imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Phil Schiller vorbește despre trecutul și viitorul iPhone-ului


Phil Schiller a vorbit despre trecutul, prezentul și viitorul iPhone-ului la Backchannel, în cadrul celebrării celei de-a zecea aniversări a iconicului telefon. Steven Levy, care a devoalat iPod-ul înainte de prezentarea sa oficială în 2004, a pus câteva întrebări cu privire la viitorul companiei.

Levy a profitat imediat de oportunitate și a întrebat dacă cei de la Apple au știut cât de popular va deveni iPhone-ul. Schiller a răspuns afirmativ, deși el a recunoscut că nu se aștepta ca telefonul să aibă un impact atât de mare asupra vieții utilizatorilor. Ei au știut că era important ce făceau și că acesta va fi un lucru măreț pentru Apple, dar nu au știut exact cât de măreț va fi sau cât de multe alte lucruri vor ieși din acest telefon.

Schiller a vorbit și despre motivul pentru care au ajuns la alegerea unui sistem închis la început. Așa cum a spus el, o discuție internă s-a iscat din această întrebare. Unii au susținut ideea unui sistem deschis, deoarece așa era și Macintosh-ul, în timp ce alții au fost împotrivă. Au vrut să facă sistemul de pe iPhone chiar mai închis decât cel al iPod-ului. Cu toate acestea, inginerii și-au dat seama că, chiar dacă sistemul deschis ar câștiga, s-ar putea totuși să nu aibă suficient timp să termine acea versiune până la prezentare. Steve Jobs a tranșat discuția, după cum relatează vice-președintele companiei:

Nu trebuie să mai dezbatem acest lucru, deoarece nu putem avea un sistem deschis acum. Poate ne vom răzgândi după aceea sau poate că nu, dar pentru moment nici măcar nu există, așa că hai să ne imaginăm o lume în care vom rezolva această problemă cu ajutorul aplicațiilor încorporate și oferind dezvoltatorilor o modalitate  de a face aplicații web.

iPhone-ul a devenit foarte popular doar atunci când s-a adăugat opțiunea de a instala aplicații dezvoltate de terțe părți. Acest lucru s-a întâmplat un an mai târziu, în 2008, când s-a introdus App Store, oferind utilizatorilor un set întreg de noi posibilități. Apple a vândut cu aproximativ 10 milioane de iPhone-uri mai mult în acel an decât în precedentul. Nu există îndoială astăzi dacă aceasta a fost o decizie bună sau nu: în prezent există 2,2 milioane de aplicații disponibile în App Store pentru toate platformele, conform celor mai recente date de la Apple. Sintagma bine-cunoscută „există o aplicație pentru orice” nu ar exista fără această deschidere.

Steve Jobs și echipa și-au dat seama cât de mult au subestimat iPhone-ul atunci când primele dispozitive au fost trimise în magazine și toată lumea atingea unul care chiar funcționa și nu prototipuri cu mici probleme. Oamenii s-au îndrăgostit pe loc de acest telefon. Chiar dacă primul iPhone nu a fost perfect, era foarte frumos și foarte ușor de utilizat, în comparație cu alte smartphone-uri ale timpului.

iPhone-ul a materializat ideea de smartphone. Era cu adevărat un computer de buzunar care a încorporat ideea unui internet real, cu un browser real de web, cu  MultiTouch. Erau atât de multe lucruri care sunt la baza a ceea ce este un smartphone astăzi, care au creat un produs de care clienții s-au îndrăgostit, care apoi au cerut și mai multe lucruri, mai multe aplicații.

Succesul primului iPhone, cu aplicațiile care rulează și acum, precum Mail, Safari și YouTube, a readus în actualitate problema sistemului deschis sau a sistemului învechit, închis. Nu mai exista îndoială că trebuie să implice dezvoltatori externi pentru a adăuga noi funcții telefonului și acestea au fost și cerințele utilizatorilor. Toată lumea de la Apple a început să susțină această poziție începând din acel moment.

Steve Levy a subliniat faptul că succesul iPhone-ului a schimbat Apple complet. Opinia lui Schiller este că nu succesul iPhone-ul a schimbat compania, ci mai mult succesul iPod-ului, pe care Apple nu l-ar fi realizat fără ca Steve Jobs să revină în companie și fără de care n-ar fi fost nici iPhone-ul. De asemenea, el a adăugat că oamenii care nu au știut de companie înainte, au aflat de Apple datorită iPod-ului. iPod-ul a devenit un accesoriu pentru calculatoarele Macintosh și a creat un cult în sine. În acest timp, Apple s-a reinventat complet, iar marketing-ul de comunicare al companiei s-a schimbat, de asemenea. Îți amintești de siluetele dansând din reclamele iPod?

https://www.youtube.com/watch?v=hQw3mVWXncg

A fost foarte interesant să ai astfel de căști pe vremea când calitatea sunetului era îngrozitoare: iPod a devenit un simbol al statutului. Au livrat aceste căști și cu iPhone 4s în 2011, iar apoi au venit EarPod-urile. Într-adevăr, se pare că oamenilor chiar le plac aceste obiecte auriculare. Ele sunt acel produs tipic pe care îl iubim fără să putem explica de ce. Nu este întâmplător că au realizat aceste schimbări în companie, iar acum sunt create dispozitive care pot induce acest sentiment consumatorilor.

Ei bine, dacă Apple poate face un lucru diferit față de toate produsele sale anterioare, ce altceva ar face Apple?

Marea întrebare este cât de multă putere are încă iPhone. Criticii spun că Apple joacă la sigur în aceste zile după primele succese. Cât de multă inovație a mai rămas la Apple? Schiller crede că diferențele dintre modelele actuale sunt la fel de mari ca și diferențele care au fost între primul iPhone și următoarele. În afară de asta, cererile consumatorilor sunt din ce în ce mai mari. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare rapidă, dar este pur și simplu imposibil să se realizeze o dezvoltare de 40-50% în comparație cu generația anterioară și, chiar dacă s-ar putea, diferența nu ar fi atât de remarcabilă.

Eu de fapt cred că salturile la versiunile ulterioare sunt la fel de mari și, uneori, chiar mai mari acum. Cred că așteptările noastre se schimbă mai mult, nu salturile de la o versiune la alta sunt mai mici. Dacă te uiți la fiecare versiune, de la iPhone-ul original la iPhone 3G la 4 la 4S, vei vedea schimbări mari pe tot parcursul.

Dimensiunea ecranului a crescut, de exemplu. Steve Jobs a crezut într-un telefon de 3.5″, iar apoi a venit iPhone 5, care a devenit un pic mai mare, dar a fost chiar mărimea potrivită. Obiceiurile noastre de utilizator s-au schimbat, chiar dacă mâinile noastre nu au crescut, iar Apple produce azi și telefoane imense. Telefoanele cu dimensiunea 4.7″ și 5.5″ sunt mult mai bune pentru a vizualiza conținutul video, jocuri, imagini, chiar dacă ai nevoie de ambele mâini pentru a le utiliza.

Camera este acolo, dar desigur că a trecut printr-o dezvoltare extremă în ultimii 10 ani. Dacă cineva ne spunea că în 2017 vom putea înregistra un clip video 4K cu telefonul, probabil am fi râs de acea persoană. Între timp, am primit o cameră video frontală, așa că am avut două și apoi mai târziu trei camere în telefon, aceasta din urmă având rol pentru software-ul adăugat al modului portret.

Cablul de încărcare s-a schimbat, mufa pentru căști a dispărut, procesorul poate performa acum la un nivel nebun și a fost inclus Touch ID-ul, care mai întâi s-a adăugat la iPad-uri, iar apoi la MacBook-uri, bineînțeles. Pe lângă toate acestea, modelele disponibile în prezent pe piață acoperă o enormă scară de nevoi, astfel încât oricine poate găsi unul pentru prețul, dimensiunea și performanța pe care și le dorește.

Trebuia să existe o competiție pentru ca progresul să se întâmple, astfel încât cei de la Apple să fie mai flexibili cu propriile lor principii. Un astfel de rival este Samsung care s-a gândit la telefoanele mai mari cu ani în urmă, atunci când Apple nu o făcea încă. Nu a fost nicio altă opțiune pentru companie, decât să intre în ring și să se lupte pentru prestigiul iPhone-ului.

Când am început iPhone, îmi amintesc că Steve spunea că avem un avantaj de cinci ani în fața tuturor. S-a dovedit a fi o declarație foarte precisă. Dimensiunea pieței telefoniei mobile și importanța smartphone-ului a atras toată lumea care poate face afaceri să încerce să intre în afaceri. Unii au reușit, alții au eșuat. Concurența este mare. Ea ne împinge mai departe.

Schiller crede că Apple ar putea avea în continuare un avantaj în comparație cu rivalii, în ciuda faptului că telefoanele lor nu se mai vând atât de bine. Deși au avut cel mai mare profit în ultimii ani, vânzările au început să scadă în 2016.

Calitatea este de neegalat. Ușurința de utilizare este încă de neegalat. Integrarea  software-ului cu hardware-ul este de neegalat. Apple nu este despre cel mai ieftin, nu este despre cel mai mult, Apple este despre cel mai bun.

Phil Schiller a spus despre viitorul companiei că el nu crede că Apple va putea modifica iPhone, mai ales nu ecranul și interfața curentă. El speră că oamenii se vor minuna peste 50 de ani de modul în care au ajuns acolo unde se vor afla peste 50 de ani. El crede că jocul tocmai a început și suntem încă în primele câteva minute ale primei reprize și toată lumea este încă în joc.

Eu cred că acest produs este atât de măreț încât are mulți ani de inovare avans… Una dintre cele mai mari inovații aduse de iPhone în ultimii zece ani este ecranul. Încă ne place să facem fotografii și să le privim, iar o voce fără trup nu poate să-mi arate ce este imaginea.

– a afirmat Schiller despre ideea unei interfețe bazate pe vorbire.

Când am început iPhone-ul, ne-am imaginat că telefoanele se vor schimba pentru totdeauna și se vor îmbunătăți. Ne-am imaginat că am putea naviga pe internet cu ele. Ne-am imaginat că am putea primi e-mailul pe ele. Ne-am imaginat că ar putea înlocui iPod-ul nostru într-o bună zi. Toate aceste lucruri le-am putut vedea. Dar lucrul magic care s-a întâmplat de-a lungul călătoriei iPhone este că acesta a devenit, de asemenea, dispozitivul cel mai important din viața noastră. Această schimbare a modului în care interacționăm cu lumea nu poate fi înțeleasă cu adevărat de cineva decât dacă folosește un iPhone în viața de zi cu zi.

sursa: Backchannel

 

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!