imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Rezultatele financiare ale Apple pentru trimestrul 2 al anului 2016: veniturile au scăzut pentru prima dată din 2003


În urmă cu o lună s-a terminat încă un trimestru financiar al Apple. Împărțirea în trimestre financiare a celor de la Apple este destul de derutantă pentru multă lume așa că, pentru a clarifica, trebuie să menționăm că acest al doilea trimestru financiar al anului 2016 a început la data de 27 decembrie 2015 și s-a încheiat la data de 26 martie 2016. Acest lucru merită precizat și pentru a ține cont că cele mai recente produse Apple, iPhone SE și iPad Pro 9,7”, nu erau încă lansate la momentul încheierii acestui trimestru financiar.

Așa cum avertizase deja Tim Cook, compania din Cupertino a înregistrat prima scădere a veniturilor după 13 ani de creștere permanentă. Iată ce declara CEO-ul Apple în deschiderea comunicatului de presă:

„Echipa noastră a avut performanțe extrem de bune având în vedere puternicele turbulențele macroeconomice. Suntem foarte mulțumiți de continuarea creșterii veniturilor din servicii datorate coeziunii incredibile a ecosistemului Apple și extinderii permanente a bazei de peste un miliard de produse.”

Veniturile Apple în al doilea trimestru au fost în valoare de 50,6 miliarde de dolari, respectiv cu 13 procente mai puțin față de același trimestru al anului trecut, atunci când s-au înregistrat venituri de 58 miliarde de dolari. În ceea ce privește profitul, acesta a scăzut cu 23 de procente față de cele 13,6 miliarde înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 10,5 miliarde de dolari.

Raportul către investitori face referire, de asemenea, și la previziunea de scădere pentru următorul trimestru, veniturile companiei urmând să-și continue trendul de descreștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

iPhone-ul este în continuare sursa principală de venit, dar interesant este faptul că veniturile din servicii le-au depășit pe cele realizate din vânzarea Mac-urilor și a iPad-urilor.

venituri_Q2_2016

Important de precizat aici este faptul că la categoria „Other Products” sunt incluse: Apple Watch, iPod-uri, Beats, Apple TV, etc. Cifrele exacte ale vânzărilor de Apple Watch nu au fost dezvăluite ca de obicei, dar se poate observa o creștere cu 20 de procente a veniturilor realizate de produsele din această categorie, acestea ajungând la 2,2 miliarde de dolari.

În privința numărului de unități iPhone vândute s-a raportat o scădere, cele 51.193.000 fiind cu 16 procente mai puține comparativ cu perioada echivalentă a anului trecut.

În aceeași situație sunt și unitățile de iPad și Mac vândute. Dacă în acest trimestru s-au înregistrat vânzări de 10.251.000 unități de iPad, aceasta a reprezentat un declin de 19 procente față de trimestrul corespondent al anului trecut. La iPad-uri, cum spuneam și mai sus, vorbim de intervalul de timp de dinaintea lansării iPad Pro 9,7”, care s-ar putea să mai îmbunătățească cifrele în perioada imediat următoare. În ceea ce privește Mac-urile, au fost comercializate 4.034.000 de unități, cu 12 procente mai puțin decât anul trecut. La fel, recentele actualizări ale gamelor de MacBook și MacBook Air 13” ar putea ajuta la creșterea cifrelor pentru următoarele trimestre.

units_Q2_2016

Din punct de vedere al repartizării pe continente, distribuția veniturilor arată astfel: America 38 procente, China 25 procente, Europa 23 procente, Japonia 8 procente și restul Asiei 6 procente.

venituri_zone_Q2_2016

sursa: Apple

MacBook Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!