imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Personalizează-ți Dock-ul!


Tuturor ne place să personalizăm lucrurile care ne înconjoară, iar Dock-ul din macOS nu este o excepție. Chiar dacă avem o mulțime de setări native pe care le putem modifica, în acest articol vă vom arăta câteva trucuri puțin mai avansate.

Deși există mai multe articole separate, în care apar unele dintre aceste trucuri, am decis să facem un articol complet care să conțină toate aceste informații despre personalizarea Dock-ului, pe care nu le puteți accesa pur și simplu din Setări, dar care vă pot ajuta să vă creați un Dock mai personal și mai ușor de navigat.

Schimbarea pictogramelor

Firește, primul și cel mai vizibil pas care face diferența în ceea ce privește modul în care arată Dock-ul este acela de a schimba pictogramele. Acest lucru ar putea fi proces care durează puțin mai mult, mai ales atunci când ești în căutarea setului perfect de pictograme. Am scris deja un articol despre cum se poate face acest lucru în trecut, așa că dacă vrei să afli mai multe despre cum să faci acest lucru, cu siguranță merită să îl citești.

Adăugarea unei pictograme de separare

Acest lucru te poate ajuta să sortezi pictogramele din Dock și să le așezi în grupuri separate. În general, icoanele aflate în grupuri sunt puse una după alta frumos ordonate. Ne-ar fi mai ușor să lucrăm dacă am crea mici „insule de aplicații“, unde putem aduna aplicațiile care ne ajută să realizăm un anumit tip de sarcină într-un singur loc.

Din fericire există o soluție pentru asta. Deschide Terminal-ul, tastează comanda de mai jos și apasă Enter.

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ‘{tile-data={}; tile-type=„spacer-tile”;}’; killall Dock

După ce ai făcut asta, vei vedea o pictogramă goală transparentă în Dock. Poți să o muți, prin glisare și o poți pune oriunde, la fel ca pe oricare altă pictogramă. Poți repeta acest proces ori de câte ori dorești până când ai plasat toate separatoarele de care ai nevoie, și apoi le poți aranja în orice mod dorești.

Dacă din întâmplare ai plasat un separator pe care nu-l mai vrei, pur și simplu îl tragi din Dock pe desktop pentru a-l șterge, la fel cum faci și cu orice altă pictogramă.

Pictogramele aplicațiilor ascunse ar trebui să fie și ele ascunse!

Dacă folosești o aplicație, dar din anumite motive fereastra deschisă te deranjează, majoritatea utilizatorilor arapăsa butonul de minimizare. Singura problema cu această metodă este faptul că atunci când apeși Cmd + TAB pentru a comuta între aplicațiile deschise, fereastra aplicației minimizate nu se va deschide, o poți maximiza doar din Dock. O soluție mai elegantă este aceea de a „ascunde” aplicația folosind combinația de taste Cmd + H, această metodă nu numai că face același lucru ca și minimizarea ferestrei dar o face cu o animație lentă și în plus te scapă și de problema de care vorbeam mai sus.

Singura problema a acestei metode este că nu vezi în Dock aplicațiile pe care le-ai ascuns, punctul de lângă pictograma aplicației care-ți indică ce aplicație este deschisă va fi vizibil ca și pentru celelalte aplicații care nu sunt ascunse. Poți rezolva și această problemă, de asemenea, și pentru asta vei avea nevoie de o altă comandă în Terminal. Ca urmare, scrie această comandă și apasă Enter:

defaults write com.apple.Dock showhidden -bool TRUE; killall Dock

După aceasta, când ascunzi o aplicație pictograma acesteia va fi ușor mai slab iluminată, astfel încât să o poți identifica cu ușurință pe cea care a fost ascunsă. Dacă dorești să modifici înapoi această opțiune, trebuie să folosești aceeași comandă terminal, doar că vei înlocui TRUE cu FALSE.

Animații care apar mai rapid

Dacă ascunzi Dock-ul apăsând clic-dreapta și apoi „Turn On Hiding“din meniu, s-ar putea să ți se fi întâmplat ca apoi, uneori, Dock-ul să nu apară imediat atunci când duci mouse-ul în locul corect, ci să apară încet, cu o animație scurtă . Din fericire există o scurtă comandă Terminal care rezolvă această problemă.

Dacă nu vrei nici o animație, utilizează această comandă:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -int 0;killall Dock

Dacă nu te deranjează o mică animație, dar să fie super-rapidă folosește asta:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 0.12;killall Dock

Dacă vrei să revii la setările inițiale folosește această comandă în Terminal:

defaults delete com.apple.dock autohide-time-modifier;killall Dock

Folosește sfaturile din acest articol, împreună cu opțiunile de configurare native, pentru a avea un Dock personalizat care să arate și să se comporte exact așa cum îți dorești.

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!