitoare decât precedenta.

Istoria s-a schimbat odată cu aducerea, în 2014, a Angelei Ahrendts, fost CEO Burberry, în poziția de Senior Vice President of Retail and Online Stores la Apple, urmată, un an mai târziu, de numirea lui Jony Ive ca Chief Design Officer. Era de așteptat ca noul vice-președinte, care venea din lumea modei, împreună cu Ive, designerul de produs Apple, să-și pună amprenta asupra magazinelor pe care Ahrendts le numea “realmente cel mai “mare” produs al nostru”.

sursa: Dezeen
sursa: Dezeen

Deja inițiată o dată cu deschiderea magazinelor din Bruxelles sau Dubai (unde puteți vedea, de asemenea, plante luxuriante sau ecrane enorme), schimbarea de imagine a magazinelor a fost desăvârșită în noul magazin din San Francisco, devenit astfel “port-drapelul” noii generații de Apple Store-uri. În comunicatul de presă emis de Apple pe site cu ocazia deschiderii magazinului Angela Ahrendts declara:

În urmă cu cincisprezece ani, Apple a deschis primele două magazine, iar astăzi suntem încântați să marcăm această ocazie prin deschiderea magazinului Apple Union Square din San Francisco. Nu numai design-ul magazinului nostru a evoluat, dar și scopul și rolul său în comunitate, noi implicându-ne în educarea și relaxarea vizitatorilor, precum și în deservirea rețelei noastre de antreprenori locali.

sursa: WIRED
sursa: WIRED

Nu ai cum să ratezi magazinul din Union Square, dacă te afli în zonă. Cubul de sticlă și oțel îți va atrage imediat privirea. Pe laterala magazinului se poate observa logo-ul Apple, iar la intrare suntem întâmpinați de imense uși glisante de sticlă, înalte de 13 metri și late de 12, menite să “unească” magazinul cu spațiul înconjurător, așa cum declara Jony Ive în același comunicat de presă:

Avem un angajament profund față de orașele în care lucrăm și suntem conștienți de importanța pe care arhitectura clădirilor o are pentru comunitate. Totul începe cu vitrina magazinului – ducând conceptul de transparență la un nou nivel – acolo unde interiorul și exteriorul se amestecă, rupând barierele și făcând trecerea mai subtilă și mai accesibilă.

sursa: WIRED
sursa: WIRED

Pentru proiectarea noului magazin Apple s-a colaborat cu aceeași firmă de arhitectură, Foster + Partners, care a proiectat și noul campus din Cupertino. Construcția a necesitat soluții speciale pentru a rezolva problemele legate de temperaturile înalte specifice orașului, dar impuse și de suprafața mare deschisă, expusă direct razelor solare, datorită suprafețelor mari de sticlă folosite. În cea mai mare parte sunt folosite soluții pasive, iar podeaua poate fi răcită sau încălzită după nevoie. Pentru alimentarea clădirii este folosită energie 100% regenerabilă, acoperișul fiind acoperit cu panouri solare.

Nici interiorul nu a fost neglijat, apărând noutăți și aici. Spațiul din interiorul Apple Store este acum împărțit în cinci zone, descrise în comunicatul oficial de presă astfel:

  • The Avenue (“Bulevardul”) este inspirat de vitrinele aflate de-a lungul unui bulevard, care se schimbă în funcție de sezon. Pereții acestei zone sunt „ferestre” tematice interactive în care produsele și serviciile Apple prind viață – de la muzică, la creativitate, aplicații, fotografie și multe altele. Noi “experți în artele creative” (Creative Pros) oferă consiliere și expertiză la fiecare dintre aceste “ferestre”. De asemenea, clienții vor găsi pe Avenue și produsele “Only at Apple”, o colecție de accesorii de la parteneri.
  • Genius Grove (“Dumbrava geniilor”) îi îmbie pe clienți să participe, alături de “genii”, la rezolvarea problemelor lor tehnice, sub confortabila boltă de copaci locali din inima magazinului.
  • The Forum (“Forumul”) este un loc de întâlnire centrat în jurul unui perete video 6K. El va găzdui întâlnirile “Today at Apple” care își propun să-i inspire și să-i educe pe clienți să își urmeze pasiunile. Acest loc va prinde viață prin contribuția celor mai talentați artiști, fotografi, muzicieni, gameri, dezvoltatori și antreprenori din lume. “Today at Apple” include programe pentru copii pe tot parcursul anului, noi evenimente lunare pentru profesori, conferințe pentru dezvoltatori de aplicații actuali și viitori, sesiuni creative realizate în parteneriat cu experți locali, Game Night împreună cu editorii de la Apple App Store® și multe altele. Forumul și peretele video sunt un loc al descoperirilor, incluzând evenimente organizate de iTunes® despre producția filmelor lor sau premiere în exclusivitate ale unor noi videoclipuri de la Apple Music™.
  • The Plaza (“Piațeta”) se va găsi numai în cadrul celor mai importante magazine Apple, cum este și Apple Union Square. Spațiul este deschis publicului non-stop, dispune de Wi-Fi gratuit și locuri pentru relaxare, oferind astfel și un spațiu în aer liber pentru evenimentele regulate de week-end din cadrul “Today at Apple”, mai precis o serie de spectacole ale artiștilor locali bine cunoscuți, cum ar fi Travis Hayes, și alte nume de nivel internațional, precum Escondido, care vor oferi apoi interviuri exclusive despre reprezentațiile lor în “Forum”. “The Plaza” de la Apple Union Square integrează în spațiul său o fântână creată de sculptorul Ruth Asawa – comandată inițial în 1969 – și o lucrare nouă, intitulată “Love”, realizată de către artistul local Laura Kimpton, comandată de lanțul hotelier Hyatt.
  • The Boardroom (“Sala de consiliu”) este un spațiu retras unde “echipa de business” a magazinului oferă sfaturi practice și de formare pentru antreprenori, dezvoltatori și alți clienți business mici și mijlocii.

Din cele de mai sus se poate observa modul în care Apple imaginează viitorul magazinelor sale – un spațiu social în care poți avea acces la produse hardware și software. Aceeași idee este și concluzia care se desprinde din declarația Angelei Ahrendts:

Vrem ca oamenii să spună: “Hai să ne întâlnim la Apple!” sau “Ai văzut ce se întâmplă azi la Apple?” Vom ști că am reușit atunci când lumea se va simți la noi ca într-un spațiu public, o piațetă.

Mai jos găsiți câteva fotografii ale magazinului:

Ci1d_ghVEAA-jp1.jpg-large Ci1fouhVAAAAS6m.jpg-large SFAppleSotre-8 SFAppleStore-7 SFAppleStore-6 SFAppleStore-4 apple-union-square-san-francisco-foster-partners-jonathan-ive_dezeen_ss_4 apple-union-square-san-francisco-foster-partners-jonathan-ive_dezeen_ss_3 SFAppleStore-3 apple-union-square-san-francisco-foster-partners-jonathan-ive_dezeen_ss_2 apple-union-square-san-francisco-foster-partners-jonathan-ive_dezeen_ss_1

sursa: Apple, WIRED, Dezeen.

MacBook Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!