imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

ResearchKit-ul Apple folosit pentru studiul temperaturii corpului


Știm deja că evoluția tehnologică a permis apropierea dintre doctor și pacient, iar acum putem privi iPhone-ul ca instrument de cercetare medicală. Tocmai din acest motiv nu vine ca o surpriză faptul că o echipă de la Boston Children’s Hospital folosește ResearchKit-ul Apple pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele temperaturii corpului uman. În cadrul studiului, cercetătorii au dezvoltat aplicația Feverprints prin intermediul căreia roagă participanții să își măsoare temperatura în mod regulat și să răspundă la întrebări legate de sănătatea lor. Sistemul nu este deloc complicat: orice participant are nevoie de un termometru, iar dacă acesta se conectează la iPhone, Feverprints poate să extragă datele direct în aplicație.

Temperatura normală a corpului este până în 37 de grade, dar în timpul unei zile aceasta poate varia și informația generală nu mai este suficientă pentru doctorii care încearcă să pună diagnosticul într-un caz specific. De aceea, cercetătorii de la spitalul din Boston folosesc aplicația Apple în speranța de a înțelege mai bine temperatura corpului și variațiile acesteia.

Vrem să ajutăm la crearea unei mai bune înțelegeri ale variațiilor temperaturii normale din timpul unei zile, să învățam să folosim febra ca pe un instrument prin care să îmbunătățim diagnosticul medical și să evaluăm efectele medicamentelor contra febrei asupra simptomelor și asupra cursului bolii

preciza Jared Hawkins, unul dintre creatorii aplicației.

1

Site-ul aplicației, feverprints.com, prezintă celor interesați ceea ce este cunoscut până în acest moment despre febră, de ce s-au hotărât cercetătorii să dezvolte acest studiu și cum îl vor realiza.

Febra este cel mai comun semn de boală și cauzează anxietate multor pacienți. Doctorii încă se chinuie să determine cauza febrei. În plus, temperaturile „normale” și „febrile” variază de la individ la individ, iar studiul nostru speră să permită doctorilor să ofere diagnostice mai rapide și mai precise

La întrebarea „cum veți putea face asta”, cercetătorii răspund concis: „ne vom folosi de tehnologia modernă pentru a recruta mii de copii și adulți din Statele Unite pentru cel mai mare studiu despre temperatura corpului făcut vreodată”.

2

La studiu pot participa copii și adulți din Statele Unite care au acces la un iPhone sau un iPod Touch și un termometru. Copiii sub 18 ani au nevoie de permisiunea părinților pentru a putea participa.

Participanții au nevoie de un termometru care să fie compatibil cu iPhone 5 sau cu unul dintr-o generație mai nouă.

Aplicația Feverprints va pune participanților întrebări despre istoricul medical, diagnostice, medicamente folosite, stil de viață, genetică și le va cere acestora să își înregistreze temperatura corpului și simptomele asociate, dacă este cazul.

3

Datele colectate de la participanți vor fi folosite doar în scopuri de cercetare medicală, iar numele acestora nu va fi înregistrat.

ResearchKit-ul care a făcut posibil studiul echipei de la Boston Children’s Hospital a fost lansat de Apple în luna martie a anului trecut și până acum a fost folosit și în alte studii care ajută la investigarea a cinci maladii: Parkinson, spectrul afecțiunilor cardiace, astm, diabet și cancerul de sân. El a fost foarte bine primit în comunitatea medicală, oferind doctorilor și oamenilor de știință metode de cercetare noi și foarte eficiente.

surse: iMore, Feverprints, Gizmodo

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!