imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Salariul lui Tim Cook a fost scăzut drastic


Se pare că CEO-ul Apple nu merita salariul substanțial pe care l-a primit în anul 2016. Nu te aștepta să se întâmple nimic bun dacă nu conduci bine mașina. De asemenea, am aflat cât de mult câștigă cei mai mari directori.

Chiar și directorii celor mai mari companii trebuie să aibă niște performanțe minime conforme cu așteptările consiliului director. Tim Cook nu a putut face acest lucru și au existat unele consecințe. Povestea a fost descoperită de Wall Street Journal într-unul din documentele pe care Apple trebuie să le înmâneze celor de la United States Securities și Exchange Commission ca parte a reglementărilor care guvernează funcționarea companiilor listate la bursă.

Conform acestui registru, motivul reducerii este faptul că Apple a obținut doar 215,6 miliarde de dolari din vânzările de anul trecut în loc de încasările estimate la 223,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cu 3,7% mai puțin decât se aștepta. Mai neplăcut pentru investitori este faptul că a scăzut și profitul, deși acesta a coborât doar cu 0,5%. Astfel, trebuie adăugat că acest procentaj de 0,5 înseamnă 300 de milioane de dolari, din moment ce ei se așteptau la 60,3 miliarde de dolari, iar profitul final a fost de 60 de miliarde de dolari.

Se pare că acum se încearcă să se recupereze această sumă mică de bani prin reducerea salariilor directorilor companiei. Directorii vor primi doar 89,5% din salariile lor concepute ca o modalitate de motivare. CEO-ul pierde cel mai mult, din moment ce scade cu 15% din cele 10,28 milioane de dolari de anul trecut, adică anul acesta va primi 8,75 milioane de dolari. Nu sunt motive de îngrijorare pentru Cook, din moment ce a putut obține bonusul pe care l-a colectat pe parcursul acestui an cu ocazia aniversării a cinci ani ca CEO al companiei. Acest mic cadou de mulțumire din partea companiei pentru Cook a însemnat 137 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, CEO-ul nu se poate relaxa încă. Așa cum am menționat în articolul scris pentru a zecea aniversare a iPhone-ului, 2016 a fost primul an în care au scăzut vânzările iPhone. MacBook Pro nu a avut un succes atât de mare precum se aștepta compania. Comitetul de Compensare Apple are autoritatea de a reduce salariile dacă nu sunt mulțumiți de performanța companiei sau a directorului unic. Cu toate acestea, comisia a anunțat că nu a planificat încă astfel de pași.

Vânzările anuale de iPhone au scăzut pentru prima dată în 2016
Vânzările anuale de iPhone au scăzut pentru prima dată în 2016

Cel mai important cuvânt este „încă”. Oricum, Tim Cook, ar face bine să crească ritmul, deoarece va trebui într-adevăr să strângă cureaua în cazul în care cifrele nu încep să arate mai bine. A făcut față acestei situații destul de bine, din moment ce înseamnă doar că nu va primi 100% din bonusul care îi revine, de obicei, la sfârșitul fiecărui an. Alte lucruri interesante pe care le-am putea afla de la acest document este cât de mult câștigă celelalte staruri Apple. Am putea spune că Tim Cook ar trebui să primească cel mai mare salariu, dar, de fapt, el câștigă mai puțin în comparație cu ceilalți – dacă nu luăm în considerare cele o sută de milioane de dolari extra. Luca Maestri, Chief Financial Officer câștigă mai mult de 22,8 de milioane de dolari pe an. Cel mai mare salariu aparține Angelei Ahrendts, vice-președinte senior al magazinelor de vânzare, cu un umil salariu de 22,9 milioane de dolari. Nu este deloc surprinzător faptul că este cel mai bine plătit director de sex feminin din SUA. Ei sunt urmați de Eddy Cue (vice-președinte senior al Internet Software and Services), Dan Riccio (vice-președinte senior Hardware Engineering) și Bruce Sewell (vice-președinte senior al Consiliului General și Secretariatului). Fiecare câștigă aceeași sumă, 22,807,544 de dolari pe an. Nu e de mirare de ce Tim Cook nu a putut ajunge pe lista primilor 200 cei mai bine plătiți directori generali. Nu am putut găsi date referitoare la salariul consacratului Jony Ive.

sursa: 9to5mac, Macrumors

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!