imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Rezultatele financiare Apple pentru trimestrul 3


Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul care tocmai s-a încheiat. În conformitate cu previziunile anunțate la sfârșitul trimestrului precedent atât veniturile cât și profitul au scăzut, comparativ cu același trimestru al anului trecut.

În primul rând să nu ne lăsăm induși în eroare, nu este nici o greșeală în titlu, este vorba despre rezultatele celui de-al treilea trimestru. Este vorba despre trimestrul finaciar Apple, acesta a început pe 27 martie 2016 și s-a încheiat pe 26 iunie 2016. Am făcut această precizare pentru a avea în vedere că iPhone SE și iPad Pr 9,7 inch au fost lansate în acest trimestru și pentru a nu cădea în eroarea de a confunda trimestrul calendaristic cu trimestrul financiar Apple.

Suntem încântați să anunțăm rezultatele trimestrului al treilea, care reflectă o puternică cerere a pieței și o mai bună performanță în business decat cele anticipate la începutul trimestrului Am avut o lansare cu un foarte mare succes a iPhone SE și suntem încântați de răspunsul primit din partea clienților și de cel al dezvoltatorilor la noile soluții software și serviciile pe care le-a anunțat la WWDC în luna iunie.

a declarat Tim Cook, CEO-ul Apple.

Desigur, nu sunt motive pentru a-i compătimi pe cei de la Apple căci în acest ultim trimestru compania a înregistrat venituri de 42 358 000 000 dolari (42,4 miliarde) ceea ce reprezintă întradevăr o scădere cu 15% făță de suma realizată în același trimestru al anului trecut. Evident și profitul, raportat pentru acest trimestru – 7 796 000 000 dolari (7,8 miliarde), a înregistrat o scădere, de această dată mai dramatică decât cea a veniturilor, respectiv una de 27 de procente față de profitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. În continuare cea mai importantă sursă de venit este vânzarea de iPhone (56,6%) și în mod surprinzător serviciile ocupă cel de-al doilea loc aducând 14,2% din totalul veniturilor, urmate de Mac (12,2%) și iPad (11,6%). Interesant este faptul că atunci când vine vorba despre distribuția veniturilor pe continente Europa a trecut pe locul doi înlocuind China.

Raportul nu separă vânzările de iPhone pe modele, astfel că nu putem ști câte iPhone SE au fost vândute, dar știm totuși că în intervalul celor trei luni ale acestui trimestru s-au vândut în total 40,4 milioane de smartphone-uri, marcând și aici o descreștere cu 15 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de iPad au înregistrat la rândul lor o scădere importantă,respectiv 10 milioane de unități, ceea ce reprezintă o scădere cu 8,3 procente față de anul trecut. Se pare că nou lansatul iPad Pro 9,7 inch nu a reușit să inverseze trendul descrescător al vânzărilor de iPad.

Deloc surprinzător și la numărul de unități de Mac vândute situația nu este alta. Astfel, au fost vândute 4,3 milioane de unități, cu 11 procente mai puține comparativ cu anul trecut.

Cel mai interesant și de altfel singurul segment care a înregistrat o creștere este cel al serviciilor. Acestea au adus companiei importanta sumă de 6 miliarde de dolari, prezentând o creștere de 19 procente față de trimestrul corespunzător al anului trecut. Acest lucru vine să confirme eforturile Apple de a își diversifica sursele de venit.

q3fy16datasum

Deși în valoare absolută aceste cifre pot părea îngrijorătoare, puse în contextul economic actual ele sunt destul de pozitive. Mai ales că ele au depășit previziunile Wall Street-ului. Acest lucru s-a simțit imediat pe piața bursieră și contrar a ceea ce s-a întâmplat imediat după anunțarea rezultatelor precedentului trimestru de această dată actiunile Apple s-au apreciat simțitor cu aproape 6 procente (poate nu sună mult 6 procente dar când vorbim despre o companie care valorează mai mult de 500 miliarde de dolari deja avem o altă perspectivă).

sursa: Apple

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!