imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Povestea lui Ron Wayne, cel de-al treilea co-fondator Apple


Cine este Ron Wayne? Pe documentele de constituire ale Apple, semnate la data de 1 aprilie 1976, apar numele Steve Jobs, Steve Wozniak și Ron Wayne. Aceleași nume apar și pe un document semnat cu 12 zile mai târziu care dizolvă procentul de 10% din companie, deținut de Wayne.

CNN scrie povestea lui Ron Wayne, care și-a cedat partea sa din Apple pentru 800$. Pentru a putea realiza dimensiunea pierderii financiare suferite de Wayne este suficient de precizat că astăzi 10% din Apple valorează aproximativ 62 de miliarde de dolari.

Ronald Wayne 2009
Ronald Wayne 2009

Bineînțeles, precizează CNN, acțiunile lui Wayne nu ar fi valorat propriu-zis așa de mult astăzi pentru că partea sa ar fi fost diluată de-a lungul timpului când au apărut alți acționari.

Cu toate acestea, un lucru este cert: astăzi Ron Wayne ar fi fost multi-milionar.

Ceea ce știe majoritatea oamenilor este că eram acolo la început și după am plecat; ceea ce nu știe este că am avut motive foarte bune pentru care am făcut asta. Nu am regretat niciodată decizia.

a spus Wayne într-un interviu pentru CNNMoney.

Wayne era programator și potrivit documentelor fondatoare ale companiei, acesta trebuia să „își asume responsabilitatea pentru documentarea mecanică și de inginerie”.

Logo-ul original Apple
Logo-ul original Apple

Cu toate acestea, asta nu este și varianta lui Wayne care spune că a fost adus ca să fie „adultul din cameră” și că cei 10% i-a primit pentru proiectarea logo-ului original al Apple și pentru medierea disputelor dintre Wozniak și Steve Jobs.

Erau extrem de vijelioși. Stăteam în umbra giganților. Dacă rămâneam la Apple aș fi ajuns, cel mai probabil, cel mai bogat om din cimitir

a declarat Wayne.

După ce a plecat de la Apple Wayne a lucrat în mai multe companii mici. El spune că nu crede că ar fi fost fericit la Apple pentru că pasiunea sa era industria jocurilor Îl pasionau crearea jocurilor video și a jocurilor mecanice.

Azi Wayne nu este bogat, dar nici nu o duce rău și susține că a avut o viață fericită, alegând să facă ceea ce iubește „de dragul de a o face”.

Cel de-al treilea co-fondator al Apple a scos la licitație majoritatea documentelor originale care au stat la baza fondării companiei, documente pe care a primit mii de dolari.

160331125735-ron-wayne-apple-contract-780x439

„Dacă mi-ar fi plăcut mai degrabă să fiu bogat? Bineînțeles că mi-ar fi plăcut mulți bani. Dar m-am descurcat. Dacă voiam doar banii, puteam alege să fiu bogat și nefericit”, a spus Wayne pentru CNNMoney.

sursa: CNN

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!